NUMMER TRE OG FEM: Ole Einar Bjørndalen (t.h) ble nummer fem på gårsdagens jaktstart i VM i skisyting, mens Tarjei Bø tok sin tredje bronsemedalje på tre starter i Kontiolahti.
NUMMER TRE OG FEM: Ole Einar Bjørndalen (t.h) ble nummer fem på gårsdagens jaktstart i VM i skisyting, mens Tarjei Bø tok sin tredje bronsemedalje på tre starter i Kontiolahti.Vis mer

- Han har et talent som er helt rått. Nesten like bra som broren sin

Ole Einar Bjørndalen om Bø-brødrene.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Superveteranen Ole Einar Bjørndalen (41) har de siste drøye 20 åra konkurrert mot mange på lista over verdens beste skiskyttere - og sett stjerner komme og gå i verdenseliten.

Men sjelden har han sett talenter som to brødre fra Stryn.

Gullrusen ga seg ikke Tarjei Bø (26) tok sin tredje bronsemedalje på tre starter da han forsvarte tredjeplassen på lørdagens sprint under gårsdagens jaktstart i Kontiolahti.

Men helgens snakkis er lillebror Bø, som gikk helt til topps i sin individuelle VM-debut lørdag.
I går klarte ikke Johannes Thingnes Bø (21) å følge opp sprintgullet fordi gullrusen ikke ga seg i tide, men Johannes har uansett tatt seg inn i verdenseliten på rekordtid.

- Verdens beste skytter Bjørndalen er mektig imponert over begge to. Og ikke overrasket over det noen av dem har levert i Kontiolahti.

- Tarjei er verdens beste skytter i øyeblikket. Da tar han medalje på det, sier tidenes mestvinnende skiskytter til Dagbladet.

Det er ikke mer enn snaue tre uker siden Tarjei Bø fikk klarsignal til å trene for fullt igjen, etter at forkjølelsesvirus hadde ødelagt både oppkjøring og form.

Like fullt klarer han å tyne kroppen til å hevde seg i toppen i VM.

- Tarjei har et talent som er helt rått. Nesten like bra som broren sin, sier Bjørndalen.

- Vidt forskjellige - Tarjei tålte tidlig mye og hard trening, mens for Johannes er det stikk motsatt. Han tåler ikke mye trening, men lykkes likevel med lite. De er vidt forskjellige i forhold til hva de tåler av trening, men de er talenter begge to, sier han.

Bjørndalen gikk seg opp fra 19. plass på sprinten til femteplass på gårsdagens jaktstart - 25 sekunder bak Bøs bronse.

- Det var et bra løp. Jeg skjøt 18 treff, og er på hugget nå. Med et bedre utgangspunkt, ville det lett vært medalje, sier han.

40 skudd - 39 treff Sykdom har utvilsom satt Tarjei Bø tilbake, men Bjørndalen tror den uheldig oppladningen også kan ha skjerpet Bø til mesterskapet.

- Når alt har gått mot deg i oppkjøringen, så har du kniven på strupen i mesterskapet. Da må man utnytte alle mulighetene, og det er det han har gjort, sier Bjørndalen.
 
- Og så skyter han vanvittig godt, sier han om mannen som har 39 treff på 40 skudd så langt i VM.

Ofret sølvet Tarjei viste seg også som en slu taktiker på vei til bronsen i går. Ut fra siste stående skyting gikk han ut som nummer to - bak suverene Erik Lesser - framfor å legge seg i rygg på Anton Shipulin.

Det valget forklarer han slik:

- Jeg hadde to alternativer da jeg gikk ut: Enten slippe Shipulin forbi og la han dra. Men da visste jeg at (Michal) Slesingr også ville ha kommet opp til oss, for Shipulin er en luring som ville ventet til spurten.  

- Det tok jeg ikke sjansen på. Da valgte jeg å gå alt jeg hadde for å holde Slesingr unna medaljekampen, for jeg var usikker på hans spurtegenskaper. Det kostet meg trolig muligheten til å kjempe om sølvet, for jeg var helt kjørt da Shipulin gikk forbi meg, men jeg tapte iallfall ikke bronsen.
 
- Jeg tror det var en bra taktikk, sier Tarjei Bø.

- Ligner på 2011 Etter de tre første VM-løpene står han altså med bronse på både springt og jaktstart - i tillegg til bronsen på mixed-stafetten.

- Dette ligner litt på VM i 2011. Bortsett fra at vi tok gull på mixed-stafetten da, så er det helt likt, sier Tarjei Bø.

BRØDRESUKSESS: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø på premieutdelingen i går kveld.
BRØDRESUKSESS: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø på premieutdelingen i går kveld. Vis mer

Og han tar gjerne en blåkopi av VM i Khanty-Mansiysk for fire år siden i de tre løpene som er igjen.

Da ble han nemlig verdensmester på både 20-kilometer og stafett.

IMPONERT: Ole Einar Bjørndalen var godt fornøyd med femteplassen på VM-jaktstarten i går, og gleder seg til resten av VM-løpene.
IMPONERT: Ole Einar Bjørndalen var godt fornøyd med femteplassen på VM-jaktstarten i går, og gleder seg til resten av VM-løpene. Vis mer