Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han har det sikkert veldig vanskelig nå

Sønnen til Andrus Veerpalu bor i Norge og trenes av Frode Estil.

PRAGELATO, ITALIA  20060217: Frode Estil klapper OL gullvinner Andrus Veerpalu på skulderen etter fredagens 15 km klassisk langrenn i Pragelato i OL i Torino. Smøreproblemer gjorde at Estil og resten av de norske langrennsutøverne ikke klarte å ta medaljer. Han endte 17. plass.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
PRAGELATO, ITALIA 20060217: Frode Estil klapper OL gullvinner Andrus Veerpalu på skulderen etter fredagens 15 km klassisk langrenn i Pragelato i OL i Torino. Smøreproblemer gjorde at Estil og resten av de norske langrennsutøverne ikke klarte å ta medaljer. Han endte 17. plass. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

(Dagbladet): Det ble i dag bekreftet at Andrus Veerpalu (40) har avgitt positiv a- og b-prøve for veksthormonet HGH. Hormonet produseres naturlig i kroppen, og er svært vanskelig for dopingjegerne å påvise.

Veerpalu står med to VM-gull og OL-gull fra karrieren sin, tatt over en periode på åtte år. Det har vært snakket i årevis i langrennsmiljøet om estlenderens evne til å prikke inn formen i mesterskap.

Veerpalu var regnet som en av favorittene foran fem-mila i Holmenkollen i vinter. Han trakk seg imidlertid rett foran mesterskapet, angivelig på grunn av en kneskade. Han innrømmet imidlertid i dag at det var den positive a-prøven som var grunnen.

Vært under mistanke To av Veerpalus gullmedaljer tok han rett foran Frode Estil. I Lahti-VM i 2001 slo Veerpalu nordmannen med fattige 0,2 sekunder, mens i OL året etter, ble han slått med 36 sekunder.

0,2 SEKUNDER: Frode Estil tapte VM-gullet i 2001 med 0,2 sekunder til Andrus Veerpalu. Nå er estlenderen tatt i doping. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
0,2 SEKUNDER: Frode Estil tapte VM-gullet i 2001 med 0,2 sekunder til Andrus Veerpalu. Nå er estlenderen tatt i doping. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Pål Gunnar Mikkelsplass var trener for de norske langrennsherrene i mesterskapene. I dag sier han at man aldri kan gjøre om historien og at en eventuell omfordeling av gullmedaljene i tilfelle må komme hvis Veerpalu selv velger å innrømme doping også tidligere i karrieren. Han understreker at Veerpalu ble testet da han vant titlene sine foran Estil.

Men:

- Jeg kan innrømme at jeg har stusset over Veerpalus evne til å prikke inn formen. På en måte har jeg vært «imponert» over hans enve til å være ekstremt god i mesterskap i forhold til ellers i året, sier Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

MISTANKER: Veerpalu har nettopp gått over målstreken og vunnet 30 kilometeren i 2001-VM, 0,2 sekunder foran Estil. Pål Gunnar Mikkelsplass, daværende landslagstrener, bekrefter at den norske leiren mistenkte estlenderen. Foto: EPA PHOTO/ANJA NIEDRINGHAUS/Scanpix
MISTANKER: Veerpalu har nettopp gått over målstreken og vunnet 30 kilometeren i 2001-VM, 0,2 sekunder foran Estil. Pål Gunnar Mikkelsplass, daværende landslagstrener, bekrefter at den norske leiren mistenkte estlenderen. Foto: EPA PHOTO/ANJA NIEDRINGHAUS/Scanpix Vis mer

- Dopingmistanken mot ham har streifet meg, såpass kan jeg definitivt si - selv om jeg ikke kan dømme ham for det han har gjort tidligere. Dette er imidlertid en sterk ripe i lakken, og usikkerheten rundt ham har forsterket seg.

Estil trener sønnen Frode Estil arbeider nå som lærer og trener på langrennslinja på Meråker Videregående Skole. En av elevene hans er Andrus Veerpalus eldste sønn.

- Det er et spesielt poeng at han trener sønnen til Veerpalu. Han har det sikkert veldig vanskelig nå. Det må også være kjempevanskelig for Frode, siden han kjenner gutten veldig godt og han går på skole der, sier Mikkelsplass.

- Snakket du med Estil om Veerpalus evne til å prikke inn formen mens du var landslagstrener?

HVOR VAR DU? Pål Gunnar Mikkelsplass mener dette øyeblikket hadde blitt like stort som Oddvar Brås stavbrekk i Oslo-VM i 1982. Det ble det aldri, takket være Johann Mühleggs umenneskelige prestasjon. Estil og Alsgaard fikk gullmedaljene sine nesten to år etter konkurransen. Foto: REUTERS/Seiko/Scanpix
HVOR VAR DU? Pål Gunnar Mikkelsplass mener dette øyeblikket hadde blitt like stort som Oddvar Brås stavbrekk i Oslo-VM i 1982. Det ble det aldri, takket være Johann Mühleggs umenneskelige prestasjon. Estil og Alsgaard fikk gullmedaljene sine nesten to år etter konkurransen. Foto: REUTERS/Seiko/Scanpix Vis mer

- Jeg har pratet med Frode mange ganger om forskjellige ting, også Veerpalu. Vi pratet selvfølgelig om hvordan han kom seg i form til mesterskap etter mesterskap. Jeg forsøkte også å se hva de gjorde på trening og pratet med treneren der.

- Estil har vært uheldig - Fra tiden da Frode Estil var på topp, er nå Johann Mühlegg, Mika Mylläla og Andrus Veerpalu tatt i doping. Hva tenker du om det i dag?

- Frode har vært ekstremt uheldig. Bare ta jaktstarten i OL i 2002, da Mühlegg «vant». Jeg visste før løpet, under løpet og etter løpet at han var dopet. Da Estil og Thomas Alsgaard spurtet om sølvmedaljen, visste jeg at de egentlig kjempet om gull. Jeg husker at jeg tenkte rett etter løpet at den spurten, der de tilslutt kom på hundredelet likt i mål, ville blitt et «husker du hvor du var da Brå brakk staven»-øyeblikk. Da hjelper det ikke at de fikk gullmedaljene seinere.

- Har all dopingen tatt vekk noe av idrettsgleden for deg?

- VISSTE: Pål Gunnar Mikkelsplass sekunderer Frode Estil under 20 km jaktstart i Salt Lake City-OL. På dette tidspunktet, der Estil ligger 13 sekunder bak Mühlegg, «vet» Mikkelsplass at spanjolen var dopet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- VISSTE: Pål Gunnar Mikkelsplass sekunderer Frode Estil under 20 km jaktstart i Salt Lake City-OL. På dette tidspunktet, der Estil ligger 13 sekunder bak Mühlegg, «vet» Mikkelsplass at spanjolen var dopet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg synes på en måte det, men selve veien fram mot et OL, alle treningstimene og det å få det maksimale ut av utøverne, det er en stor del av helheten - den gleden kan ingen ta ifra meg. Selv om det kanskje høres rart ut, når du gjør alt rett, og så kommer det noen og gjør noe ulovlig og tar bort gleden. Prikken over i'en blir borte.

Frode Estil vil sannsynligvis aldri få vite hvor mange gulløyeblikk han ble frarøvet på grunn av doping.

Skikongen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media