Presidentvalget i Barcelona

Han gir Messi-håp

58-åringen Joan Laporta fikk over 50 prosent av stemmene, og blir Barcelonas president for andre gang.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld ble det klart at Joan Laporta er stemt frem som den nye presidenten av FC Barcelona. Dermed får han jobben med å gjenreise klubben etter eks-president Josep Maria Bartomeu.

Laporta har tidligere hatt rollen som klubbens president, da han var klubbens leder mellom 2003 og 2010. I den perioden vant Barcelona fire ligatitler og to Champions League-trofé.

- Jeg må først og fremst alle som tok del i dette valget, det er dette som gjør denne klubben så spesiell. Dette har vært det viktigste valget i vår klubbe historie grunnet pandemien som har endret alle våre liv, sa Laporta i sin takketale.

Valgskred

Det ble alt annet enn en jevn kamp mellom 58-åringen Laporta, og motstanderne Victor Font og Toni Freixa. Med 54,28 prosent av de totale stemmene var det nemlig liten tvil om Laportas retur.

Den nærmeste kandidaten, Victor Font, endte på 29.99 prosent. Med sitt valgspråk "sí al futur" (Ja til fremtiden) var han blant de aller første til å fremme sitt kandidatur.

Blant de som fulgte valget i Barcelona tett var Viasport-ekspert Petter Veland, som mener at valgresultatet på ingen måte kan ha overrasket Laporta selv:

- Ifølge Laporta selv var det ingen overraskelse at han vant så mye, og det sier vel litt om hvordan Laporta er som type. Det er litt overraskende om vi ser tilbake til sommeren 2020. Da regnet alle med at Font skulle kapre seieren, sier Veland til Dagbladet.

Joan Laporta

Født: 29. juni 1962, i Barcelona

President i FC Barcelona (2003-2010, 2021-)

Var president da Barcelona vant Champions League i 2006 og 2009.

- Han har en gave i form av hvordan han taler til medlemsmassen. Hans valgspråk skaper optimisme, han var en utfordrer og tok en knusende seier. Det som gjenstår nå er å se om han kan gjøre ord til handling.

Presidentstolen i Barcelona har stått ledig siden desember 2020 da tidligere president Josep Maria Bartomeu og hans styre måtte gå som følge av et mistillitsforslag.

Banneret

Allerede etter de første prognosene ble det uthevet at Laporta hadde sust fra Font. Freixa, som av mange ble ansett som det nærmeste man kom en kontinuitetsbærer grunnet sin tilknytning til Bartomeu, endte på like under ni prosent av stemmene.

Det var uansett ett grep Laporta gjorde underveis i valgkampen som fort kan ha svingt en del av stemmene i hans favør, mener Veland.

LETTELSE: Viasat-ekspert Petter Veland tror Barcelona-supporterne er lettet over utfallet av presidentvalget.
LETTELSE: Viasat-ekspert Petter Veland tror Barcelona-supporterne er lettet over utfallet av presidentvalget. Vis mer

- Laporta har gjort noen grep underveis som har flyttet en del stemmer. Spesielt det store banneret utenfor Santiago Bernabéu i Madrid skapte enorm oppsikt. Han er en populær mann blant de som ønsker katalansk uavhengighet også, og det er viktig for den eldre garde at en de kjenner tar over.

Som del av sitt valgspråk valgte nemlig Laporta å blåse opp et gigantisk banner av seg selv på et bygg ved siden av hjemmebanen til Real Madrid, erkerivalen til Barcelona.

På det banneret stod det «ganas de volver a veros», som på norsk kan oversettes til «jeg gleder meg til å se dere alle igjen».

Laporta har ikke brukt lang tid på å gjøre endringer i Barcelona, og allerede har Mateu Alemany blitt bekreftet som en av klubbens nye direktører. Han huskes blant annet for sin rolle i Valencia, der han var med å bygge troppen som tok seg inn i Champions League sesongen 2018/2019.

Det er også ryktet at Jordi Cruyff, sønn av legenden Johan Cruyff, kan være på vei inn i en rolle rundt klubben.

Klart Messi-symbol

I Barcelona har man i lengre hatt to store spørsmål:

«Hvem blir den nye presidenten?» og «hvordan skal den nye presidenten overbevise Lionel Messi om å bli værende?»

Situasjonen rundt den argentinske superstjernen er stadig mer akutt. I sommer forsøkte den profilerte argentineren å bryte sin kontrakt med Barcelona. Det er en kontrakt som har utløpsdato 30. juni, 2021.

- Jeg er overbevist om at Messi ønsker å bli værende, uttalte Laporta i sin takketale til folket, og gjorde et poeng ut av Messis kjærlighet til Barcelona ved at han møtte opp i person for å avgi sin stemme i valget.

BLIR: Lionel Messi blir værende i Barcelona. Video: Rødt Kort Vis mer

- Det var nydelig å se Messi møte opp for å stemme. Det beviser igjen at han elsker Barcelona, fortsatte Laporta.

Laporta var nemlig president i klubben da Messi gjorde sin debut, og har i stor grad blitt koblet med.

En annen som heller mer mot at Messi blir værende er Veland. Han mener det var en del man kunne ta ut av bildene fra søndagens valg.

NÅTID OG FREMTID?: Lionel Messi stemte under presidentvalget, sammen med sin sønn Thiago. Photo by CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock
NÅTID OG FREMTID?: Lionel Messi stemte under presidentvalget, sammen med sin sønn Thiago. Photo by CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock Vis mer

- Jeg tror dette øker sjansene for at Messi blir. Det er en del symboblikk i dette. Det ene er det Laporta selv sier, og hvordan han bruker sin talegave. At Laporta sier det han sier om Messi er åpenbart, men det jeg noterer meg er at Messi tok med seg sin sønn da han stemte ved valget, sier Veland.

- Det er veldig uvanlig at Messis sønn, Thiago, er med på slike ting. For meg, så er dette et symbol på at Messi anser at hans fremtid ligger i Barcelona. At hans fremtid er med på å bestemme hans nåtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer