<strong>HERLIG GLEDE:</strong> De russiske langrennsgutta jubler etter dobbeltseieren i stafetten på Lillehammer sist søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HERLIG GLEDE: De russiske langrennsgutta jubler etter dobbeltseieren i stafetten på Lillehammer sist søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Tar FIS vekk de eldste russiske stjernene fra verdenscupen?

Han gikk rett i fella

Bare for tre vintre siden var råsterke Sergej Ustjugov verdens beste skiløper. Nå kan det være slutt.

Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Sergej Ustjugov har herjet så lenge med oss i sporet at du kan tro han er en skikkelig veteran i langrennsmiljøet.

Etter at han vant alle distanser i junior-VM i 2012, er det blitt VM-gull, Tour de Ski-triumf og seierspall i verdenscupen på hvert tredje forsøk. Alt dette selv om han har vært langvarig skadet, avgjørende syk i sist VM og utestengt fra OL.

UTESTENGT: AT Russland nå er utestengt fra internasjonale mesterskap i fire år, betyr verken at russiske idrettsstjerner eller russiske landslag forsvinner fra sportssendingene på TV-skjermen din, sier kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Men fortsatt er Sergej bare 27 år.

Dagens konkurranser

11.30: Prolog sprint fri, TV 2
14.00: Sprint fri teknikk, TV 2

Og kanskje snart borte fra all internasjonalt langrenn.

TETT på ham skjønner du litt mer hvor vondt det vil være. Sergej Ustjugov er en person som merkes også utenfor sporet selv om han liker å gjøre språkbarrierene større enn de er. De siste årene har de sterke følelsene hans vist russisk langrenn på godt og vondt. En presseboikott her, en kilevink der og masse glede når prestasjonene sitter som de skal.

Sergej Ustjugov er utvilsomt en russisk motstander vi ikke vil være uten. Han har særpreg som løfter denne sporten.

Men akkurat nå har nedtellingen startet mot takk og farvel.

BAKGRUNNEN er den utestengelsen av Russland fra store mesterskap som styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) vedtok sist mandag. Det er selve ordlyden i straffevedtaket som gir Ustjugov problemer med å fortsette.

Straffen er formulert av WADAs juridiske ekspertkomite. Det er disse uavhengige ekspertene som nå i sin helhet bestemmer straffereaksjon for slike brudd som Russland har gjort mot WADA-koden.

Hittil har den vestlige oppmerksomheten dreid seg mye om hullene i utestengelsen av russerne. De er der definitivt, men for en gruppe utøvere satte ekspertkomiteen en smart juridisk felle::

  • Kan du på noe som helst vis ufordelaktig knyttes til det omfattende materialet fra Sotsji-skandalen, blir du heretter ikke invitert til store mesterskap.

Bevisbyrden er altså lagt på de utøverne, trenere og ledere denne spesialregelen gjelder. Det er russerne selv som må vise at de ikke hadde noe å gjøre med skandalen.

Og kan Sergej Ustjugov det etter at den internasjonale olympiske komiteen (IOC) valgte å holde nettopp ham utenfor Pyeongchang-OL?

ETT eller annet sted må denne russiske superstjernen enten ha gjort noe galt eller ubevisst gått i denne fella. Han deltok i Sotsji-OL, men var tilsynelatende aldri innblandet i det statlige svindelopplegget. Mens de fleste andre russiske stjernene fra den OL-troppen fikk sakene sine bedømt i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS), kom Usjugovs problemer helt overraskende bare noen uker før sist vinter-OL skulle starte.

Sergej selv sier fortsatt at han ikke vet hvorfor han ble nektet OL-start. Nå kan de samme manglende opplysningene nekte ham alt som internasjonal langrennsløper.

For WADAs beslutning om å holde det russiske Sotsji-folket unna store mesterskap, får sannsynligvis effekt på langrenn lenge før verdensmesterskapet i Oberstdorf 2021.

Det blir umulig å operere med to ulike etiske standarder for skirenn. Altså invitere hvem som helst av russerne til verdenscupen, mens de samtidig er blitt vurdert etisk uegnet til å få være med i VM neste vinter.

Og vinter-OL året etter for den saks skyld.

SKIPRESIDENT Erik Røste vil bruke styreplassen sin i det internasjonale Skiforbundet (FIS) til å jobbe fram en felles etisk standard for hele sporten. Det er vrient å se hvem som har lyst til å jobbe imot. Spørsmålet er mer hvort fort denne felles standarden kommer.

Når russerne anker utestengelsen til CAS, vil de sannsynligvis forsøke å stoppe slik begrenset invitasjon. CAS-juss er ikke så lett å forutse, men akkurat dette punktet i WADAs straffereaksjon kan godt bli stående.

For mens CAS tidligere har opphevet utestengelser, virker det som om idretten denne gangen har funnet en bakvei til ærligere konkurranser. Det er opplagt juridisk vanskeligere å utestenge enkelte utøvere, framfor å sette felles kriterier som i seg selv siler deltakerlistene slik de ulike idrettene ønsker.

WADA kommer seinere med et eget sett av betingelser for deltakelse. Det kan ta tid, og FIS er ikke nødt til være så tålmodige:

  • I dag praktiserer internasjonal friidrett et kontrollsystem som gir den sporten mulighet til å stoppe utøvere ut fra gitte kriterier.

Skisporten kan bare innføre det samme.

FØR friidretts-VM i høst ble jo et par kenyanske stjerneløpere nektet start fordi de ikke oppfylte det felles kravet om tre uavhengige tester gjort i treningsperioden

FIS har overført dopingkontrollen sin til det IOC-baserte kontrollorganet International Testing Agency. Sånn har de allerede skaffet seg rammer til å lage et lignende opplegg.

Verdens langrennselite er ikke større enn at dette er praktisk mulig. De siste årene har sporten økt etterforskningskapasiteten sin med målrettet oppfølging av de mest utsatte miljøene. Sånn er det grunn til å tro at de unge russiske gutta som gjorde det så bra i sist OL, ble grundig sjekket på forhånd.

DA var Ustjugov satt på sidelinja. Det kan skje fort igjen som straff for hjemlandets dopsynder.

Skal Aleksandr Bolsjunov og de andre unge stjernene få gå videre som om ingen ting har hendt, krever nok resten av sporten et offer.

Og kanskje er den fabelaktige langrennsløperen Sergej Ustjugov bare en syndebukk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer