Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uttaket til OL i Pyeongchang

Han har det siste ordet ved OL-uttaket: - Vi kan ikke behandle dem som museumsgjenstander

Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen, mener man viser Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug respekt ved å behandle dem som alle andre utøvere.

OL-SJEF: Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen, har det siste ordet ved OL-uttaket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-SJEF: Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen, har det siste ordet ved OL-uttaket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har vært sterkt preget av debatten om hvem som burde få reise til OL.

Ole Einar Bjørndalen (43) har tatt tretten OL-medaljer, hvorav åtte er av gull, men ble utelatt fra troppen. Petter Northug risikerer også å måtte se mesterskapet fra sofaen.

- De har enorm popularitet gjennom fantastiske resultater over lang tid, det er utøvere som jeg har dyp respekt for. De har gjort noen enormt flotte prestasjoner, de har viet livet sitt til det her. De har skapt fantastiske idrettsøyeblikk for den norske nasjonen, så de fortjener den største respekt, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef ved Olympiatoppen, til Dagbladet

- Adelsposisjon

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev i en kommentar tidligere denne uka at det er riktig å vurdere Bjørndalen i et OL-uttak alene basert på sportslige resultater.

Det synspunktet deler Øvrebø.

​- Det er også respekt å behandle de etter de kriteriene som gjelder for de andre. De skal ikke komme i en slags adelsposisjon og komme med på gamle ting. De må komme med fordi de skal være der av prestasjonsmessige hensyn, sier Øvrebø.

- Vi må ta de på alvor som utøvere. Ikke som museumsgjenstander, det blir helt feil. De er utøvere, derfor behandler vi de som utøvere og så har vi den respekten for det de har gjort før og de personene de er. Det må vi klare å balansere.

Saken fortsetter under bildet.

SKUFFENDE SESONG: Ole Einar Bjørndalens beste plassering i verdenscupen denne sesongen er en 18.-plass. Det holdt ikke til OL-plass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKUFFENDE SESONG: Ole Einar Bjørndalens beste plassering i verdenscupen denne sesongen er en 18.-plass. Det holdt ikke til OL-plass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Oftest enighet om uttak

Som toppidrettssjef har Øvrebø det siste ordet når det kommer til hvilke utøvere som får reise til OL. Sammen forsøker han og landslagsledelsene å bli enig om en innstilling som han selv signerer.

​- Det skal mye til for at vi ikke er enige om innstillingen for da er vi ikke enige om uttaket, sier Øvrebø.

Sammen har de en kontinuerlig dialog. Blir de ikke enige, tar de én ny runde. Blir de ikke enige da heller, venter flere runder.

- Målet med prosessen er å unngå å måtte bruke autoritet. Det har alltid noen utilsiktede konsekvenser. Må man, så må man. Blir vi ikke enige, så er det mitt ord som gjelder, men jeg håper vi har gode nok prosesser til at vi slipper det, sier Øvrebø.

Tydelig målsetting

Målsettingen med uttaket er tydelig.

- Det er å ha best mulig tropp til OL og flest mulig medaljesjanser. Vi tar ut den troppen som er best mulig skikket til å nå målet vi har satt oss, sier Øvrebø.

I Olympiatoppens uttakskriterier står det at norske utøvere eller lag som tas ut til OL skal ha dokumentert plassmuligheter blant de 8-12 beste.

I langrennssammenheng ser de på om utøverne har kommet to ganger blant de tolv beste, eller én gang blant de seks beste, i verdenscupen.

- Da er du ganske sikker på at du er innenfor kriteriene, men det gjør ikke at du automatisk kommer til OL. Det kan være andre i din egen idrett som er enda bedre, sier Øvrebø.

Utøvere kan også bli tatt ut på skjønn selv om de ikke har tilfredsstilt disse kriteriene.

Saken fortsetter under lenken.

- Viktig med forutsigbarhet

For Olympiatoppen er det viktig med forutsigbarhet for utøverne, trenerne, forbundene, og dem selv.

Partene skal vite tydelig hvordan ting skal foregå, hvordan de ligger an underveis i uttaksprosessen, og at det ikke skal oppstå «knipsing», slik Øvrebø selv omtaler det, da troppen tas ut.

- Det er viktig for oss å vise at alle de som er i nærheten av å bli tatt ut, de som blir tatt ut og de som faller utenfor, er toppidrettsutøvere. De satser alle like mye, så vi er nødt til å behandle utøverne med respekt, sier Øvrebø.

- Når de legger så mye av livet sitt i det å være toppidrettsutøver, så er det viktig for oss å signalisere denne forutsigbarheten i uttaket. De skal vite hva de går til.

Uttak deles opp i tre

OL-uttaket er delt opp i tre deler.

- Første uttak er alltid veldig lite kontroversielt - der er de beste, sier Øvrebø, men legger til at noen idretter selv ønsker å vente med uttaket for å se hvordan sesongen forløper seg.

Før vi nå nærmer oss det tredje uttaket er sju av opptil tolv utøvere klare for herrenes langrennstropp.

Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth er allerede tatt ut.

Olympiatoppen venter til sprinten i Planica kommende helg før de velger de siste OL-plassene

Her finner man flere medaljekandidater, samtidig som man også har spørsmålet om hvem som eventuelt blir den siste reserven.

- Mye blir avgjort på kort tid, så det er klart at det blir en spennende helg, sier Øvrebø.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE TATT UT: Emil Iversen er blant nordmennene som vil kjempe om OL-plass på lørdagens sprint i slovenske Planica. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE TATT UT: Emil Iversen er blant nordmennene som vil kjempe om OL-plass på lørdagens sprint i slovenske Planica. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Oppmerksomhet rundt reserven

Øvrebø sier at samtlige som stiller til start på sprinten i Planica kan kjempe seg inn i OL-troppen.

- Det er en relativt åpen situasjon. ​Vi venter til helga og snakker da. Det har skjedd ting på sprint før. Sist OL var Hattestad langt unna. Så vant han NM, også OL. Sånne historier hører til unntaket.

Mye oppmerksomhet har blitt viet til hvem som blir reserve ettersom Petter Northug er blant kandidatene.

- Det å velge siste reserve, det er ikke så viktig. Selv om det får mye dekning fordi det dreier seg om noen spesielle personer, så er det viktige hvem som er de beste, sier Øvrebø.

Toppidrettssjefen mener at vi ikke må la reserveuttakene ta fokuset fra norsk toppidrett, men heller flytte fokuset og se på hvilke arbeidsbetingelser de norske medaljekandidatene har.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

- Det er de minst viktige uttakene som kanskje får mest lyd fordi det dreier seg om noen kjente personer, som mange føler mye rundt, med rette ut ifra gamle meritter og dyp respekt for utøvernes prestasjoner.

- Må legge bort følelsene

Om Petter Northug burde tas med til OL har blitt debattert i månedsvis. Vrakingen av Ole Einar Bjørndalen har fått stor oppmerksomhet i både innland og utland.

- Det er ikke tilhengerskaren som skal bestemme hvem som skal være med, det er hvem som er best, sier Øvrebø, samtidig som han applauderer folket for deres engasjement.

- Idrett er følelser. Uten engasjementet er det ingen idrett. Men vi som skal beslutte, må klare å håndtere disse følelsene, sånn at beslutningen tas som følge av måloppnåelse. Ikke basert på følelser. ​

Saken fortsetter under lenken.

- Lav sannsynlighet for OL

Onsdag ble det klart at Petter Northug ikke stiller til start på sprinten i Planica på grunn av sykdom.

- Sannsynligheten for OL er lav, men døra er ikke helt lukket. Det er fortsatt en åpning for at vi skjønnsmessig kan vurdere Petter inn, skrev landslagssjef Vidar Løfshus i en pressemelding.

Northug-trener Stig Kveen sa at han ikke tror det er aktuelt for landslagsledelsen å ta ut Northug i OL-troppen på en skjønnsmessig vurdering, på tross av at Løfshus åpner for den muligheten.

- Vi har fått med oss at han har uttalt det. Å skjønne seg inn til en reserveplass er nok lite aktuelt, men vi får snakke med Vidar om hva han mente med det. Vi snakker daglig med dem om Petters situasjon, sa Kveen til Dagbladet.

Ingen ungdomskvote

Øvrebø ønsker ikke å binde seg til Northug-spørsmålet, men forklarer overfor Dagbladet hva som menes med en skjønnsmessig vurdering.

- Faktaene er faktaene - det er hovedgrunnlaget. Men vi tar en helhetsvurdering i tillegg. Det kan være ting som har med oppkjøringen å gjøre, internasjonal konkurransesituasjon, sykdom, uhell og ekstremt talentfulle utøvere som er på vei opp, sier Øvrebø.

Han legger videre til at de ikke har en egen ungdomskvote - og kaller det en utbredt misforståelse.

- Det kan være en ung utøver som er på vei opp, men som kanskje akkurat ikke har klart kravene. Som forberedelser til framtida så kan det være lurt å ha de med til OL. Vi ser på framtidas mulige medaljekandidater. Om vi har noen som er på vippen og som er unge, så kan det være vi går under det som er de sikre kriteriene.

Presterer når det gjelder

Noen av argumentene for en inkludering av Bjørndalen og Northug har vært deres evne til å prestere når det gjelder.

Northug står med to OL-gull og tretten VM-gull. I de to mesterskapene står han med 22 medaljer totalt.

- Evnen til å prestere under helt spesielle omstendigheter blir en del av vurderingen mellom kandidater som står ganske likt opp mot hverandre. Men ikke før det. Hvis det er stor forskjell, blir det mindre viktig. Er det liten forskjell, blir det mer viktig, sier Øvrebø.

Sprinten i Planica starter lørdag klokka 10.30. På søndag går kvinnene 10 km og herrene 15 km. Fristen for det tredje uttaket er 24. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!