- Han gjorde det eneste riktige for å snu en vond trend

Her er ekspertenes dom over van Gaal.

BA OM TRE MÅNEDER: Luis van Gaal overtok Manchester United i juli. Da ba han om å bli vurdert etter tre måneder. Nå har TV 2s Petter Myhre (under) og Øyvind Alsaker gjort nettopp det, for Dagbladet. Foto: REUTERS/Andrew Yates / Cornelius Poppe / SCANPIX
BA OM TRE MÅNEDER: Luis van Gaal overtok Manchester United i juli. Da ba han om å bli vurdert etter tre måneder. Nå har TV 2s Petter Myhre (under) og Øyvind Alsaker gjort nettopp det, for Dagbladet. Foto: REUTERS/Andrew Yates / Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

• Premier League direkte kl. 21: WBA - Manchester U

Louis van Gaal ba om tre måneder før han ble spikret til korset som en synder eller hyllet som en frelser.

Premier League-ekspertene har kastet terning på nederlenderens start i Manchester United.

Den 16. juli ble Louis Van Gaal presentert som Manchester Uniteds nye manager, og han ba om tre måneder i jobben før det skulle felles noen form for dom over arbeidet hans.

- Jeg har alltid slitt, uansett hvor jeg har vært, i de tre første månedene, var beskjeden.

Nå har det gått tre måneder, så, hvordan har det gått?

Dagbladet ba TV 2s Premier League-eksperter Øyvind Alsaker og Petter Myhre om å vurdere hans innsats før kveldens oppgjør mot West Bromwich innenfor fire områder: taktikk, resultater, spillerkjøp og -salg, og mediehåndtering.

Taktikk: Fra den dagen van Gaal kom inn portene på Old Trafford i sommer etter et vellykket VM med Nederland, har han snakket om sin filosofi. En filosofi som i nederlenderens øyne er synonymt med en trebackslinje.

STJERNEKJØP: Van Gaal smadret den britiske overangsrekorden da han kjøpte Angel di Maria fra Real Madrid for over 600 millioner kroner. Foto: AFP  / STEVE PARKIN
STJERNEKJØP: Van Gaal smadret den britiske overangsrekorden da han kjøpte Angel di Maria fra Real Madrid for over 600 millioner kroner. Foto: AFP / STEVE PARKIN Vis mer

Men etterhvert måtte han fire på dette kravet. Alsaker sier at han tror det var en fornuftig løsning.

- Han gikk inn med en ny formasjon og en ny spillestil, og nå går han vekk fra den ganske tidlig. Jeg vil vel tro at det var litt unødvendig å legge om til tre bak når du er ny, og du i tillegg tar over et lag som har spilt med fire mann bak i hele Premier League-historien. Jeg tror det ble litt mye. United spilte jo forferdelig i de første kampene, sier ekspertkommentatoren.

Mange hadde sett for seg at Manchester United skulle sanke poeng i bøtter og spann innledningsvis, men det ble en trå start. Nå er det antatt «enkle» kampprogrammet over.

- Det som blir spennende er å se hva han gjør når de møter bedre motstand. De møter jo Manchester City og Chelsea i kampene etter West Bromwich, sier Alsaker.

Petter Myhre peker også på at van Gaal måtte gå over til en firer bak og en diamant på midten, og understreker at selv om det har blitt fire seiere på de fem siste kampene ser det fortsatt ikke helt patent ut.

- Han har hatt trøbbel i enkelte kamper der de har vunnet, for eksempel mot Everton og West Ham, selv om det er lett å bli blendet av resultatene, sier Myhre.

- Det at han har hatt evnen til å korrigere istedenfor å være sta og bli stående med tre bak, og nå har funnet en formasjon som spiller bra på styrkene til stallen gir pluss. De første kampene med tre bak der det ikke fungerte i det hele tatt gir minus. Han har fortsatt en del å gå på før de ser trygge ut bak.

TAPTE MOT LEICESTER:: Van Gaal og assistent Ryan Giggs fortvilte da United kastet bort en tomålsledelse og slapp inn fem mål mot det nyopprykkede laget. Foto: REUTERS / Darren Staples / NTB SCANPIX
TAPTE MOT LEICESTER:: Van Gaal og assistent Ryan Giggs fortvilte da United kastet bort en tomålsledelse og slapp inn fem mål mot det nyopprykkede laget. Foto: REUTERS / Darren Staples / NTB SCANPIX Vis mer

Alsaker: / Myhre: 

Resultater: I skrivende stund ligger laget med 13 Premier League-titler på en 6. plass med elleve poeng. Det er halvparten av den poengfangsten tittelrivalene i Chelsea har opparbeidet seg. Alsaker er klar på at det er for svakt.

- Resultatene er for dårlige, gitt den motstanden de har hatt. Han tapte en åpningskamp på Old Trafford for første gang siden 1972. Han har ett poeng mer enn det Moyes hadde på denne tiden, og Moyes hadde et mye tøffere program. Motstanden tatt i betraktning vil jeg gi ham en toer, men han får pluss for tabellposisjonen, sier han.

Heller ikke Petter Myhre har latt seg imponere nevneverdig over resultatene, men legger vekt på at van Gaal ikke har hatt en lett jobb med tanke på alle skadene.

- Resultatene har vært svakere enn forventet. Han ryker ut av én av to cuper, og han har samlet færre poeng i serien enn jeg forventet da jeg så kampprogrammet. Likevel, han har fått litt vanskeligere arbeidsvilkår enn det man trodde før sesongen med den vanskelige skadesituasjonen, sier Myhre.

- De ligger på en fjerdeplass og er oppe og kjemper om Champions League-plass. Samtidig har noen av de andre favorittene underprestert.

Alsaker: / Myhre:

Spillerkjøp / -salg: Er det et punkt hvor både tilhengere og eksperter kan enes om at nederlenderen har gjort en god jobb, så er det på overgangsvinduet. I løpet av den siste uka kom både Angel Di Maria, Radamel Falcao og Daley Blind inn på Drømmenes Teater, og førsnevnte har vært instrumentell i snuoperasjonen etter den svake sesonginnledningen.

- Han har hentet spillere i verdensklasse. Han gjorde det eneste riktige for å snu en vanskelig trend, og Di Maria har virkelig skilt seg ut så langt. Sånne verdensnavn gjør at optimismen sprer seg etter det vonde fjoråret, sier Alsaker.

STJERNEHANDEL: Radamel Falcao har kommet på lån fra Monaco. Kolombianeren er en av spissene som har scoret flest mål i Europa de siste sesongene, for Porto, Atletico Madrid og Monaco. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX
STJERNEHANDEL: Radamel Falcao har kommet på lån fra Monaco. Kolombianeren er en av spissene som har scoret flest mål i Europa de siste sesongene, for Porto, Atletico Madrid og Monaco. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX Vis mer

- Det vil nok alltid være en diskusjon om hvorvidt han burde solgt Welbeck, men med det offensive arsenalet de har så forstår jeg ham. Det eneste som trekker ned er at det mangler en sentral forsvarsspiller, og kanskje en på midten med litt pondus.

I likhet med sin kollega peker Myhre på at de virker litt «framtunge», og at det fortsatt skranter litt i de bakre rekker. Likevel trekker angrepsrekka voldsomt opp.

- Han har hentet inn en offensiv som er veldig spennende, men det er for dårlig balanse i troppen. Fra midtbanen og framover står det til terningkast 6, men det trekker ned at de ikke har fått på plass gode nok defensive spillere. Jeg forstår at Welbeck må gå. Man må kvitte seg med gode spillere når de ikke er like gode som de du allerede har, sier han.

Alsaker: / Myhre:

Mediehåndtering: Der David Moyes tidvis virket ukomfortabel og stresset i sine møter med den knallharde britiske pressen, er ikke det noe hans etterfølger er plaget nevneverdig av.

- Det virker som om han har fortstått at han er i et nytt land, med en veldig intens presse. Likevel er han vennlig, tålmodig og tar seg tid. Arrogansen han tidvis viste i Nederland har jeg ikke sett noe til i Premier League. Han er god til å forklare seg, og har framstått som både rolig og solid, sier Alsaker.

Da det ble klart at van Gaal skulle ta over roret i Manchester United, var det ingen mangel på gamle klipp av journalister som ble skjelt ut etter noter om de kom med et spørsmål som ikke passet den rutinerte nederlenderen. Utbruddene har derimot uteblitt etter at han ankom øyriket.

- Jeg synes han har greid seg veldig bra. De skrekkeksemplene som ble vist før sesongen der journalistene fikk bakoversveis har vi ikke sett noe særlig til ennå. Han har vært både menneskelig og tydelig i alle intervjuene jeg har sett, sier Myhre.

- Han går ikke rundt grøten eller kommer med tåkeprat. Han gjør det klart at «vi var gode på dette, men dette kunne vi gjort bedre», og skjuler ingenting for journalistene. Han får toppkarakter.

Alsaker: / Myhre:


TOTALT:
 Alsaker: / Myhre:

KNUST AV MK DONS: Louis van Gaal og United er ikke lenger med i ligacupen, etter 0-4 mot MK Dons i 2. runde. Foto: AP / PA, Nick Potts) / NTB SCANPIX
KNUST AV MK DONS: Louis van Gaal og United er ikke lenger med i ligacupen, etter 0-4 mot MK Dons i 2. runde. Foto: AP / PA, Nick Potts) / NTB SCANPIX Vis mer