FÅR SKRYT: Tromsøs Runar Espejord (i midten) scoret det første målet i kampen mot Bodø/Glimt. Etterpå fikk han skryt av trener Bård Flovik. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
FÅR SKRYT: Tromsøs Runar Espejord (i midten) scoret det første målet i kampen mot Bodø/Glimt. Etterpå fikk han skryt av trener Bård Flovik. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpixVis mer

- Han har et skyhøyt potensial

Tromsø-trener Bård Flovik om sin spiss-juvel Runar Espejord.

BODØ (Dagbladet): I går var det scoringen til 20 år gamle Espejord som vippet «Slaget om Nord-Norge» i favør av Tromsø.

Den råsterke headingen hans på corner fra Kent-Are Antonsen, sikret Tromsø en noe ufortjent ledelse 1-0 på Aspmyra.

Den ledelsen slapp aldri Tromsø fra seg, til tross for at Glimt i perioder presset hardt på. Og da dommeren blåste av kampen, stod det 0-3.

Tilbake etter skade

20-åringens prestasjoner, frem til han ble tatt av banen kvarteret før slutt, fikk trener Bård Flovik til å si følgende til Dagbladet:

- Runar har ikke kunnet trene en full treningsuke siden han pådro seg en lyskeskade i mai. Likevel er han nå tilbake, og tåler stadig mer. Og ikke minst; han har et skyhøyt potensial.

Vil til en større liga

- Hva legger du i skyhøyt potensial?

- Potensial til å dominere i Tippeligaen, og potensial til å oppfylle drømmene som jeg vet at han har - om å spille i en større liga enn Tippeligaen. Hvorvidt han også er en kommende landslagsspiller, får tida vise. Det har litt med tilfeldigheter å gjøre. Men han har potensial stort nok til å spille for Norge.

- Jeg vil briljere

Runar Espejord blir litt målløs når han får gjenfortalt trenerens ros. Men medgir at han har satt seg høye mål:

- Jeg føler meg endelig i godt slag etter skaden. Jeg vet jo hva jeg er god for.

- Og hva er du god for?

- Å etablere meg, og etterhvert briljere, på dette nivået (Tippeligaen - red.). Jeg kan også bli god nok til å spille ute i Europa. Det er vel alle spilleres drøm å komme ut og spille på høyest mulige nivå.

Arven etter pappa

Espejord-navnet er klinger godt i norsk fotball. Pappa Lars spilte i 13 sesonger på Tromsøs ILs midtbane, fra 1982 til 1994, med cupgullet i 1986 som høydepunktet.

- Pappa la jo opp før jeg ble født i 1996. Cupfinalen mot Lillestrøm er faktisk den eneste jeg har sett ham spille. Bestefar har en VHS-kassett med opptak av finalen. Og den har jeg sett, røper Runar.

- Din far spilte på midtbanen, mens du er spiss. I tillegg var han jo regnet som litt...

- Litt treg? Ja, det har jeg hørt. Og det er jeg enig i, han var treg. Mange tror at jeg er like treg, men det stemmer ikke. Det ser bare sånn ut. Jeg er blant de raskeste på TILs farts-tester, sier Runar.

Ble spiss pga Fernando Torres

I yngre år gjorde Runar som pappa - han spilte på midtbanen. Men en helt spesiell fotballspiller fikk ham til å søke seg lenger frem på banen:

- Jeg ble tidlig en stor fan av Fernando Torres. Det er hans fortjeneste at jeg spiller spiss i dag.

- Er dere like, syns du?

- Ikke egentlig. Vel er jeg ganske rask. Men jeg har ikke det samme steget som ham. Men strengt tatt er det vel ingen andre som har det, heller.

Bor fortsatt hjemme

Runar Espejord bor fortsatt på gutterommet hjemme hos mamma og pappa, ved Bukta helt sør på Tromsøya.

- Der trives jeg egentlig svært godt. Men det er vel på tide å komme seg ut snart. Jeg må jo begynne å bli voksen, mener junior, som på Aspmyra scoret sitt andre seriemål for året.

- Det er skaden som har hindret meg så langt. Men nå har vi funnet en måte å takle den på.

- Hvordan?

- Jeg står over de aller mest knallharde treningsøktene. I stedet kjører jeg mitt eget løp. Og så får kampene - inntil videre - være mine knallharde økter. Det gikk jo bra i dag, sier Runar Espejord og smiler.

Cupgull 30 år etter pappa?

I år kan han kopiere pappa og bli cupmester med sitt Tromsø. Omtrent på dagen 30 år etter pappas bragd mot Lillestrøm.

I forrige runde ble Odd slått - og i kvartfinalen venter Rosenborg hjemme på Alfheim.

Også gårsdagens motstander, Glimt, er i kvartfinalen, hvor laget møter Sarpsborg hjemme.

- Det hadde vært gøy med en ekte nordnorsk cupfinale igjen. Jeg skal hvertfall gjøre mitt, lover Runar Espejord.