Han har scoret 33 mål mer enn hele den norske startelleveren

Maltas Michael Mifsud kan skyte Norges EM-drøm i fillebiter.

MÅLFARLIG: Malta's Michael Mifsud (foran) har scoret 39 landslagsmål på 106 landskamper, og er en spiss som vil skape hodebry for det norske landslaget i EM-kvalifiseringskampen på Malta fredag. Her er han i duell med Israels Tamir Cohen. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix
MÅLFARLIG: Malta's Michael Mifsud (foran) har scoret 39 landslagsmål på 106 landskamper, og er en spiss som vil skape hodebry for det norske landslaget i EM-kvalifiseringskampen på Malta fredag. Her er han i duell med Israels Tamir Cohen. Foto: Jack Guez / AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): De 11 norske gutta som startet EM-kvalifiseringskampen mot Italia på Ullevaal 9. september har samlet sett scoret seks landslagsmål, fordelt slik:

Joshua King 2.
Stefan Johansen 1.
Per Ciljan Skjelbred 1.
Håvard Nielsen 1.
Håvard Nordtveit 1.

Malta på 155. plass Fredag kveld må Norge ha med seg et god resultat - og da helst tre poeng - mot Malta i Ta' Qali om vi skal henge med i kampen om billettene til Frankrike-EM i 2016.

Men det er ingen grunn til å tro at Malta vil bli noen walk over for Norge - selv om motstanderen er helt nede på 155. plass på FIFA-rankingen for september.

Fra vår 76. plass på samme ranking har vi for det første lite å slå oss på brystet for. Dessuten har Malta noe Norge sårt mangler:

En notorisk goalgetter.

Michael Mifsud (33).

39 landslagsmål Spissen har scoret hele 39 mål på sine 106 landskamper.

En statistikk som enhver angriper ville vært stolt over.

Og spesielt imponerende med tanke på at Malta som oftest er underdogen når de spiller landskamper...

For nordmenn bør han være kjent nok. På 48 kamper for LSK i 2005 og 2006 banket han inn 17 mål for kanarifuglene, før han reiste til England og Coventry.

Etter en omflakkende karriere er spissen nå tilbake i moderklubben Sliema Wanderers på Malta.

- Må passes på Arild Sundgot - tidenes toppscorer for Lillestrøm, med 109 mål i Tippeligaen på 315 kamper - var spisspartner med Mifsud på Åråsen, og er ikke i tvil om at den tidligere lagkameraten er i stand til å senke Norge fredag kveld.

- Mifsud er en farlig mann som Norge må passe ekstra godt på. Om de er uoppmerksomme på han i bare et lite sekund, så kommer han til å score, sier Arild Sundgot til Dagbladet.
 
- Hvordan vil du beskrive Mifsud?

- Han er liten (1,65 høy) og rask, og en ekstremt kraftfull spiss. Han skyter veldig kjapt og er vanskelig å få kontroll på fordi han er så uforutsigbar.

- Tror han er best i verden At Mifsud har spilt i Norge tror Sundgot også vil trigge hans tidligere spisskollega ekstra i Malta fredag kveld.

- Han er sikkert veldig lysten på å score mot Norge, og statistikken hans taler for seg selv. Han kan fort score to mål mot Norge han, sier Arild Sundgot.

Sundgot minnes at hans tidligere lagkamerat nærmest struttet av selvtillit.

- Han tror jo at han er verdens beste fotballspiller. Og selvtillit er noe du må ha om du skal komme langt. På Malta er han jo superstjerne, så jeg ser han for meg spradende rundt med solbriller og det hele. Cocky som bare det, sier Arild Sundgot og humrer godt.

Ubeseiret mot Malta Norge har møtt Malta åtte ganger tidligere, og er ubeseiret mot dem (seks seirer, to uavgjort). Det positive, sett med norske øyne, er at Norge har vunnet de fem siste kampene mot Malta.

I forhold til den norske startelleveren mot Italia, så er det derimot et rutinert maltesisk landslag Norge skal bryne seg mot:

Det norske laget  har til sammen 148 landskamper på baken, mens de 11 som startet for Malta i 0-2-tapet borte mot Kroatia 9. september samlet sett har 373 landskamper.

Og 45 scoringer seg i mellom.

På begge statistikkene knuser de Norge.