Han har gjort jobben

Trist for landslaget å miste Petter Northug, men det kunne ha vært verre.

 GODT JOBBET:  Petter Northug moderniserte i sin tid langrennsporten. Nå står den så sterkt i Norge at han friere kan velge treningsopplegg utenfor Skiforbundet. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
GODT JOBBET: Petter Northug moderniserte i sin tid langrennsporten. Nå står den så sterkt i Norge at han friere kan velge treningsopplegg utenfor Skiforbundet. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

NÅR Petter Northug nå har fått en ukes frist på å bestemme seg om han fortsatt vil trene sammen med landslaget, er det en mer enn tøyelig grense. Som langrennsjef Åge Skinstad fortalte Dagbladet siste uke:

- Petter er velkommen tilbake på landslaget når som helst.

Den holdningen fra skiledelsen gjør det eventuelle bruddet så lite dramatisk som mulig. Det er selvsagt et strategisk valg som gjør denne splittelsen mye enklere å kommunisere til publikum og sponsorer.

Samtidig er den nesten helt sann. Etter at planene om brudd ble kjent, har Petter rost opplegget som Skiforbundet leverer. Samtidig har forbundets sponsorer forsikret at denne eventuelle forandringen egentlig ikke forandrer noen ting. Da er det er ikke mye dramatikk igjen om Northug til slutt vil prøve seg alene i treningsforberedelsene.

ELLERS har Petter Northugs lett turbulente forhold til landslaget forlengst blitt en gjenganger i langrennsmiljøet. Kanskje har han ikke fullt ut vært landslagets mann helt siden han ble vraket på grunn av alderen til Torino-OL i 2006, eller kanskje er han den typen som har det best når han får være sin egen sjef.

Sånt vet Petter bare selv, og muligens ikke det engang. For et helt privat opplegg før vinteren blir tross alt noe nytt også for en løper som lenge har valgt sine egne smarte veier som idrettsutøver.

RENT sportslig kommer det sikkert til å gå bra uansett. Som sammenlagtvinner i verdenscupen har Petter friplass til de store rennene, langrennsledelsen signaliserer at de fortsatt vil samarbeide tett med ham, og selv har han alle forutsetninger for å gjennomføre en helt privat sesongoppkjøring. Langrennsløperen Petter Northug har alltid satt sine høyst personlige utfordringer og funnet måter å løse dem på.

Resultatene taler for seg. Der Petter som alle barn og unge var avhengig av et lokalt klubbopplegg, har han som voksen utøver blitt vant til å fikse det meste alene. Sånn er det ikke medaljesjansene i Sotsji han nå eventuelt setter på spill ved å melde overgang fra landslaget til et privatfinansiert personlig opplegg.

Ikke så mye annet heller.

FOR norsk langrenn er ikke lenger totalt avhenging av Petter Northug. Der han før Vancouver-OL 2010 trakk oppmerksomheten og sponsorene til forbundet nesten alene, er situasjonen totalt forandret:

•• Nå er det langrenn som produkt som har markedsverdien, og jentene har overtatt som de beste markedsførerne.

Da betyr det ikke så mye at Petter selv var starten på de gode tidene. Det var han som dengang revolusjonerte sporten gjennom sin måte å gå på og som ga langrenn et nytt kult image. I dag står uansett nasjonalidretten solid på egne bein.

DET er slett ikke det samme som at langrennsledelsen ønsker et brudd. Riktignok kan Petters støtteapparat tidvis oppleves krevende, men han er først og fremst en artig gutt og en glitrende skiløper. Vel har samholdet blant herreløperne aldri vært i nærheten av det tette miljøet i jentegruppa, men rent sportslig har Petter også løftet de andre gutta. Slik er det trist om han slutter akkurat mens en gjeng unge løpere holder på å etablere seg i verdenstoppen.

Samtidig hadde det vært adskillig verre om bruddet hadde kommet før. Da Petter egentlig var den eneste stjernen i VM 2009, ville et privatlag truet landslaget. Nå utgjør et privat opplegg for Northug ingen trussel. Landslagets økonomi er sikret i år framover, rekrutteringen er bedre enn på lenge og en hel gjeng av løpere har vist at det sentrale treningsmiljøet holder god kvalitet.

Da får det så være om Petter Northug virkelig velger å holde på for seg selv.