DYR INVESTERING: John William Henry og Fenway Sports Group har i løpet av ett år brukt fire milliarder kroner på å gjøre Liverpool konkurransedyktige igjen, men det er neppe derfor kona Linda Pizzuti retter en pekefinger mot sin ektefelle. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
DYR INVESTERING: John William Henry og Fenway Sports Group har i løpet av ett år brukt fire milliarder kroner på å gjøre Liverpool konkurransedyktige igjen, men det er neppe derfor kona Linda Pizzuti retter en pekefinger mot sin ektefelle. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil NobleVis mer

Han har betalt 68 millioner per Premier League-poeng

Så mye har engelske klubbeiere fått ut av investeringene sine.

(Dagbladet): Onsdag presenterte FourFourTwo sine årlige lister over Fotball-Englands rikeste klubbeiere, spillere og managere.

I anledning presentasjonen, har det anerkjente fotballmagasinet bedrevet uhøytidelig tallgymnastikk for å komme til bunns i hvor god avkastning pengeadelen i Premier League har fått for sine utlegg i multimilliardklassen.

Det har de gjort ved å regne seg fram til hva hver enkelt nåværende eier har betalt for hvert eneste poeng klubben har tatt i ligaen siden vedkommende kjøpte seg kontroll.

Ikke overraskende kommer Liverpool-eierne i Fenway Sports Group i spissen dårligst ut, siden John William Henry og co er de ferskeste i klubbeiergamet på lista.

Amerikanerne har på knapt 12 måneder brukt store summer på å gjenreise den gamle storheten, og har verken hatt særlig med tid eller kamper til å høste særlig avkastning på investeringen, forståelig nok.

I motsatt ende av skalaen, trenger man bare krysse Stanley Park for å finne klubbeieren som har betalt minst per poeng. Til Everton-supporternes store fortvilelse får manager David Moyes lite å rutte med av klubbeier Bill Kenwright, som siden han overtok kontrollen i 2004, har betalt 435 952 kroner for hvert av de 415 poengene «The Toffees» har tatt siden den gang.

FourFourTwo har regnet på tallene for lagene som havnet på de ti første plassene i forrige sesongs Premier League.

1. Liverpool - 68 074 983 kroner per poeng: Fenway Sports Group skaffet seg kontroll over Liverpool fra Tom Hicks og George Gillett 15. oktober 2010. John William Henry og co betalte 2,7 milliarder kroner for klubben, og har foreløpig brukt ytterligere 1,3 milliarder kroner siden den gang. I samme periode har Liverpool sanket 59 poeng i ligaen, noe som gir en kostnad per poeng på cirka 68 millioner kroner.

2. Manchester City - 48 261 372 kroner per poeng: Abu Dhabi-baserte sjeik Mansour har tatt pengebruken i fotballen til et nytt nivå siden investeringsfondet Abu Dhabi United Group kjøpte Manchester City i september 2008. Den styrtrike sjeiken, som forøvrig topper rikinglista i engelsk fotball, betalte 1,9 milliarder til tidligere eier Thaksin Shinawatra, og har siden øst inn nye 7,2 milliarder i klubben. Det gir et samlet utlegg på 9,1 milliarder kroner. Hvert av de 188 poeng i Premier League har i så måte kostet ham 48,3 millioner kroner.

3. Arsenal - 22 190 020 kroner per poeng: For Arsenals del har man tatt utgangspunkt i da Stan Kroenke kjøpte sine første aksjer i klubben i 2007. Aksjeandelen hans skal være verdt 6,6 milliarder kroner, og med 298 Premier League-poeng, betyr det cirka 22,2 millioner kroner per poeng.

4. Sunderland - 20 421 588 kroner per poeng: Ellis Short er kanskje den som har fått minst igjen for pengene sine etter å ha investert 2,7 milliarder kroner i Wearside-klubben siden mai 2009. To år seinere har klubben bare sanket 93 poeng, og det gir en sum på 20,4 millioner kroner per poeng.

5. Manchester United - 13 664 129 kroner per poeng: Malcolm Glazer og hans familie har stort sett bare skaffet seg uvenner siden de kjøpte Manchester United for 7,1 milliarder kroner i mai 2005 og tok klubben av London-børsen. FourFourTwo tar utgangspunkt i at klubben har gått i null på kjøp- og salg av spillere siden den gang - en periode som har vært blant de mest suksessfulle i klubbens 133 år lange historie. Kostnaden for hvert av de 523 ligapoenge under de forhatte amerikanerenes eierskap, har kostet cirka 13,7 millioner kroner.

6. Chelsea - 12 724 263 kroner per poeng: Roman Abramovitsj reddet Chelsea fra skifteretten i juni 2003 da han la 1,3 milliarder kroner på bordet for å sikre seg klubben, og har  brukt ytterligere 7,4 milliarder kroner i de åtte påfølgende årene. Chelsea, som blant annet har vunnet tre ligatitler, har sanket 680 poeng under russisk kontroll. Det betyr 12,7 millioner kroner per poeng.

7. Aston Villa - 8 939 573 poeng per poeng: Aston Villa er en annen Premier League-klubb med amerikansk eier. Entreprenøren Randy Lerner kjøpte klubben for 566 millioner kroner i august 2006, og har i tillegg gjort investeringer for to milliarder kroner i løpet av femårsperioden. Det betyr at hvert enkelt av de 289 poengene har kostet ham 8,9 millioner kroner.

8. Fulham - 4 126 746 kroner per poeng: Den mildt sagt eksentriske tidligere Harrods-eieren Mohamed Al-Fayed kjøpte Fulham for skarve 56,5 millioner kroner sommeren 1997, men har kompensert med å spytte inn 1,8 milliarder kroner gjennom sine 14 år som klubbeier. Fulham har tatt 460 Premier League-poeng, noe som betyr at Al-Fayed har brukt 4,1 millioner kroner for hvert av dem.

9. Tottenham - 2 742 670 kroner per poeng: Investeringsgruppa ENIC Group, med styrtrike Joe Lewis som hovedmann, kjøpte sine første aksjer i Tottenham i 2001, og eier i 2011 85 prosent av klubben. Lewis og hans høyre hånd Daniel Levy har fått mye ut av hvert investerte pund. Nord-London-klubbens antatte verdi for ti år siden var 1,4 milliarder kroner, og med ytterligere investeringer, betyr det at ENIC har betalt 2,7 millioner for hvert av de 564 poengene Spurs har sanket.

10. Everton - 435 952 kroner per poeng: Evertons hardt pressede styreformann og eier Bill Kenwright er på jakt etter en kjøper for klubben han kjøpte aksjemajoriteten i for cirka 180 millioner kroner i 2004. «The Toffees» har, til supporternes store fortvilelse, gjort små utskeielser på overgangsmarkedet, og hvert av de 415 poengene har kostet Kenwright 435 952 kroner i snitt, noe som er i særklasse lavest blant de ti toppklubbene i England forrige sesong.