FÅR KJEFT: Den norske toppdommeren Svein Oddvar Moen får kritikk av Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland etter 0-3-tapet mot Vålerenga i går kveld. Han mener at dommeren oppførte seg arrogant og ikke ville snakke med spillerne underveis i kampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FÅR KJEFT: Den norske toppdommeren Svein Oddvar Moen får kritikk av Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland etter 0-3-tapet mot Vålerenga i går kveld. Han mener at dommeren oppførte seg arrogant og ikke ville snakke med spillerne underveis i kampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Han har ikke samme respekten for norske spillere

Stabæk-kapteinen mener dommer Svein Oddvar Moen er mest opptatt av å dømme toppkamper i Europa.

NADDERUD (Dagbladet): Aller først er det viktig å hamre et faktum i stein: Vålerenga vant fullt fortjent mot Stabæk på Nadderud i går kveld.

Samtidig følte Stabæk-leiren at de fikk vel mange marginer og avgjørelser mot seg av kampens hoveddommer Svein Oddvar Moen.

- Tenkte seg ikke om Argentinske Pablo Ezequiel Fontanello (29) fikk direkte rødt kort da han sablet ned Vålerengas hurtige kantspiller Rasmus Lindkvist på overtid i første omgang, en episode både Stabæk-trener Bob Bradley og kaptein Jon Inge Høiland (36) var en 50/50-situasjon, som like gjerne kunne endt med gult kort.

Lindkvist hadde spilt ballen langt foran seg, og det er ikke sikkert at han hadde nådd den igjen, mens to Stabæk-spillere også var på full fart inn for å avbryte ballbanen mot mål.

- Dommeren tenkte seg ikke om engang, men dro det røde kortet opp med en gang. Jeg savner en fingerspissfølelse i den situasjonen, sier Jon Inge Høiland om rødkortet som gjorde 0-2 til pause til et oppgjør det var bortimot umulig å redde poeng i.

Fikk «hånda»
Og da de burde fått muligheten til å skape litt spenning i kampen, så ble hjemmelaget snytt for en tilsynelatende klar straffe snaue kvarteret før slutt:

Innbytter Tomasz Sokolowski fikk til en god avslutning med godet, men forsøket ble reddet på streken av en annen innbytter, Kamran Ali Iqbal, med en aktiv skulder.

- Jeg forsøkte å snakke med dommeren flere ganger under kampen, men hver fikk jeg bare «hånda». Moen oppførte seg veldig arrogant, sier Jon Inge Høiland til Dagbladet.

- Ikke like bra i Norge
- Det virker ikke som han har samme respekten for norske spillere. Han dømmer jo en del kamper i Europa, så det kan nesten virke som om han bare er hjemom for å dømme en kamp i Tippeligaen, i påvente av flere kamper ute. Moen er Norges beste dommer, men mitt inntrykk er at han ikke dømmer like bra i Norge, som ute i Europa, sier Høiland.

Svein Oddvar Moen dømte Champions League-oppgjøret mellom Bayern München og Arsenal 11. mars, og nå sist kvartfinaleoppgjøret i Europa League mellom AZ Alkmaar og Benfica 3. april.

Han er også uttatt til fotball-VM i Brasil i sommer som reserve.

«Bread and butter»
Overfor Dagbladet er den rutinerte dommeren klar på at han ikke undervurderer oppdragene i den hjemlige serien.

- Tippeligaen er «bread and butter» for oss. Det er der vi jobber og utvikler oss i det daglige, selv om vi også har oppdrag ute i Europa. Å påstå at Tippeligaen ikke er viktig for oss er jo nesten ikke verdt å kommentere engang, sier Svein Oddvar Moen til Dagbladet.

Han vil heller ikke gi Høiland rett i at han opptrer arrogant og ikke respekterer norske spillere like mye som stjernene ute i Europa.

- Jeg er den dommeren som prater mest med spillerne under kamp, og jeg kan ikke huske at Høiland hadde så mye på hjertet under denne kampen, sier Svein Oddvar Moen til Dagbladet.

Forsvarer rødt kort
Dommeren hadde sett de omdiskuterte situasjonene på video da han snakket med Dagbladet, og det røde kortet til argentinske Fontanello på overtid i første omgang, står han inne for.

- Ja, den er 100 prosent. Spilleren fratar Vålerenga-spilleren en åpenbar scoringsmulighet, sier Svein Oddvar Moen.

- Snytt for straffe
Men han erkjenner to feil i kampen:

UENIG: Stabæk-trener Bob Bradley - og hans spillere - ga klart uttrykk overfor dommerteamet at de var uenige i det røde kortet laget fikk rett før pause. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
UENIG: Stabæk-trener Bob Bradley - og hans spillere - ga klart uttrykk overfor dommerteamet at de var uenige i det røde kortet laget fikk rett før pause. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Frisparket han ga Stabæk tre minutter før pause for tilbakespill til keeper skulle aldri vært gitt. Simon Larsen klarerte ballen rett foran beina på Enock Kofi Adu.

- Der skulle jeg latt være å blåse, innrømmer Svein Oddvar Moen overfor Dagbladet.

Og så skulle Stabæk hatt straffe da Sokolowskis heading ble reddet på streken med en aktiv skulder av Vålerengas Kamran Ali Iqbal.

- Etter å ha sett den i reprise fire ganger, så ser jeg at det er hands. Men i kampens hete så klarte jeg ikke å se om ballen traff skulderen eller rett under. Jeg kan ikke blåse straffe så lenge jeg ikke var sikker på hvor ballen traff hen, sier Svein Oddvar Moen.

- Så jeg skal rekke opp hånda og innrømme at de to situasjonene var feil. Men heldigvis fikk de ikke avgjørende betydning for kamputfallet, sier Svein Oddvar Moen til Dagbladet.

MISFORNØYD: Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland mener dommer Svein Oddvar Moen dømmer bedre ute i Europa enn i Tippeligaen. Foto: NTB Scanpix
MISFORNØYD: Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland mener dommer Svein Oddvar Moen dømmer bedre ute i Europa enn i Tippeligaen. Foto: NTB Scanpix Vis mer