Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han hadde motoren hele tiden. Han har bare slanket bort fettet

Var nesten ni kilo tyngre i 2007.

LEGGER HODET PÅ BLOKKEN: Chris Froome har offentliggjort testresultater som viser maksimalt oksygenopptak og hvor mye watt han produserer på sykkelen. Her er han avbildet under sommerens Tour de France. FOTO: Scanpix
LEGGER HODET PÅ BLOKKEN: Chris Froome har offentliggjort testresultater som viser maksimalt oksygenopptak og hvor mye watt han produserer på sykkelen. Her er han avbildet under sommerens Tour de France. FOTO: Scanpix Vis mer

(procycling.no): Det meste har forandret seg siden Chris Froome syklet for kontinentallaget Team Konica Minolta hjemme i Sør-Afrika i 2007.

Når årets Tour de France-vinner endelig skulle offentliggjøre sine «uavhengige testresultater», dukket det også opp informasjon fra «gamle dager», som er verdt å ta med seg.

I en lang, velskrevet reportasje i Esquire Magazine, ført i pennen av sykkelbokforfatter Richard Moore, fikk vi også innblikk i tallverdier åtte år tilbake i tid.

• Vi anbefaler at du leser hele artikkelen: Trykk her!

Det viser seg at Froome på den tiden veide nesten ni kilo mer enn han gjør i dag. En bagasje man ikke har mest lyst til å dra opp noen av de bratteste fjellpassasjene i verden.

Fettprosenten skal ha vært tett opptil 17 prosent. Etter touren var den nede i 9,8.

- Han hadde motoren hele veien. Han har bare slanket bort fettet, konkluderer Jeroen Swart.

Han er professor i sportsfysiologi ved Universitetet i Cape Town.

Testet høyt, men ikke rekordhøyt Testene Esquire Magazine hadde tillatelse til å publisere på nett fredag, er hentet fra GlaxoSmithKlines Testsenter i London.

Og det bare noen små dager etter at Froomes andre Tour de France-trofé var i boks.

30-åringen, som til daglig bor i Monaco, tok tre forskjellige tester for å anslå maksimalt oksygenopptak og måle hans evne til å produsere watt i tråkket.

VO2-max-testen ga 84,6 ml/kg/min. Dog etter at rytteren hadde lagt på seg nesten tre kilo i bakkant av touren.

• Les også: Froome: - Jeg vet at resultatene vil tåle tiden

Omregnet til Tour de France-vekten hans, ble det konkludert med at tallet trolig var 88,2 måneden i forveien.

- Vi har aldri sett noen i nærheten av disse tallene på laboratoriet vårt. Froomes maksimale okygen opptak ligger meget tett på det vi vurderer er den øverste grense for mennesker, sier doktor Philipp Bell som har bistått med testingen.

Vi nordmenn vet jo selvsagt at Bjørn Dæhlie testet 96 i løpet av sin karriere, mens forhenværende juniorverdensmester, Oscar Svendsen, målte hele 97,5 på Lillehammer i 2012.

Deler mer enn konkurrentene Det konkluderes også med at Froome er i besittelse av en stor motor, og det var den forsker Swart hintet til i uttalelsen i toppen av denne artikkelen.

Froome hadde makseffekt i tråkket på 525 watt, noe som tilsvarer 7,51 watt per kilo. I sykkelkretser er nok terskeleffekten mer interessant. Den er målt til 419, og dermed 5,98 w/kg.

Nøkkelen ved å skape en god fjellgeit er å slanke bort overflødig fett, og samtidig bevare styrken i tråkket.

Kanskje noe selvmotsigende i seg selv, men det er altså dette som avgjør mange av duellene TV-seerne hygger seg med under det franske etapperittet sommerstid.

Målingen på 525 watt viser ikke hele sannheten om den maksimale tråkket til den kenyanskfødte briten. Den aktuelle målingen var bare innenfor 79,8 prosent av det han egentlig kan yte, skriver Esquire.

Altså var han ikke helt i praktslag da han entret lokalene i London denne augustdagen i etterkant av Tour de France.

Gir dette oss noen klar indikasjon på om Sky-rytteren benytter seg av prestasjonsfremmende midler?

For så vidt ikke.

Men det gir oss et tydeligere bilde av idrettsutøveren Chris Froome. Og hva han kan være i stand til, og ikke, på sykkelsetet i løpet av et treukersritt.

Og langt mer tallmateriale enn noen av konkurrentene hans er komfortable med å offentliggjøre.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media