Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Idrettsgallaen

Han har måttet tåle mye kritikk. I går fikk en rørt IOC-Heiberg Idrettsgallaens hederspris

- Jeg er helt overveldet. Jeg hadde ikke peiling.

FIKK PRIS: Gerhard Heiberg mottar "Idrettsgallaens hederspris" under Idrettsgallaen 2017.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FIKK PRIS: Gerhard Heiberg mottar "Idrettsgallaens hederspris" under Idrettsgallaen 2017.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært et hektisk år for IOC-veteran Gerhard Heiberg (77), som er en av de mektigste idrettslederne i internasjonal idrett.

I går kveld ble det en opptur da han mottok Idrettsgallaens hederspris.

- Jeg kom og ante fred og ingen fare. Det er en stor ære å motta denne prisen. Jeg har viet størsteparten av mitt liv til idrett, spesielt internasjonalt. Det har vært en drøm å gjøre dette. Og med de røtter som er i Norge og det samarbeidet vi har hatt med forskjellige styrer. Tusen takk til alle sammen, og tusen takk til min kone Cath som har latt meg få holde på med det jeg har likt best på denne jord, mange tusen takk, sa Heiberg til NRK.

- Jeg er helt overveldet. Jeg hadde ikke peiling. Da dere begynte å snakke tenkte jeg «hvem i all verden er dette», sier Heiberg, som var tydelig rørt.

- Tydelige spor

Det var statsminister Erna Solberg og tidligere langrennsløper Bjørn Dæhlie som delte ut prisen.

- Årets hederspris går til en mann som for snart 30 år siden gikk inn i idretten har satt tydelige spor etter seg, sa Solberg blant annet.

- Vinneren har betydd mer for norsk og internasjonal idrett enn mange kanskje er klar over. I dette valget ligger det en erkjennelsen om at hedersprisvinneren ved siden av sitt sterke bidrag for idretten, også har stått i kontroverser og motvind, sier Dæhlie.

- Juryen vektlegger at vinneren har bidratt til stolthet for idrettsnasjonen. Og har jobbet engasjert for utviklingen av internasjonal idrett. I sin posisjon så har han stått for fornyelse og forbedring i en idrettsverden med store utfordringer, sier Solberg.

- Samtidig har han gjennom sitt verv skaffet idretten store ressurser. Dette har gjort det mulig å dele ut mange milliarder i solidaritetsmidler over hele kloden, sier Dæhlie.

Heiberg ble IOC-medlem i 1994 etter et vellykket Lillehammer-OL. I 2004 ble han av fagmagasinet «Sport Intern» plassert på lista over de ti mektigste idrettslederne i verden, og denne innflytelsen ble ikke mindre i årene etterpå.

Det siste året har vært en tidvis turbulent tid for 77-åringen.

Kritikk

Heiberg har blant annet måttet tåle mengder av verbal juling for IOCs håndtering av dopingsaken med russerne. Heiberg gikk tidlig ut og støttet en kollektiv utestengelse av russiske utøvere. I august stemte han for at 271 av dem skulle få være med i OL likevel. Avgjørelsen ble overlatt til det enkelte særforbundet.

Seinere har han uttalt at det var feil beslutning å ikke utestenge Russland fra Rio-OL, slik som Den internasjonale olympiske komité (IOC) ble anbefalt.

- Ja. Jeg mener vi var naive. Det inkluderer meg selv, siden jeg stemte for det IOC landet på. Vi må trå hardere til neste gang, sa Heiberg nylig til VG.

Han fortalte Dagbladet, under et møte i Rio de Janerio under OL, at han var overrasket over at så mange som 271 russere ble tatt ut i den russiske OL-troppen.

- Og vær klar over at dette stopper ikke her. Denne saken har vært en real øyeåpner for oss. Vi har vært naive. Det skal vi endre på. Allerede 8. oktober starter arbeidet med å finne ut hva vi må endre på. Og det skal arbeides hardt. Dette må vi gjøre. Og det er stor vilje til å gjøre det, sa Heiberg da.

OL-diskusjon

I september gikk han også ut i Dagbladet og oppfordret til en ny norsk OL-diskusjon. Han trakk fram Lillehammer som en naturlig vertsby og lokket med en milliard dollar fra IOC.

Heiberg-uttalelsene kom relativt kort tid etter at en årelang debatt om vinter-OL i Norge ble lagt død. Debatten splittet tidvis landet etter at flere byer, med Tromsø og Oslo i spissen, kjempet om å få lekene til Norge.

Flere profiler i Tromsø reagerte på utspillet til Heiberg, og mente det ikke var riktig å starte OL-debatten igjen.

Gerhard Heiberg er ni måneder unna sin egen avskjed i IOC. Før jul utpekte han NIF-topp Kristin Kloster Aasen til sin mulige etterfølger.

Les også: Nei, dette er ikke sportsprisen for årets beste ironi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!