Russland sommer-OL 2024

Han gjør som Hitler

Vladimir Putin har lært av de verste.

PROPAGANDASJEFEN: Historien gjentar seg. Vladimir Putin har siden 2007 jobbet bevisst med å utnytte russisk eliteidrett til å fremme en aggressiv nasjonalistisk politikk. FOTO: REUTERS
PROPAGANDASJEFEN: Historien gjentar seg. Vladimir Putin har siden 2007 jobbet bevisst med å utnytte russisk eliteidrett til å fremme en aggressiv nasjonalistisk politikk. FOTO: REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

I en dyster grå og nedslitt bunker i Berlin ligger et museum for noe av det aller verste i menneskeslektens historie.

Denne «Berlin Story Bunker» inneholder en sjokkerende gjennomgang av nazismens vekst og fall med en egen avdeling for hvordan Hitler brukte sport som propaganda.

Bildene av den såkalte «Føreren» i åpen bil på Olympiastadion i Berlin under åpningen av sitt eget sommer-OL, fulgte PR-manualene til Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels for hvordan misbruke idrett til krigføring.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at Vesten ikke skal få monopol på kunstig intelligens, altså AI. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
PROPAGANDASHOW: Adolf Hitler brukte Berlin-OL 1936 til å fortelle en positiv historie om Nazi-Tyskland. Den samme teknikken blir kopiert av Vladimir Putin i hans misbruk av russiske sportshelter. IOC stoppet ikke Hitler, og vil igjen gi muligheten til Putin i Paris-OL neste sommer. FOTO: Berlin Story Bunker.
PROPAGANDASHOW: Adolf Hitler brukte Berlin-OL 1936 til å fortelle en positiv historie om Nazi-Tyskland. Den samme teknikken blir kopiert av Vladimir Putin i hans misbruk av russiske sportshelter. IOC stoppet ikke Hitler, og vil igjen gi muligheten til Putin i Paris-OL neste sommer. FOTO: Berlin Story Bunker. Vis mer

Men idet du etter noen vonde historietimer går mot utgangen, kommer det en egen utstilling om den tette sammenhengen mellom Vladimir Putin og Adolf Hitler.

De som passer på at vi aldri glemmer ondskapen bak nazismen, har skjønt det:

Og der blir Putins propagandasport igjen hjulpet fram av den internasjonale olympiske komite (IOC).

MED ALLE MIDLER: Adolf Hitlers propagandamaskineri tok alle midler i bruk for å tegne sitt bilde av det tredje riket overfor resten av verden. Kim Hjardar har skrevet en bok om hvordan Hitler brukte frimerker til propagandaformål. Foto: Spartacus Forlag
MED ALLE MIDLER: Adolf Hitlers propagandamaskineri tok alle midler i bruk for å tegne sitt bilde av det tredje riket overfor resten av verden. Kim Hjardar har skrevet en bok om hvordan Hitler brukte frimerker til propagandaformål. Foto: Spartacus Forlag Vis mer

DET er noe oppblåst olympisk også over Putins prosjekt om å vinne tilbake et historisk Stor-Russland. Han reiste selv til IOC-kongressen i Guatemala i 2007 for å sikre Russland et vinter-OL. Seinere har Putin knyttet sin nasjonalisme og påfølgende angrep til de ulike lekene.

Det startet i august 2008, noen dager etter sommer-OL i Beijing. Da startet den raske invasjonen i Georgia, som endte med russifisering av grensedistriktene Sør-Ossetia og Abkhasia. Da var den seinere krigshisseren Dimitrij Medvedev formelt sett Russlands president, men Putin satt bak spakene.

Så kom oppbyggingen av statlig russisk doping etter fiaskoen i vinter-OL 2010, med testing av dette nye sportsregimet under sommer-OL i London 2012.

DET store målet for svindelen var Putins eget vinter-OL i Sotsji 2014 der det en stund så ut som om Russland også var blitt verdens ledende vintersportsnasjon.

Denne bølgen av nasjonalisme utnyttet Putin direkte til en anneksjon av den prestisjetunge Krim-halvøya og en lynrask folkeavstemning. Med russiske soldater rundt valgurnene «bestemte» innbyggerne der at Krim skulle skifte fra Ukraina til Russland.

Bare fire dager etter vinter-OL 2022 fulgte til slutt den store angrepskrigen mot Ukraina. Den milelange militærkolonnen på vei mot Kyiv var ment å være avslutningsseremonien for Putins olympiske prosjekt om å bygge et nytt Stor-Russland.

Men slik har det foreløpig ikke gått.

LIKEVEL sliter den mektige IOC-presidenten Thomas Bach og hans lille norske heiagjeng med å skjønne hvordan fortsatt russisk OL-deltakelse fremmer Putins krigføring i Ukraina.

IOCs folk liker å tro at eliteidrett er et lukket lekerom isolert fra verdens ondskap. Altså at alt dette med de tyske nazistenes og de russiske nasjonalistenes misbruk av sportshelter, i liten grad angår OL.

Så er det da også bare tre år siden at IOC ble presset til å beklage en twitter-melding og en filmsnutt om hvor storslått Hitlers Berlin-OL hadde vært:

- Berlin 1936 markerte den første olympiske fakkelstafetten for å bringe flammen fram til stadion. Vi kan knapt vente på den neste. Sterkere sammen!, twitret IOC begeistret i markedsføringen av sist sommer-OL; uten særlig tanke på hva «sterkere sammen» betydde i Nazi-Tyskland og etter hvert over resten av verden.

HELDIGVIS tenkte noen andre for de olympiske lederne før de siste sommerlekene, og forklarte hva Berlin-OL egentlig dekket over:

- I to uker fikk Nazi-diktaturet kamuflere sin rasistiske og militaristiske karakter. De utnyttet lekene for å imponere utenlandske tilskuere med et bilde av et fredelig og tolerant Tyskland. Seinere eksploderte Tysklands aggresjon med utryddelse av jøder og andre fiender av staten, skrev lederne for Auschwitz-museumet.

I sin olympiske rus hadde IOC tråkket på minnet om de over en million menneskene som ble myrdet bare i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

DERFOR måtte IOC fjerne den meldingen, men forklaringen som fulgte viser hvor lite de olympiske lederne bryr seg om den dystre sammenhengen mellom propaganda og sport:

- Vi beklager til de som måtte føle seg støtt av filmen om Berlin-OL. Vi har skrotet den filmen som var en del av budskapet om enhet og solidaritet, skrev IOC.

Men den skrotinga av Hitlers propagandabilder, får knapt konsekvenser for deltakelsen til Putins stjerner i Paris-OL.

tråkker IOC på minnet til alle ukrainerne Putin har fått drept.

FOR det er ikke IOC som holder igjen russiske deltakere til sommerens konkurranser. Bach og kompani snakker helst om «olympisk enhet», og at det er en «menneskerett» å få være med i OL. Bare noen få modige idrettsledere i enkelte grener står opp mot hvordan Putin følger Hitlers sportspropaganda.

Her skiller friidretten seg klart ut. World Athletics-sjefen Sebastian Coe har tydelig koblet russisk deltakelse til stopp i krigen:

- Jeg er ikke nøytral til Russlands angrep. Friidretten vil ikke være på feil side av historien, understreket Coe forleden, men er ganske alene.

Ellers har nesten alle de andre idrettene fulgt IOCs anbefaling om å slippe russerne gjennom som såkalte «nøytrale utøvere».

RUSSISKE medier er full av forakt for denne «nøytraliteten». Ledende idrettsprofiler som Jelena Välbe oppfordrer stjernene til å holde seg hjemme, men det er helst et spill for galleriet:

  • De russiske stjernene som kommer til Paris vil bli brukt i propagandaen.

Midt i en krig, er det grunn god nok til å holde alle Putins helter unna.

Og ikke gi ham sjansen igjen til å gjøre som Hitler.

.