Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han har jobbet som gjeter og elsker Death Metal. Nå vil han sabotere den norske festen

- Han er min største utfordrer.

I FORM: Dominik Paris er i knallslag om dagen. I Kitzbühel vant han super-G og var bare to fattige hundredeler bak Kjetil Jansrud i utforen. Jansrud tror selv italieneren blir den tøffeste utfordreren i kveldens renn. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta/NTB Scanpix
I FORM: Dominik Paris er i knallslag om dagen. I Kitzbühel vant han super-G og var bare to fattige hundredeler bak Kjetil Jansrud i utforen. Jansrud tror selv italieneren blir den tøffeste utfordreren i kveldens renn. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta/NTB Scanpix Vis mer

BEAVER CREEK (Dagbladet): Når gutta i kveld setter utfor super-G-løypa i Beaver Creek må Kjetil Janrud finne seg i å akseptere favorittstempelet. Men at det bare er å hente gullmedaljen vil han ikke ha noe av.

Når Dagbladet spør han om hvem det blir vanskeligst å slå kommer svaret kjapt og kontant.

- Dominik Paris. Han er min tøffeste utfordrer. Han er i veldig god form nå, han er nummer to i super-G-cupen (etter Jansrud selv) og vant i Kitzbühel, sier han.

Gjeter Men det var ikke alltid gitt at italieneren med det særdeles fransk-klingende navnet skulle bli blant de raskeste ned verdens bratteste heng.

På sin hjemmeside skriver 25-åringen at han i alderen 16 til 18 syntes det var langt festligere å feste med vennene enn å trene hardt. Men sommeren etter at han fylte 18 tok han grep.

Han flyttet fra hjembyen for å jobbe som gjeter i de sveitsiske alpene i over tre måneder. Her fant han fornyet treningsvilje, og ikke lenge etter det fant han også resultater.

I 2013 var det bare Aksel Lund Svindal som sto mellom ham og et VM-gull i utfor, og denne sesongen har han allerede rukket å sanke seks pallplasseringer. Bare Jansrud har vært bedre enn italieneren med en forkjærlighet for Death Metal i fartsøvelsene.

Mange kandidater Men selv om Paris kanskje er den største trusselen for norske jubelscener på torget i Vail, er det ingen mangel på andre utfordrere. Jansrud lister dem opp.

- Hannes Reichelt, Matthias Mayer, Alexis Pinturault, Aksel Lund Svindal og Bode Miller. Sammen med Paris er Reichelt kanskje den største utfordreren. Han vant her sist, og hadde vært farlig i Kitzbühel om han ikke hadde gjort en stor feil.

Mayer er regjerende olympisk mester i utfor, mens Pinturault er mer som en allrounder. Det mener Jansrud kan passe godt i løypa her i Beaver Creek.

- Han kommer til å kjøre styggfort i toppartiet. Har han raske ski, noe jeg er sikker på at han har, så kommer han til å bli farlig, sier han.

Bode Miller har i lengre tid vært ute med skade, men når det kommer til VM på hjemmebane er det ingen som vet hva amerikaneren kan varte opp med.

- Bode kan også kjøre fort og er en outsider. Det er som jeg har snakket om før med VM og risiko. Folk tar større sjanser og jeg må være en av de som tør. Plutselig er det noen som får tidenes omgang, sier Jansrud.

Herrenes super-G starter klokka 19.00.

AVSLAPPET: Kjetil Jansrud på løper-hotellet dagen før VM i super-G. Selv mener han at italienske Dominik Paris kommer til å bli den største utfordreren i kampen om gullet. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
AVSLAPPET: Kjetil Jansrud på løper-hotellet dagen før VM i super-G. Selv mener han at italienske Dominik Paris kommer til å bli den største utfordreren i kampen om gullet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer