- SI ALFABETET: Videoen av at golfstjerna Tiger Woods blir arrestert ble nylig frigitt av politiet i 2017. Her innrømmer han blant annet å ha inntatt legemidler. Video: Jupiter Police Department Vis mer Vis mer

Tiger Woods vant:

- Han har en mental styrke helt utenom det vanlige

Hylles av tidligere proffgolfer Henrik Bjørnstad.

Henrik Bjørnstad bøyer seg i støvet etter at forbildet Tiger Woods tok sin første turneringsseier på PGA-touren på 1876 dager.

Tidligere golfproff Bjørnstad kommenterte helgens PGA-tourmesterskap i Atlanta for Eurosport og vedgår at det var mektig å se golfsportens aller største stjerne gjeninnta tronen.

- Helt enormt. Vi har alle fått med oss hvilke problemer han har hatt, både med hensyn til det fysiske og andre personlige nedturer. At han igjen greier å løfte seg, viser en enorm styrke. Han er helt utrolig, sier Bjørnstad til NTB.

Den norske golfprofilen er klar på at 42 år gamle Woods har kvaliteter ikke mange andre besitter.

- Han har en mental styrke helt utenom det vanlige. Han er så målbevisst og jobber så hardt, sier Bjørnstad.

Fryktet for helsen

Han nøler ikke med å kalle søndagens seier en av de største prestasjonene i karrieren til mannen som nå har 80 PGA-triumfer og 14 majortitler på merittlista. Det har naturligvis med bakteppet å gjøre.

- Uten tvil. I starten av karrieren fløy han på en enorm selvtillitsbølge. Alt fløt i livet hans. Siden har det blitt veldig mange nedturer, men nok en gang reiser han seg, sier Bjørnstad.

- Nivået i internasjonal golf har i tillegg blitt skyhøyt de siste årene, påpeker den tidligere norske golfproffen.

Siden velmaktsdagene har Tiger Woods i større grad enn for blendende golfspill skapt overskrifter i form av utroskapsskandaler og kjøring i ruspåvirket tilstand. Underveis har mange avskrevet ham som golfspiller. Bjørnstad tilhører dem.

- Jeg må si det. Det har gått såpass mye i bølgedaler, særlig de siste fem årene. Han har måttet bryte mange turneringer med vondt i ryggen, og mange har stilt spørsmål ved golfen hans, sier han og tilføyer:

- I tillegg har du hendelser som fyllekjøringen. Bildene som kom ut da var ikke bra, og på det tidspunktet var man mest av alt redd for helsen hans og hans tilstand personlig. Det har virkelig ikke sett bra ut, så jeg har hatt mine tvil. Samtidig har håpet vært at vi skal få vår store stjerne tilbake, og sånn sett er gleden veldig stor nå, sier Bjørnstad.

Enorm oppmerksomhet

Jubelen over golfikonets snuoperasjon synes unison etter søndagens triumf.

- Alle dagens stjerner har hatt han som idol, og sett opp til ham i hans storhetstid. Nå konkurrerer de mot ham, og man merker hvor glad de er på hans vegne, fastslår Bjørnstad.

Han er også klar på at Woods-comebacket betyr mye for oppmerksomheten rundt golfsporten. Søndag fulgte tusenvis av tilskuere Woods på veien mot seieren, og foran TV-skjermen satt folk benket.

- Det var helt fantastiske bilder. Et enormt folkehav. Det er bare Tiger som klarer å få til det. Det er dobbelt så mange som ser på TV når han deltar. Han drar opp interessen enormt, sier Bjørnstad.

Med søndagens triumf er Woods kun to seirer unna å bli den mestvinnende spilleren på PGA-touren gjennom historien. Landsmannen Sam Snead tok 82. seirer i sin innholdsrike karriere.

For Woods er årets Ryder Cup-turnering i Paris neste oppgave på golfbanen. Dit kommer han åpenbart i toppform.

Her er et utvalg av opp- og nedturer i den amerikanske golflegendens karriere:

* August 1996: Blir proff etter en enestående tid som amatør. Kåret som årets debutant (Rookie of the Year) på PGA-touren.

* April 1997: Vinner som 21-åring Masters og sin første av 14 majortitler. Han er den yngste som har vunnet turneringen. To måneder senere inntar han for første gang posisjonen som verdensener.

* Juni 2000: Vinner US Open på Pebble Beach-banen med et rekordstort forsprang på 15 slag. Triumferer også i British Open og PGA-mesterskapet. Han blir dermed den femte spilleren i golfhistorien som har vunnet alle fire majors.

* April 2001: Vinner Masters for annen gang og fullfører «Tiger Slam» som den første til at være regjerende mester i alle fire majorturneringer samtidig.

* April 2002: Forsvarer med suksess Masters-tittelen. I juni vinner han for annen gang US Open.

* September 2004: Vijay Singh vipper Woods ned fra førsteplassen på verdensrankingen. Det skjedde etter at Woods hadde toppet lista 264 uker i strekk.

* April 2005: Vinner Masters og senere også British Open. Dermed slutter han seg til Jack Nicklaus som de eneste til å vinne alle fire majorturneringer minst to ganger.

* Mai 2006: Woods far, Earl, dør i en alder av 74 år. Måneden etter vinner Woods British Open.

* Juni 2008: To måneder etter en kneoperasjon vinner han US Open. Det er hans 14. og hittil siste majorseier. Knetrøbbel gjør at han trekker seg fra resten av sesongen.

* Februar 2009: Gjør comeback. Ni måneder senere kommer det fram at han har hatt flere utroskapsaffærer, og det resulterer i en skilsmisse fra svenskfødte Elin Nordegren. Woods tar en pause på ubestemt tid for å få styr på livet sitt.

* April 2010: Vender tilbake til golfsirkuset i Masters-turneringen. Der ender han på fjerdeplass.

* Mars 2014: Blir skadd i en turnering og gjennomgår en ryggoperasjon.

* Fra 2015 til januar 2018: Blir operert ytterligere tre gange for å få bukt med ryggsmertene som flere ganger tvinger ham til å trekke seg fra turneringer og ta lange avbrekk.

* Mai 2017: Blir i Florida arrestert etter mistanke om å ha kjørt bil i påvirket tilstand.

* Januar 2018: Gjør comeback på PGA-touren med en 23.-plass i sin første turnering. Legene har klart å fjerne ryggsmertene, og Woods beskriver seg selv som «et vandrende mirakel».

* September 2018: Får en plass på USAs lag til Ryder Cup. Følger opp med seier i PGA-tourmesterskapet i Atlanta. Det var hans første triumf på over fem år.

ARRESTERT: Tiger Woods ble tatt for kjøring i påvirket tilstand. Selv hevder han det var medisinene som var årsaken. Video: CNN. Vis mer Vis mer