VIFS BESTE: Ghayas Zahid var Vålerengas beste borte mot Sarpsborg 08 i går, uten at det hjalp stort. Oslo-laget tapte 0-2 og røk på et lite tilbakeslag etter en periode med tre strake kamper uten tap. Om tilfeldighetene hadde vært annerledes for fire år siden, så kunne han kanskje spilt for nettopp Sarpsborg nå.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
VIFS BESTE: Ghayas Zahid var Vålerengas beste borte mot Sarpsborg 08 i går, uten at det hjalp stort. Oslo-laget tapte 0-2 og røk på et lite tilbakeslag etter en periode med tre strake kamper uten tap. Om tilfeldighetene hadde vært annerledes for fire år siden, så kunne han kanskje spilt for nettopp Sarpsborg nå.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Han har hentet mange gode spillere til Sarpsborg, men denne VIF-stjerna angrer sportssjefen på at glapp

- Han ble en helt annen spiller og person over sommeren.

SARPSBORG (Dagbladet): Sarpsborg 08 ligger på bronseplass når en tredjedel av Eliteserien er ferdigspilt - og bare Brann har scoret flere mål enn østfoldingene.

Det er rett og slett et meget godt kollektiv de har klart å sette sammen og skape i Sarpsborg. Klubben er såpass fornøyd med hovedtrener Geir Bakke og assistent Tom Freddy Aune at begge nylig fikk nye femårskontrakter - og sportssjef Thomas Berntsen skal definitivt også ha sin del av æren for suksessen de nå opplever. Han har vist solid teft på overgangsmarkedet, og hentet gode og treningsvillige gutter som har blomstret i Sarpsborg.

MÅLSCORERNE: Sigurd Rosted (t.v) og Anders Trondsen scoret målene da Sarpsborg 08 slo Vålerenga 2-0 i går. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
MÅLSCORERNE: Sigurd Rosted (t.v) og Anders Trondsen scoret målene da Sarpsborg 08 slo Vålerenga 2-0 i går. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Som de to målscorerne i går, midtstopper Sigurd Rosted (22) og midtbaneeleganten Anders Trondsen (22) da Sarpsborg 08 slo Vålerenga 2-0 i Østfold.

Rosted kom gratis til Sarpsborg 08, mens Trondsen er klubbens foreløpig dyreste spiller, med en antatt prislapp på 1,75 millioner kroner da han ble hentet fra Stabæk før 2015-sesongen.

Idrettslæren til Zahid

Thomas Berntsen har vært sportssjef i Sarpsborg 08 på konsulentbasis de siste fire åra. I løpet av den perioden er det spesielt én spiller han angrer på at han ikke forsøkte å hente til klubben: Den da 18 år gamle Ghayas Zahid fra Vålerenga.

På den tiden var Zahid utlånt fra Vålerenga til Ull/Kisa i 1. divisjon, og Thomas Berntsen kjente godt til Ghayas Zahid. Han var nemlig idrettslæreren hans på Wang Toppidrettsgymnas i Oslo i tre år.

SPORTSSJEF: Thomas Berntsen er sportssjef i Sarpsborg 08. Han har hentet mange gode spillere til klubben de siste fire åra, men innrømmer at han for fire år siden burde ha forsøkt å hente VIF-spiller Ghyas Zahid - som da var på utlån i Ull/Kisa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SPORTSSJEF: Thomas Berntsen er sportssjef i Sarpsborg 08. Han har hentet mange gode spillere til klubben de siste fire åra, men innrømmer at han for fire år siden burde ha forsøkt å hente VIF-spiller Ghyas Zahid - som da var på utlån i Ull/Kisa. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Ghayas har alltid vært et utrolig balltalent, men manglet litt på å slå helt igjennom. Vålerenga ville ikke ha ham, og sendte han på lån til Ull/Kisa. På den tida var han tilgjengelig for andre klubber, men vi hadde akkurat hentet Bojan Zajic (fra Vålerenga) og følte at vi hadde god nok dekning i den posisjonen, sier Thomas Berntsen til Dagbladet.

- Men hvem vet, om vi hadde gått for Ghayas Zahid den gangen, så kunne han kanskje vært hos oss. I dag er det helt utenkelig at vi kunne fått tak i ham, sier Berntsen - som mener at det skjedde noe med Zahid etter den høstsesongen han spilte for Ull/Kisa i 1. divisjon.

- Sesongen etter, da han var tilbake i Vålerenga, var han en helt annen, både som person og spiller. Det var akkurat som om han hadde knekt en kode, sier Thomas Berntsen.

- Synd for Sarpsborg

Ghayas Zahid har siden spilt fast for Vålerenga, og har de siste par åra ervervet seg et ry som en av Norges beste kreative og offensive midtbanespillere. I går var han nære å skape ny spenning i kampen da han traff stolpen da det gjensto en snau halvtime av kampen - og han var toneangivende da Oslo-laget forsøkte å spille seg inn i kampen igjen i en andreomgang de kom bedre fra enn før pause.

Han husker 2013-sesongen godt - tidspunktet da Thomas Berntsen i etterpåklokskapens lys mener han burde forsøkt å hente Zahid til Sarpsborg 08.

SENTRAL: Ghayas Zahid var vært god for Vålerenga etter en litt tam start. Nå står han med to scoringer og to målgivende pasninger for Oslo-laget etter ti serierunder. Her jubler han etter utligningen til 1-1 mot Stabæk på straffespark 7. mai. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
SENTRAL: Ghayas Zahid var vært god for Vålerenga etter en litt tam start. Nå står han med to scoringer og to målgivende pasninger for Oslo-laget etter ti serierunder. Her jubler han etter utligningen til 1-1 mot Stabæk på straffespark 7. mai. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- Det er synd for Sarpsborg at det ikke ble noe av den overgangen den gang. Men samtidig er det ikke sikkert at det hadde blitt noe av selv om de hadde forsøkt heller. Jeg var bestemt og besatt av å spille meg til fast plass i Vålerenga etter utlånsperioden i Ull/Kisa, og det har gått bra for meg i Vålerenga, sier Ghayas Zahid til Dagbladet.

- Verste perioden i livet

Han legger ikke skjul på at han ikke følte seg verdsatt i Vålerenga i den perioden.

- Jeg mente at jeg fortjente å være i startelleveren til Vålerenga den sesongen. Ut av ingen ting fikk jeg ikke spille, og jeg fikk heller ingen forklaring. Da følte jeg det var best å dra på utlån i stedet.

- Men jeg skal ikke legge skjul på at det var en periode jeg ikke ønsker å oppleve igjen. Det er den desidert verste perioden i mitt fotballiv. Altså, det var fine folk i Ull/Kisa, men det ble bare kaos og kriging om å beholde plassen i 1. divisjon, sier Zahid.

Ull/Kisa berget plassen i 1. divisjon på bedre målforskjell enn Vard Haugesund i 2013.

Ghayas Zahid spilte ti kamper for romerikingene den høsten. I ettertid ser han på låneoppholdet som en viktig lærdom.

- Forsto alvoret

- Jeg kom tilbake til Vålerenga som en mer moden spiller. Jeg tror at jeg på en måte forsto alvoret og hva som kreves i løpet av tiden i Kisa. Iallfall var jeg en mer moden spiller da jeg kom tilbake, og heldigvis har jeg spilt fast på laget siden, sier Ghayas Zahid.

Etter tapet i går, håper han de kan reise seg hjemme mot Rosenborg på Ullevaal stadion neste søndag.

Rosenborg klarte bare 1-1 hjemme mot Lillestrøm lørdag, og serielederen står nå uten seier i sine tre siste kamper.

- Jeg synes ikke Rosenborg har vist god form i det hele tatt denne sesongen, så jeg har god tro på at vi kan ta dem, sier Ghayas Zahid.