KRITISK: - Vi spilte den dårligste kampen mot det dårligste laget så langt, mener Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Færøyene - Norge 0-2

- Han har mistet det

- Jeg sitter med en følelse av at noe er alvorlig galt, sier kommentator Morten P i Dagbladet. TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener 2018 så bedre ut enn 2019.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Færøyene – Norge 0–2

TORSHAVN / OSLO (Dagbladet): Fotballandslaget reiste tirsdag hjem fra Torshavn etter 2-0-seieren over Færøyene i EM-kvaliken. Alle eksperter - men også flere av spillerne - mener prestasjonen var svak.

- Vi spilte den dårligste kampen mot det dårligste laget så langt. Det er skremmende, sier Dagbladets kommentator, Morten P (video øverst i saken).

På spørsmål om trener Lars Lagerbäck «har mistet det», svarer han:

- Jeg holdt på å si: Det kan nesten se sånn ut. Nå har vi spilt fire kamper i 2019, og det er faktisk blitt dårligere og dårligere. Når vi reiser hjem fra Færøyene og nærmest trekker et lettelsens sukk over at vi tar med oss alle tre poengene hjem, så er det ikke bra.

Han fortsetter:

- Jeg sitter med en følelse av at noe er alvorlig galt og at Lars Lagerbäck kanskje har mistet det litt.

Morten P er ikke den eneste eksperten som mener pilene peker feil vei:

- 2018 så bedre ut enn 2019. Så er spørsmålet om dette var fordi vi møtte svakere motstandere i Nations League (Kypros, Bulgaria og Slovenia). Men lagene var likevel ikke så mye svakere enn Sverige og Romania, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

- Jeg tror Lagerbäck er veldig skuffet etter kampene mot Sverige, Romania og Færøyene. Jeg er enig med Morten i at dette har vært noen steg tilbake og at Lagerbäck nok har fått en «wake-up call».

Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen var klar under studiosendingen til TV 2 etter Færøyene-oppgjøret:

- Det er vel en av de dårligere landskampene vi har spilt.

På samme fly

Morten P satt på samme fly som flere av spillerne på vei hjem fra Torshavn tirsdag. Det var få som snakket om kampen, den ville alle helst glemme. I stedet ser spillerne fram til en etterlengtet ferie etter en lang sesong.

Lagerbäck var ikke tilgjengelig for kommentar på hjemreisedagen. Men på pressekonferansen etter Færøyene-kampen var heller ikke han fornøyd:

- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Vi visste at det ikke er lett å komme hit. De var fantastisk godt organisert og gjorde ikke feil. Vi hadde noen perioder hvor vi spilte greit. Men vi var veldig stresset gjennom kampen. Vi spilte tregt.

SLAKTES: Haitam Aleesami får to på børsen for innsatsen mot Færøyene. Slik reagerte han på dommen. Video/reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Venstrebacken Haitam Aleesami fikk dårligst karakter på Dagbladets spillerbørs. På en skala fra 1 til 10 fikk han 2. Da Dagbladet i pressesonen etter kampen spurte Palermo-spilleren hva han syntes om karakteren, ristet han på hodet:

- Jeg skal være helt ærlig med deg: Halvparten av dere fotballeksperter – såkalte fotballeksperter – jeg vet ikke om dere forstår mye fotball. Dere ønsker å sette terningkast hit og dit. Men det er sånn vi bryr oss lite om. Vi kommer ikke til å gå hjem og grine til noen foreldre, sånn som noen fotballeksperter har gjort tidligere.

Morten P - som var med på å sette «slakt-karakteren» - begrunner den slik:

- Det er til å forstå at Haitam ikke er happy. Men jeg tror det hadde vært viktigere for ham å være misfornøyd med det han gjorde på banen, framfor at han fikk to på Dagbladets børs. Jeg tror dette er viktig: Alle fotballspillere gjør dårlige fotballkamper. De som i bakkant av en dårlig prestasjon evner å rekke opp hendene og si «i dag var jeg faktisk ikke god nok», tror jeg lærer av det.

Han fortsetter:

- Haitam var svak defensivt og han var dårlig offensivt, fordi han hadde meget dårlig kvalitet på upressede innlegg.

- Var det spillere du savnet mot Færøyene?

- Ja. Og spesielt kanskje Mats Møller Dæhli, som er en av kunstgressgenerasjonens fremste spillere.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen ser på sin side ingen spillere som kunne kommet inn og hevet laget:

- Lagerbäck har de spillerne han har. Det er ingen spillere som kan heve dette laget veldig. Magnus Wolff Eikrem i Molde kunne sikkert gjort en god jobb. Men Lagerbäck har gitt uttrykk for at Eliteserien ikke er noe han er veldig forelsket i, sier Mathisen.

- Spørsmålet har hele tida vært om han har kvalitet blant spillerne til å spille slik han vil. Det er flere som har spilt under pari. Årsaken til dette er at de ikke får spilletid i klubbene sine, som for eksempel Håvard Nordtveit. Vi har hatt store utfordringer defensivt.

Fotballekspert Lars Tjærnås omtalte første omgang mot Færøyene slik på Twitter:

«Hornorkesteret på tribunen har vært fabelaktig. Spillet har vært pill råttent.»

ANALYSE: TV 2-ekspert Jesper Mathisen (t.v.) i samtale med assistenttrener Per Joar Hansen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ANALYSE: TV 2-ekspert Jesper Mathisen (t.v.) i samtale med assistenttrener Per Joar Hansen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Kjetil Rekdal stemplet kollapsen mot Romania i kampen før som sjokkerende:

- Vi lot dem komme gratis inn i 16-meteren på slutten, sa han til Dagbladet.

Ikke-eksisterende

De to beste lagene i gruppa går til EM-sluttspillet. Spania kan trolig ingen gjøre noe med. De har 12 poeng og leder. På de neste plassene følger Romania (sju poeng), Sverige (sju poeng), Norge (fem poeng), Malta (tre poeng) og Færøyene (null poeng).

Om sjansen for EM-sluttspill i 2020 sier Morten P:

- Gjennom gruppespillet mener jeg den er ikke-eksisterende. Vi er ikke gode nok. For å klare det må vi slå Sverige i Stockholm og Romania i Bucuresti. I tillegg må vi ha litt hjelp. Jeg ser ikke at det skjer.

Både han og Mathisen mener EM-muligheten ligger gjennom playoff i Nations League.

LANSERER KANDIDAT: Lars Lagerbäcks kontrakt med NFF varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Landslagssjefen har hatt ansvaret for Norge siden 2017, og tidligere trent andre nasjoner som Island, Nigeria og Sverige. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Lagerbäck har kontrakt med Norge til ut et eventuelt EM-sluttspill. Ryker vi ut i playoff i mars, vil han være ferdig da.

Da Dagbladet - før kampene mot Romania og Færøyene - spurte hvordan han ville rangere sine egen prestasjon som norsk landslagstrener på en skala fra én til ti, svarte han:

- 2018 var veldig bra (vant gruppa i Nations League). 2019 har vært mindre bra mot Spania. Vi slapp til for mye og fikk et resultat (1-2) som egentlig var litt misvisende. Spania er vanskelig, det gråter jeg ikke så mye over. Så var vi gode i 50-60 minutter mot Sverige. Om du vil ha en gradering på en skala er det veldig vanskelig. Det blir ikke så veldig høyt, kanskje rett over middels.

- Seks?

- Ja, noe rundt der.

Neste landskamp spilles mot Malta 5. september.

EM-KVALIK
Spania440011-212
Romania421111-57
Sverige42118-77
Norge41218-75
Malta41032-103
Færøyene40043-120

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer