Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

- Han har vært omringet av besserwissere hele livet

Stormester og sjakkekspert Simen Agdestein er oppgitt av mengden kritikk og synsing rundt Magnus Carlsen.

FÅR STØTTE: Simen Agdestein har endret mening etter å ha sett gjennom mandagens sjokkremis. - Det var ikke så ille som vi trodde. Det var langt ifra så opplagt som vi ville ha det til, sier Agdestein til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Simen Agdestein har endret mening etter å ha sett gjennom mandagens sjokkremis. - Det var ikke så ille som vi trodde. Det var langt ifra så opplagt som vi ville ha det til, sier Agdestein til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Mange har ment mye om Magnus Carlsens prestasjoner i sjakk-VM i London.

Det hele toppet seg på mandag da han tilbød Fabiano Caruana remis, til tross for at han hadde en fordel, noe som resulterte i dagens omspill.

- Det later til at Carlsen har mistet sin evne til å kalkulere og at han også ble for nervøs. Det finnes ingen måte å rosemale dette. Han tilbød uavgjort med posisjonelt overtak etter å ha gjort småfeil, sa stormester Susan Polgar.

Sjakkikonet Garry Kasparov sa at han ikke lenger anser Carlsen som favoritt.

- Som et menneske, og som en verdensmester, er dette rett og slett ikke lov. Jeg hadde ikke klart å sove på en måned, sa stormester Vladimir Kramnik.

Endret syn på sjokkremisen

Stormester, VG-ekspert og tidligere Carlsen-trener, Simen Agdestein, har sett nærmere på remisen som sjokkerte sjakkeliten.

- Det var ikke så ille som vi trodde. Det var langt ifra så opplagt som vi ville ha det til. Kanskje var det helt greit med remis. Den eventuelle gevinsten hadde medført en risiko, sier Agdestein til Dagbladet.

Flere reagerte blant annet på at Carlsen ikke spilte bonden til b5 i det 25. trekket. Heller ikke dette var så opplagt, mener stormesteren.

- Det trekket lyste lang vei. Computeren sa det var fantastisk, men det var ikke uten risiko. Det var ikke så opplagt som jeg trodde, sier Agdestein.

Saken fortsetter under bildet.

OPPGITT: Simen Agdestein er lei av synsingen rundt Magnus Carlsen. Her under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
OPPGITT: Simen Agdestein er lei av synsingen rundt Magnus Carlsen. Her under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Omringet av besserwissere

Den australske stormesteren Ian Rogers var én av mange som ristet på hodet av mangelen på trekket og remistilbudet.

- Han er redd, men han har ingen grunn til å være det. Han er fortsatt en god spiller, men han tror kanskje ikke det selv. Jeg tror ikke det er tretthet, det er en selvtillitskrise. Han trenger en psykolog etter dette partiet, sa Rogers til Dagbladet.

Mengden av kritikk og råd får Agdestein til å reagere.

- Magnus har jo vært omringet av besserwissere, som har visst best om hans karriere, hele livet. Han har generelt gitt blaffen og gjort ting på sin måte hele veien, så har det mirakuløst gått bra gang på gang, men man er like nervøs hver gang, sier Agdestein, og legger til:

- Det er lett å si: «Han kan ikke gjøre slik, og slik, og slik», men Magnus lykkes. Han har vist gang på gang at det han har gjort har vist seg å være riktig. Hvis han gjør det igjen, så kan det bli nok et eksempel hvor det ser idiotisk ut, men blir suksess. Det er ikke første gang at Magnus er antilogisk, det er nesten heller en trend.

- De synser i vei

Carlsen høstet også mye kritikk etter det ellevte partiet. Da uttalte stormester Susan Polgar og VM-utfordrer fra 2016, Sergej Karjakin, at Carlsen må endre noe ved spillet sitt hvis han skal fortsette å dominere i åra som kommer.

- Jeg mener det. For tre-fire år siden dominerte han. Han er fortsatt nummer én, men han er ikke der han var. Han dominerer ikke alle turneringer slik som før. Folk blir vant til måten han spiller. Han trenger å finne flere strenger å spille på, utdypet Karjakin overfor Dagbladet minutter før den tolvte remisen.

Agdestein himler med øynene av stormestrenes påstand.

- De synser i vei. Det har vært veldig mange synsere opp gjennom hans karriere. Det er ikke noe vanskelig å si ting som det, men Magnus gjør det han vil, så lykkes han, men det er ikke noen selvfølge at han skal lykkes til det uendelige. Det har vi tenkt hele veien. Det har vært ørsmå marginer som har tippet hans vei, sier Agdestein til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Sergej Karjakin tror Magnus Carlsen må utvikle spillet sitt hvis han skal fortsette å dominere i åra som kommer. Foto: Nadia Panteleeva.
KRITISK: Sergej Karjakin tror Magnus Carlsen må utvikle spillet sitt hvis han skal fortsette å dominere i åra som kommer. Foto: Nadia Panteleeva. Vis mer

Carlsen favoritt hos ekspertene

Selv om kritikken har sittet løst hos Karjakin og Rogers, betrakter de begge Carlsen som favoritt til å gå av med VM-tittelen.

- Magnus er en klar favoritt. Han er veldig god til å bytte over fra klassisk til hurtigsjakk, og du kan se i dag (det tolvte partiet, jou.anm) at Fabiano bruker mye tid på trekkene sine. Magnus spiller generelt mye raskere. Han er en klar favoritt, sier Karjakin.

Kasparov uttalte etter partiet at han ikke lenger betrakter Carlsen som favoritt, men det tror både Rogers og Agdestein ble sagt i affekt.

- Det er basert på følelser. Han er et følelsesmenneske, sier Agdestein.

- Det er en emosjonell reaksjon. Det er nok mange som nå ønsker at Caruana skal vinne fordi de mener Carlsen har spilt veldig kynisk i de siste partiene, men det betyr ikke at han kommer til å tape. Han er fortsatt en god spiller, sier Rogers, som mener Carlsen vinner et omspill seks av ti ganger.

- Jeg tror heller ikke at «sikkerhet først»-holdningen kommer til å gjelde i hurtigsjakken, der har han fire partier hvor han kan spille med frihet.

- Bedre rustet enn Karjakin

Sergej Karjakin har tidligere uttalt at mangelen på hurtigsjakktrening var med på å felle han i VM i 2016.

Da gikk Carlsen av med VM-tittelen etter 3-1-seier etter fire partier med hurtigsjakk i omspillet.

- Det viktigste er at han må spille raskere. Mye raskere enn i dag (det tolvte partiet, jou.anm). Jeg klarte ikke å bytte over i New York, så jeg håper han ikke gjør den samme feilen som meg, sier Karjakin.

Agdestein tror Caruana er bedret rustet til å omstille seg enn Karjakin, men VGs sjakkekspert påpeker at både italiensk-amerikaneren og Carlsen har vist tegn til svakhet og nervøsitet i løpet av VM.

Caruanas forberedelser og åpninger har vært et stort samtaleemne i VM, og det er her VM-utfordrerens vinnersjanse ligger, ifølge Agdestein.

- Det er vanskelig å slå han. Det er vanskelig å få en ordentlig fordel ut av åpningen, som man bør ha i hurtigsjakk. Magnus må ligge i forskudd i åpningene, det gjelder å ikke gå inn i noe som Caruana har forberedt, sier VGs sjakkekspert.

  • Omspillet starter klokka 16.00 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!