VETERAN: Indisk presse har spekulert i framtida til Viswananthan Anand. Her fra kamp mot Magnus Carlsen tidligere i år.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
VETERAN: Indisk presse har spekulert i framtida til Viswananthan Anand. Her fra kamp mot Magnus Carlsen tidligere i år. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

«Han har framstått som rufsete og umotivert»

Sjakkspillere usikre på verdensmesteren.

(Dagbladet): Magnus Carlsen (22) møter en av sjakkens største veteraner i Viswanathan Anand (43) i sjakk-VM som starter lørdag.

Anand er en stor helt i India og er en av sjakkens virkelig store profiler. Han har vært verdensmester siden 2007.

Indisk presse spekulerte i fjor om Anand snart vurderte gi seg på toppnivå. Det ble tilbakevis av verdensmesteren.

USIKKER PÅ ANAND: Tidligere Norgesmester Kjetil A. Lie møtte Magnus Carlsen i 2009. Lie mener Anand har spilt rufsete den siste tiden.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
USIKKER PÅ ANAND: Tidligere Norgesmester Kjetil A. Lie møtte Magnus Carlsen i 2009. Lie mener Anand har spilt rufsete den siste tiden. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Jeg har ingen planer om å gi meg nå, sa Anand til Times of India for et år siden.

- Kan legge opp Det er fortsatt uvisst hva som skjer etter VM-kampene mot Carlsen, men norske sjakkspillere mener spillet til Anand er blitt dårligere de siste årene.

- Anand har framstått rufsete og umotivert i spillet de siste årene. Uansett tror jeg han skjerper spillet sitt til VM, sier tidligere Norgesmester i sjakk, Kjetil Lie til Dagbladet.

NM-mesteren fra 2010 utelukker ikke at Anand kan trappe ned innen kort tid.

CARLSEN-HJELPER Sjakkspiller og journalist Tarjei J. Svensen skal til være med laget til Magnus Carlsen under VM. Foto: Olga Dolzhikova
CARLSEN-HJELPER Sjakkspiller og journalist Tarjei J. Svensen skal til være med laget til Magnus Carlsen under VM. Foto: Olga Dolzhikova Vis mer

- Det er vanskelig å si hva som skjer. Han ble far for noen år siden og kanskje det har en sammenheng med spillet hans. Anand er kjent som en spiller som forbereder seg veldig godt før partiene. At han eventuelt legger opp etter en VM-seier mot Carlsen er ikke utenkelig. Da har han tross alt slått verdens beste spiller, sier Lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis Anand fortsatt har killer-instinktet i seg etter VM, fortsetter han, sier Lie.

Mistet motivasjon Lie var en av flere som ble spurt om å bistå i teamet til Carlsen i India, men han måtte takke nei av hensyn til familie og jobb.

Sjakklegenden Garri Kasparov sier følgende om Anand før VM.

- Da jeg ga meg i 2005, minnet jeg Anand på at han blir den gamle mannen som må kjempe mot barn som Carlsen, sier Kasparov ifølge Business Insider.

Sjakkspiller og journalist Tarjei J. Svensen reiser til India mandag for å være med i laget til Carlsen. Han er i likhet med Lie usikker på Anands framtid etter VM.

- Anand er en av de eldste i verdenstoppen. Han har dominert i mange år og det er blitt spekulert i om han legger opp. Han har opplevd det meste og det er ikke et kjempesjokk hvis han gir seg. Dersom han taper mot Carlsen kan den videre motivasjonen få en knekk, sier Svensen til Dagbladet.

Carlsen kan bli den nest yngste VM-vinneren gjennom tidene. Garry Kasparov var 22 år, 7 måneder og 28 dager, da han ble verdensmester i 1985 etter å ha slått Anatolij Karpov, ifølge NTB. Det var tidenes lengste VM-kamp, som gikk fra 10. september 1984 til 10. november året etter.

Nordmannen kan også bli den første verdensmesteren fra den vestlige verden siden amerikaneren Bobby Fischer (1972-75).

Carlsen ankom India og VM-byen mandag sammen med familien, sin manager og en sikkerhetsvakt. Anand flyttet inn på hotellet allerede før helgen.