SKREMTE KONKURRENTENE: Johannes Thingnes Bø (t.v) ble verdensmester på sprint i sin aller første individuelle VM-start, mens storebror Tarjei vant bronse i Kontiolahti i dag.
SKREMTE KONKURRENTENE: Johannes Thingnes Bø (t.v) ble verdensmester på sprint i sin aller første individuelle VM-start, mens storebror Tarjei vant bronse i Kontiolahti i dag.Vis mer

- Han har alltid likt blonde damer, så han er i riktig land

Tarjei (26) om lillebror og gullvinner Johannes (21).

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Gull til Johannes Thingnes Bø i hans individuelle VM-debut og bronse til storebror Tarjei.

Ikke rart brødrene gråt sammen i målområdet etter den eventyrlie fortellingen på VM-sprinten i Kontiolahti.

Forhåndsfavoritt Johannes var på forhånd en av gullfavorittene, men det skal uansett leveres når det gjelder. Medaljer deles ikke ut på tidligere prestasjoner.

Og så Tarjei, da, som har slitt og slitt i flere sesonger nå - men som smeller til og leverer et medaljeløp i sesongens hittil viktigste løp.

På en dag da storfavoritten Martin Fourcade skyter seg  bort med tre miss på stående skyting, så fulgte Johannes opp sin fantastiske statistikk i finske Kontiolahti:

Ellevill statistikk Her han han vunnet tre gull i junior-VM. Han vant alle tre verdenscuprenene her i fjor - og med dagens VM-gull står han med sju seirer på åtte starter i Kontiolahti.

En helt ellevill statistikk.

- Jeg har ingen forklaring på det, men håper det fortsetter, sier nybakt verdensmester Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

Før storebror Tarjei følger opp:

- Han har alltid likt blonde damer, så han er i riktig land, sånn sett.

- Haha, det er bare noe han sier for å sette meg ut, svarer Johannes.

Felles drøm Å stå sammen på en seierspall i mesterskap har de snakket sammen i mange år. I dag gikk drømmen i oppfyllelse.

- Han er en råtass. Jeg digger han som person og som utøver. Jeg synes jeg er god under press, men han der. Det er tydeligvis en som er vel så bra, sier Tarjei om sin verdensmesterbror.

For Tarjei Bø kunne ikke bronsen smakt bedre.

- For meg var dette gull, selv om det er Johannes som er kongen, sier han til dagbladet.

- Må snart høre på meg Før han lar minnene fare tilbake til VM i Nove Mesto for to år siden. Da vant han tre VM-gull - det siste etter en fantastisk fellesstart den siste dagen - etter å ha slitt med kyssesyken under hele oppkjøringen.

- Gullet i Nove Mesto smaker nok aller best, for det var litt lignende. Da hadde jeg også trøbbel i forkant, men vant gull. Men denne bronsen kommer på en god andreplass.

- Jeg sier alltid at jeg aldri gir opp, og dere må snart begynne å høre på meg.

Tangerte storebror Med seieren i går står Johannes med åtte verdenscupseirer (VM teller også i verdenscupen), og tangerte dermed også Tarjeis seiersrekke på åtte seirer.

I VM-sammenheng har han derimot litt igjen opp til storebror. Mens Johannes feirer sitt første gull i dag, så er Tarjei Bø sjutallig verdensmester (fem stafetter) og også olympisk mester.

RØRT: - Jeg forsøkte å holde igjen tårene, men klarte det ikke, sier Johannes Thingnes Bø om følelsene som boblet i han etter av VM-gullet var i boks.
RØRT: - Jeg forsøkte å holde igjen tårene, men klarte det ikke, sier Johannes Thingnes Bø om følelsene som boblet i han etter av VM-gullet var i boks. Vis mer

Johannes blir emosjonell når han snakker om storebrorens betydning for han. Tarjei begynte tidlig å vinne, men lillebror har virkelig fått en kanonstart på seniorkarrieren.

- Jeg kan takke Tarjei for gullet. Uten han hadde jeg ikke engang begynt med skiskyting, sier Johannes.

Trodde ikke på gull Etter ni strake treff, så trodde han at gullsjansen røk da han misset på det aller siste skuddet.

- Jeg kjempet for gullet, men trodde ikke jeg ville vinne, for normalt må du treffe alle blinkene for å ta gullet. Men det var mye vind, og dermed mer bom enn vanlig.

Først ti minutter etter at han var i mål begynte Johannes å tro på at det kunne holde til gull. Da først fikk han med seg at sttorfavoritten Martin Fourcade hadde pådratt seg tre strafferunder på stående skyting.

- Ikke ferdig I morgen er det jaktstart, hvor Johannes går ut 12,1 sekunder før den canadiske sølvvinneren Nathan Smith, mens Tarjei starter 25,3 sekunder bak. Martin Fourcade starter som nummer 12, men har hele 49,7 sekunder å ta igjen på Johannes Thingnes Bø.

- Vi ligger superbra an, og Johannes er litt ensom i tet, mens jeg får mange bak meg. Men jeg har skutt 20 treff hittil i VM, og jeg skal prøve å fortsette å treffe, sier en offensiv Tarjei Bø.

Verdensmester Johannes sier det slik:

- Jeg er ikke ferdig. Det kan jeg bare si.

GULLKLEM: Tarjei Bø gir lillebror og verdensmester Johannes gullklem på pallen. Selv vant Tarjei en sterk VM-bronse.
GULLKLEM: Tarjei Bø gir lillebror og verdensmester Johannes gullklem på pallen. Selv vant Tarjei en sterk VM-bronse. Vis mer