MÅLLØS: Vålerengas nye spiss, Deshorn Brown (t.v) i duell med Strømsgodset-kaptein Jørgen Horn under serieåpningen i går. Vålerenga vant 3-1, men Deshorn Brown tegnet seg ikke på scoringslista i sin første kamp for sin nye klubb. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
MÅLLØS: Vålerengas nye spiss, Deshorn Brown (t.v) i duell med Strømsgodset-kaptein Jørgen Horn under serieåpningen i går. Vålerenga vant 3-1, men Deshorn Brown tegnet seg ikke på scoringslista i sin første kamp for sin nye klubb. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

- Han hadde en sesong der alt gikk inn. Hvem vet, det kan jeg også få

VIFs nye spiss om å erstatte 25-måls-Kjartansson.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det finnes mer takknemlige oppgaver enn å skulle fylle tomrommet etter en som scoret 25 mål på én sesong - men VIFs Kjartansson-erstatter Deshorn Brown (24) vet at han vil bli sammenlignet med islendingen som tok norsk fotball med storm den ene sesongen nasjonen fikk ha en slik goalgetter blant oss.

Jamaicaneren fikk ikke vist fram potensialet og målteften sin i serieåpningen. Til det lå Strømsgodset for lavt i første omgang, og spissen fikk bare 20 minutter etter pause, før han ble erstattet av Daniel Braaten (32) - som er tilbake i norsk fotball for første gang siden 2007.

Ivers-skjema Trøsten får være at også Vidar Örn Kjartansson gikk målløs av banen i fjorårets serieåpning, der Vålerenga tapte 0-2 borte mot Molde.

Men så startet scoringsrushet med to fulltreffere mot Bodø/Glimt på Ullevaal stadion i andre serierunde.

Det tok ikke mange rundene før vi dro fram skjemaet til Odd Iversens norske rekord på 30 scoringer (på 18 kamper) fra 1968. Nå klarte ikke Kjartansson den rekorden, men med 25 fulltreffere viste han seg likevel som en scoringsmaskin av det sjeldne.

Føler presset Ifølge VIF-trener Kjetil Rekdal var Deshorn Brown et «soleklart førstevalg» til å erstatte Vidar Örn Kjartansson, og Vålerenga betalte den amerikanske MLS-klubben Colorado Rapids rundt fire millioner kroner for spissen som scoret 20 mål på 62 kamper i USA.

Overfor Dagbladet legger ikke Deshorn Brown på at han kjenner på forventningene som stilles til han.

- Vålerenga reiste ikke helt til USA bare for å ta en prat med meg, så jeg er forberedt på at det forventer mye av meg. Forhåpentlig vil jeg levere målene de tror jeg har i meg, sier Deshorn Brown til Dagbladet etter sine første 65 minutter i Tippeligaen.

- 25 mål er 25 mål... Det ble ingen scoringer i debuten, men Brown føler likevel at tre poeng i serieåpningen er en god start i sin nye klubb.

- Jeg er glad for at vi vant den første kampen og gleder meg til fortsettelsen. Jeg vet at det er forventinger til at jeg skal score mange mål, når jeg skal erstatte en som scoret 25. Han (Kjartansson) hadde en sesong der alt gikk inn. Hvem vet, det kan jeg også få, sier Deshorn Brown.

- Men 25 mål er 25 mål... Det er klart det legger et press på meg. Men får jeg sjanser, så vil jeg garantert score en del mål. Jeg kom ikke til mange muligheter i denne kampen, meg jeg skapte en del uro og frustrasjon hos motstanderen. Det er jeg fornøyd med. Og så lenge vi vinner, så er jeg ikke bekymret over at jeg ikke scoret i den første kampen.

- Noen er heldige og scorer i debuten sin, andre ikke. Målene kommer når tiden er inne.

Liker VIF-stilen - Har du satt deg en målsetting i antall scoringer denne sesongen?

- Jeg har ikke satt noe tall, men jeg håper å score en del mål, ja. Jeg har fokus på å sette så mange som mulig av de sjansene jeg får.

Spissen føler seg godt mottatt i Vålerenga, og førsteinntrykket av norsk fotball er bra.

- Norsk fotball er mer teknisk enn MLS, hvor det kanskje er mer fysisk og går raskere. Jeg liker måten vi spiller på i Vålerenga, med mye bevegelse og at vi liker å ha ballen i laget.

- En annen dimensjon Kjetil Rekdal forventet ikke at den nye spissen skulle banke inn mål allerede i serieåpningen.

- Det er få som er en målmaskin som det Kjartansson var. Han har tre mål på fire kamper etter overgangen til Kina, og scorer i nesten hver kamp der også. Det er ikke mulig å erstatte en sånn spiller. Men vi er fornøyd med Deshorn. Han gir oss en annen dimensjon, sier Rekdal om spissen han mener er Tippeligaens raskeste spiller.
 
- Deshorn mangler litt på toppform og integreringen i laget, men det kommer. Og så må vi få folk rundt han til å bruke han bedre, sier Rekdal etter premiereseieren mot Strømsgodset.

VIF-HELT: Vidar Örn Kjartansson jubler etter en scoring mot Haugesund i fjor. Islendingen scoret hele 25 ganger for VIF i fjor. Foto: Bjørn Langsem
VIF-HELT: Vidar Örn Kjartansson jubler etter en scoring mot Haugesund i fjor. Islendingen scoret hele 25 ganger for VIF i fjor. Foto: Bjørn Langsem Vis mer