Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han har det samme problemet som Northug

Tviler på svensk Tour-suksess.

 SVENSK HÅP:  Calle Halfvarsson er mannen de svenske ekspertene stiller sin lit til, men han har i likhet med Petter Northug trøbbel opp den siste monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
SVENSK HÅP: Calle Halfvarsson er mannen de svenske ekspertene stiller sin lit til, men han har i likhet med Petter Northug trøbbel opp den siste monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 3.januar starter sesongens Tour de Ski.

Gjennom ni dager og sju konkurranser skal langrennseliten kjempe om heder, ære og en hel haug av sveitserfranc.

Brei stall Alle de norske kanonene er med (se full tropp i faktaboks). Bare Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla skal hoppe av midtveis.

Sverige stiller uten Charlotte Kalla, men resten av landslaget er med.

Det begynner å nærme seg VM i Falun - og svenskene må snart begynne å levere. Så langt denne sesongen står rivalen i øst med null seiere og to pallplasseringer i verdenscup - mot Norges 43 pallplasseringer.

Derfor ringte vi Sverige og ba om statusrapport før Touren. Er det endelig svenskenes tur til å banke nordmennene?

- Ingen sammenlagtshåp
Den svenske avisa Expressens langrennsekspert Tomas Petterson røper at de svenske løperne går inn i touren som realister:

 GODE ENKELTLØP:  Men Northug selv tar det med knusende ro. Han skal være i form til VM i Falun. Foto: Hans Arne Vedlog
GODE ENKELTLØP: Men Northug selv tar det med knusende ro. Han skal være i form til VM i Falun. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Vi har ikke de store forventinger som dere i Norge har.  På damesiden er jo ikke Kalla med. Da blir det små forhåpninger der. Herresiden finnes det noen sjanser. Calle Halfvarsson og Markus Hellner kan slå til. Calle har vært jevn denne sesongen. Han har gjort det bra i Tour de Ski tidligere, selv om han har slitt i monsterbakken. Han har det samme problemet som Petter Northug, sier Petterson. 

Han legger til:

- Hellner har ikke vist noen toppform i år. Ellers hadde han vært det store håpet. Han har slitt med sykdom etter Kuusamo, og hadde en rolig sesongoppkjøring. Han ble blant annet pappa.  Markus' fokus er å være best i februar.

- Håper på enkeltseiere Hvilke etapper gjør svenskene det bra?

- Stina Nilsson og Emil Jönsson kan gjøre det bra på sprinten. Halfvarsson pleier tradisjonelt å være god på prologetappen.

Hvilke nordmenn frykter du?

- Det er de vanlige. Northug, Røthe, Jespersen og Johnsrud Sundby. Det er også mange sterke på damesiden. Bjørgen og Johaug er de største favorittene.

Og selvfølgelig er det Northug som skaper mest interesse også i år:

- Jeg er nysgjerrig på Petter. Han har gjort noen gode løp i år.  Kanskje ett godt løp i helga. Han har ikke hatt den jevne, gode formen gjennom hele sesongen. Det må han hvis han skal kjempe i toppen av Tour de Ski, sier den svenske langrennseksperten. 

- Petter kommer smygende Også Matthias Fredriksson, som selv har en OL- og fire VM-medaljer, tenker at nordmennene blir for sterke i år, men ser bedring i det de svenske løperne har levert den siste tiden.

- Det siste de svenske løperne gjorde i Davos så bedre ut enn det har gjort tidligere i sesongen, så det kan virke som om de er i ferd med å kappe ned på nordmennenes forsprang, sier Fredriksson til Dagbladet.

- På herresiden er det nok først og fremst Halfvarsson og Hellner vi må sette vår lit til. Calle har levert mange gode løp i år uten at han har kommet på pallen, men i Tour de Ski handler det om å levere jevnt godt hele veien. Likevel tviler jeg på at han kommer til å stå øverst på pallen. Det er løpere som er sterkere enn ham opp den siste bakken.

Hvem tror du gjør det da?

- Martin Johnsrud Sundby virker uhyre sterk. Det virker aldri som om han har et dårlig løp.

Hva med Petter Northug?

- Petter kommer smygende sakte, men sikkert. Det kan gode hende han vinner, men han trenger som Calle et lite forsprang inn i den siste bakken om han skal vinne. Har han et forsprang og kan ta den første delen i sin egen takt og sitt eget tempo, er det ingen større vinnerskaller enn Petter. Kjører han om en seier finner han krefter som egentlig ikke finnes.