- Han har min fulle tillit

CHBTEAU-THIERRY (Dagbladet): Thor Hushovds (24) sjeflege i Crédit Agricole ble lørdag sendt hjem fra Tour de France fordi han er under etterforskning for tidligere å ha tilbudt flere syklister det ulovlige bloddopingmiddelet EPO, men Hushovd stoler på at legen har hatt rent mel i posen.

Thor Hushovd var kjent med anklagene mot legen Hervé Stoocheff da Dagbladet snakket med ham etter endt lagtempoetappe i franske Chbteau-Thierry i går.

- Jeg hørte om saken for to- tre uker siden. Det er en gammel sak, fra 1999, som er under etterforskning, sier Hushovd.

- Har du tillit til ham?

- Jeg stoler på ham, og han har min fulle tillit. Hele laget har tillit til ham, sier Hushovd til Dagbladet.

Stoocheff har vært sjeflege for Crédit Agricole og Thor Hushovd i tre år. Han skulle være en del av laget under årets Tour de France, men fikk like før prologens start lørdag beskjed om å reise hjem.

Avisavsløring

Den var den anerkjente franske avisa Le Monde som 23. juni offentliggjorde dokumenter som angivelig skal avsløre at Hervé Stoocheff er hovedmannen i en større dopingring. Franske myndigheter har siden februar 2000 etterforsket et nettverk bestående av 26 personer - heriblant profesjonelle ryttere, en apoteker og altså Hervé Stoocheff.

Dagbladet snakket lenge med treneren for Hushovds lag i går kveld, Denis Roux.

Han påpeker at denne saken ikke har noe med Crédit Agricole å gjøre.

- Jeg fikk vite om dette tre dager før Tour de France, men dette har ingenting med Crédit Agricole å gjøre. Ved siden av å være lege for laget vårt driver han sin private legepraksis. Det var gjennom den at han kom i kontakt med syklisten som har kommet med disse beskyldningene, presiserer Roux.

Det er den tidligere profesjonelle rytteren Jértme Laveur-Pedoux fra Castoroma og Festina som i dokumentene anklager både Hervé Stoocheff og en belgisk lege for å ha tilbudt både ham og andre ryttere bloddopingmiddelet EPO.

- Ikke doping

Men verken klubbens lagledelse eller Hushovd setter lit til avsløringene i Le Monde. De mener at det legen er under etterforskning for ikke har noe med doping å gjøre.

- Han er beskyldt for å ha gitt ut for store mengder vitaminer. Dette har ingenting med doping å gjøre. Syklisten oppsøkte ham som privatpraktiserende lege og ba om noe som kunne hjelpe ham til å restituere seg raskere, forteller Roux.

Hushovd synes det er trist at legen hans får rettet slike beskyldninger mot seg.

- Dette er selvfølgelig kjedelig. Men jeg vet hva laget står for og hva han står for. Jeg stoler på ham, men jeg vet ikke hva han har drevet med før min tid i klubben. Om han har gjort noe ulovlig, vil han nok ikke fortsette som lege på Crédit Agricole, sier Hushovd til Dagbladet.

Avventer

Laget venter nå på en beslutning fra Tour de France og håper at Hervé Stoocheff snart får tillatelse til å være med laget videre i Tour de France.

- Vi får beskjed om noen få dager, bekrefter Hushovds franske trener.

- Hva om saken kommer opp for retten og han blir dømt for brudd på dopingbestemmelsene?

- Da vil han få sparken. Men inntil han er dømt, er han uskyldig og vil fortsatt være lege for laget vårt, poengterer Denis Roux.

Saksøker avisa

På grunn av denne kjedelige saken har Hushovd og hans lagkamerater måttet klare seg med én lege så langt i Tour de France. Men saken har ikke satt en demper på nordmannens prestasjoner, og anklagene mot lagets sjeflege har heller ikke vært et tema blant rytterne på laget.

- Jeg har snakket med ledelsen om dette, siden jeg har fått så mange spørsmål fra media. Men blant rytterne har ikke dette vært noe tema i det hele tatt, sier Hushovd.

- Tror du det er mye doping i sykkelsporten?

- Jeg har aldri sett doping i sykling eller på byen. Det er fordi jeg ikke oppsøker det. Men det er doping i sykkelsporten, men jeg har aldri sett noe. Og jeg er glad jeg kan si det.

Crédit Agricole har bestemt seg for å saksøke Le Monde for artikkelen.

- Vi kommer til å saksøke dem fordi de brukte Crédit Agricole i en feil sammenheng. De brukte bilde av laget i artikkelen, selv om denne saken ikke har noe med Crédit Agricole å gjøre. Det er ikke rettferdig, og det er helt forferdelig at de skriver noe som ikke er sant, sier Denis Roux til Dagbladet.

STÅR SAMMEN: Lagkameratene i Crédit Agricole står samlet bak den dopingmistenkte klubblegen.
TROR PÅ LEGEN: Thor Hushovd og lagkameratene i Crédit Agricole kom på 11. plass på gårsdagens lagtempoetappe, men en sliten Hushovd måtte bruke kreftene på å forsvare lagets dopingmistenkte lege framfor å snakke om innsatsen på sykkelsetet. - Legen har min fulle tillit, sier Hushovd.