Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han har gitt Emil Hegle Svendsen god selvtillit før «høyde-OL» i Sotsji

- Han har lært meg alt.

FRAM MED BRYSTKASSA: Emil Hegle Svendsen (t.h) takker trener Roger Grubben for at han endelig har lært seg å takle trening og samlinger i stor høyde. Det blir viktig i Sotsji-OL, hvor skiskytingskonkurransene vil foregå på rundt 1500 meters høyde. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FRAM MED BRYSTKASSA: Emil Hegle Svendsen (t.h) takker trener Roger Grubben for at han endelig har lært seg å takle trening og samlinger i stor høyde. Det blir viktig i Sotsji-OL, hvor skiskytingskonkurransene vil foregå på rundt 1500 meters høyde. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen og høyde har sjelden vært god match, og han har ofte pådratt seg sykdom under høydesamlinger med landslaget.

Han har attpåtil stått over flere høydesamlinger, fordi han ikke har følt noe stort utbytte.

Men siden Roger Grubben, som var skiskytterherrenes landslagstrener fra 2002 til 2006 gjorde comeback i trenerrollen i fjor, så har Emils frykt for høyden avtatt. På landslagets siste høydesamlinger er Hegle Svendsen en av de som har fungert best i stor høyde.

Det takker han Roger Grubben for.

- Et petimeter - Høyde var en de tingene jeg var dårligst på, men etter at Roger Grubben kom inn for to år siden, så har jeg lyktes med høydetreningen. Det er jeg selvsagt veldig glad for, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Hva er det han har bidratt med, først og fremst?

- Det er nøyaktigheten. Alt fra forberedelser i forkant, hvordan man takler den første uka, viktigheten av søvn, hvile, mat, drikke, osv.

- Han er flink til å justere trening ut i fra dagsform og behov. Han er et petimeter, som er bra å ha på en så utfordrende ting som høydetrening, sier Emil Hegle Svendsen.

1500 meter I Sotsji-OL skal de konkurrere i 1500-meters høyde. Da gjelder det å ha forberedt seg godt på den tynne lufta. Den vil føre til at det vil skille voldsomt i de tøffe OL-løypene.

Nå mener Grubben at Emil er blant de som vil takle høyden veldig bra.

- Det er ingen tvil om at det er færre som kan ta gull i et høydemesterskap enn et lavlandsmesterskap. I høyden er det alltid noen som stivner «når toget går», men Emil er en av dem som har forutsetninger for å prestere bra, sier Roger Grubben til Dagbladet.

- Er du bare på 95 prosent form i høyden, så er alt vanskeligere i høyden enn i lavlandet, så alt må klaffe for å lykkes.

- Hva er din teori på at Emil har trøblet så mye i høyden?

- Høydeopphold er ofte en utholdenhetsprøve ala Big Brother, og det er kanskje ikke helt Emils hjemmebane. Han er typen som kan gå litt lei av lange samlinger. Og så har han flere ganger blitt syk på høydesamlinger, så det har nok litt med den settingen å gjøre, sier Grubben.

Forventer ikke gull-reprise Med god «høyde-selvtillit» ser Emil framover mot en OL. Han kommer fra en sesong med fire VM-gull i Nove Mesto, og er blant favorittene til å bli OL-kongen i Sotsji.

Men han snakker ikke selv i så store bokstaver.

Ennå.

- Jeg vet veldig godt at det ikke er noen automatikk i at det blir like bra i år som det var i fjor. Da hadde jeg veldig klaff, og jeg forventer ikke at det vil klaffe like bra i OL. Jeg er fornøyd om jeg klarer å ta ett gull, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Min beste høst I helgen er det sesongåpning her på Sjusjøen, og Hegle Svendsen melder at sesongoppkjøringen har vært bortimot perfekt.

- Høsten har vært veldig bra. Det er kanskje den beste høsten jeg har hatt noen gang. Ikke minst med tanke på høydebiten. Det ser lovende ut akkurat nå, sier Emil Hegle Svendsen.