Han har tatt Premier League med storm - men karrieren kunne fått en brå slutt

- Det var så fryktelig, sier trener.

STORTALENT:  Ross Barkley har startet samtlige av Evertons Premier League-kamper denne sesongen, og er spådd en stor karriere. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
STORTALENT: Ross Barkley har startet samtlige av Evertons Premier League-kamper denne sesongen, og er spådd en stor karriere. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 19-åringen Ross Barkley har tatt Premier League med storm denne sesongen. Everton-spilleren har startet samtlige ligakamper, og har kun blitt byttet ut én gang, i oppgjøret mot Newcastle da han ble tatt av banen tre minutter før slutt. Han har også scoret to mål, det første i ligaåpningen mot Norwich.

Barkley vokste opp i Wavertree, et arbeiderstrøk i Liverpool som ligger mellom to store gressbaner. Det var på en av disse banene at Barkley ble oppdaget av Ash Celtic, et av Liverpools beste Sunday League-lag.

- Jeg hadde en treningsøkt da min far ropte på meg, sier Ricky Herwood, sønnen til mannen som grunnla Ash Celtic i 1976.

- Jeg husker at han sa til meg: «Du ser den gutten der, han kommer til å spille for England». Pappa hadde sett hundrevis av gutter spille i klubben, men jeg har aldri hørt ham si noe slikt, sier Herwood ifølge Daily Mail.

Ross Barkley var bare åtte år gammel på det tidspunktet, og det tok ikke mange årene før spådommen slo til. Ross Barkley debuterte på landslaget i år da han kom inn for Jack Wilshere i Englands 4-0-seier over Moldova i VM-kvalifiseringen.

Valgte Everton Barkleys talent  tiltrakk seg mange speidere fra forskjellige klubber, men da Everton gjorde det klart at de ønsket ungguttens tjenester, var det ikke noe tvil om hva midtbanespilleren valgte å gjøre. Barkley vokste nemlig opp som en stor fan av tidligere Everton-spiller og urokråke Duncan Ferguson.

19-åringen har høstet mange lovord etter sin inntreden på Everton denne sesongen, og historiene om hans talent er mange. Det er særlig en historie som blir gjenfortalt når havnet hans dukker opp i fotball-sammenheng.

Det skal ha vært under en kamp mot Yeovil at Barkley forbløffet tilskuerne med et fantastisk skudd fra rundt 25 meter, som suste inn i nettmaskene. Fem minutter senere gjentok han den samme bragden, men denne gangen med venstrefoten.

Det var likevel ikke noen dans på roser å gå gradene i Everton.

- Min mor hadde min søster å ta vare på, så jeg måtte komme meg til Netherton (Evertons ungdomsakademi) på egen hånd ved å ta to busser. Det tok rundt en time så jeg måtte skynde meg etter skolen. Det husker jeg godt. Det var mange spillere på min alder som fikk mye penger. En spiller pleide å møte opp med sin mor og sin far, og de hadde en Bentley. Jeg pleide å vente på busstoppet da de spurte meg om jeg ville sitte på, men jeg pleide å si nei fordi jeg var så nervøs, sier Barkley ifølge The Guardian.

Stygg ulykke Midtbanespilleren har til mer enn salt i maten i dag, og har også blitt linket til storklubber som Manchester United etter at tidligere Everton-manager David Moyes tok over klubben i sommer. Moyes tok ut Barkley i en tropp mot Newcastle allerede som 16-åring, uten at han fikk spilletid. Så skjedde det noe Barkley aldri vil glemme.

Proffkarrieren kunne fått en brå slutt allerede i 2010. Barkley spilte landskamp mot Belgias U19-lag da han kolliderte med lagkamerat og Liverpool-spiller Andre Wisdom. Sammenstøtet var så kraftig at Barkley knakk leggen på to plasser. Skaden var så alvorlig at den belgiske legen som undersøkte unggutten sa at han kanskje aldri ville spille fotball igjen.

PRØVE OG FEILE: Ross Barkley forteller at Evertons manager Roberto Martinez gir han lov til å prøve seg fram i Everton. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
PRØVE OG FEILE: Ross Barkley forteller at Evertons manager Roberto Martinez gir han lov til å prøve seg fram i Everton. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

- Det var bare en av de stygge ulykkene. Ross og Andre kom på ballen fra forskjellige vinkler og kolliderte like foran meg. Det var forferdelig å se to unge, talentfulle gutter skade seg på den måten. Den dag i dag føler jeg meg fortsatt ikke komfortabel med det som skjedde, det var så fryktelig. Heldigvis kom Ross tilbake, og det viser karakterstyrke at han kom tilbake så fort, sier Englands U19-trener Noel Blake til Daily Mail om episoden.

Barkley sier at Moyes hadde lovet å gi ham førstelagsdebuten da han kom hjem fra Belgia.

- Det var vanskelig for meg og jeg var lei meg fordi jeg ville spille på førstelaget da jeg var 16. Jeg så opp til Rooney som spilte for Everton da han var 16, og jeg ville gjøre det samme. Jeg ringte min mor og hun sa jeg ville bli bra, så jeg var positiv. Da jeg kom tilbake til England sa legene at legen i Belgia hadde tatt feil, sier Barkley til The Guardian.

VM er målet Everton-spilleren forteller at nettopp moren, Diane, har hatt størst innflytelse på hans karriere. Han idoliserte også Paul Gascoigne, og fordypet seg i videoer av Zinedine Zidane, samtidig som han studerte Wayne Rooney.

Ross Barkley tilbrakte mesteparten av fjorårssesongen på lån i Sheffield Wednesday og Leeds United, fordi Moyes ville gi han kamperfaring. Moyes har tidligere uttalt at Barkley kan bli en «Everton-legende».

Nå sikter han seg inn på VM i Brasil med England.

- Målet er å komme med i VM-troppen, sier Barkley.

Han er med i troppen i VM-kvalifiseringskampene mot Montenegro og Polen henholdsvis 11. og 15. oktober.

LANDSLAGSDEBUT: Ross Barkley i duell med Moldovas Sergei Georghiev i debutkampen mot Moldova. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB Scanpix
LANDSLAGSDEBUT: Ross Barkley i duell med Moldovas Sergei Georghiev i debutkampen mot Moldova. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB Scanpix Vis mer