DÅRLIG SESONGSTART: Det begynner å haste for Ole Einar Bjørndalen om han skal kvalifisere seg til OL rent resultatmessig. Foto: Bildbyrån
DÅRLIG SESONGSTART: Det begynner å haste for Ole Einar Bjørndalen om han skal kvalifisere seg til OL rent resultatmessig. Foto: BildbyrånVis mer

Bjørndalen må prestere for å ta seg til OL:

- Han har kniven på strupen

18 - 31 - 18 - 28 - 46 er ikke en imponerende resultatrekke. Men Ole Einar Bjørndalen har det med å komme i form til mesterskap, mener ekspertene.

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (43) har følgende plasseringer innledningsvis i OL-sesongen:

18 - 31 - 18 - 28 - 46.

Ser man mot OL, er det fem utøvere på landslaget som har levert bedre enn veteranen. Blant annet Bø-brødrene, som til sammen har tatt fire verdenscupseiere denne sesongen.

- Akkurat de resultatene er ikke gode nok. Men så vet vi at det er Ole Einar, og han er en mester i å prikke inn toppform til mesterskap. Det har han vist gang på gang. Men klart, han ville gjerne hatt en bedre start, sier tidligere skiskytter og Eurosport-ekspert Martin Eng til Dagbladet.

- Han må løfte seg. Han skal ikke bli tatt ut på grunn av at han er den han er. Ellers må han vise seg fram på nyåret, helt klart, er NRK-ekspert Hallvard Hanevolds dom.

Mestvinnende

Som Eng sier: Man kan aldri avskrive Ole Einar Bjørndalen. Gang på gang slår han tilbake, og er en medaljegarantist i mesterskapssammenheng.

Han er ikke tidenes mestvinnende vinterolympier av ren flaks. Derfor mener Eng i motsetning til Hanevold at Bjørndalen kan tas ut på bakgrunn av tidligere prestasjoner.

- Han kan helt klart tas ut på grunn av at han er den han er. Han kan ta medalje. Ole Einar er den mestvinnende vi har, han har tatt OL- og VM-medaljer i hvert eneste mesterskap. Han vet hva det handler om, sier Eng.

Hanevold mener også at ringreven Bjørndalen aldri skal avskrives.

- Han har vist det flere ganger, både i OL i Sotsji (ett gull) og VM i Holmenkollen (tre medaljer) og senest i fjor (bronse). Man må ikke avskrive ham, sier Hanevold til Dagbladet.

BRØDRE I STORSLAG: Johannes og Tarjei Bø. Her sammen med noen yngre fans under sesongåpningen på Sjusjøen. Foto: Bildbyrån
BRØDRE I STORSLAG: Johannes og Tarjei Bø. Her sammen med noen yngre fans under sesongåpningen på Sjusjøen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Bjørndalen tilbringer nå tid i høyden for å nå toppformen. Den tror Eng kommer allerede etter jul.

- Da har han kniven på strupen. Men jeg har troa på ham. Han må ha ro til å gjøre det han skal gjøre. Får han gjort det, er jeg sikker på at vi får se ham god etter jul, sier Eng.

Fem foran

Både han og Hanevold er klare på at det er kamp om plassene. Bø-brødrene har tatt fire verdenscupseiere, og både Lars Helge Birkeland og Henrik L'Abee-Lund har hatt gode renn. Emil Hegle Svendsen melder seg også på. Allerede der har vi fem som har prestert bedre enn Bjørndalen denne sesongen.

- Vi har de foran der som er i kjempeform, det er det som er. Johannes er helt rå. Ole Einar må løfte seg, og det er særlig i langrennet han har hengt litt etter. Når det er sagt, så vet vi alle hvor god han er til å forberede seg inn til mesterskap. Det blir også vanskelige forhold med mye vind i Pyeongchang, og det er en liten fordel for ham, sier Hanevold.

Per Arne Botnan, utviklingssjef for skiskytterlandslaget, sier til Dagbladet at de gjør en innstilling av noen løpere til OL-troppen før jul. Dette er fortrinnsvis utøvere som har vist at de er individuelle medaljekandidater og har oppfylt kravene til Olympiatoppen.

- Siste innstilling av løpere til troppen blir gjort etter verdenscupen i Ruhpolding (9.-14. januar), så ingen er avskrevet før etter det, sier Botnan.

PS! De andre gutta på skiskytterlandslaget går sprint i franske Annecy klokka 14.15.