Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han har våknet fra koma, men de tør ikke fortelle ham at vennene er døde

Kan utløse et emosjonelt sjokk.

BÆRES UT: Helio Neto blir fraktet fra vraket til sykehus. Han har nå våknet fra koma, men det medisinske personalet tør ikke fortelle ham hva som har skjedd. Foto: AFP PHOTO / STR / Raul ARBOLEDA / NTB Scanpix
BÆRES UT: Helio Neto blir fraktet fra vraket til sykehus. Han har nå våknet fra koma, men det medisinske personalet tør ikke fortelle ham hva som har skjedd. Foto: AFP PHOTO / STR / Raul ARBOLEDA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er snart to uker siden flyet med det brasilianske fotballaget Chapecoense styrtet utenfor den kolombianske byen Medellin.

71 av de 77 personene om bord i flyet mistet livet i ulykken, men en av de som overlevde styrten er Chapecoense-spilleren Helio Neto.

Han var blant de overlevende som var hardest skadd, og har nylig våknet fra koma. Han husker derimot ingenting av det som skjedde, og skal ifølge Marca, som gjengir et intervju med brasilianske O Globo, ha spurt om «hvordan den første finalen gikk» og «hvorfor han hadde så store smerter».

Anbefalinger

Carlos Mendonca er en av legene som behandler Neto på sykehuset i Medellin. Han forteller at de foreløpig ikke har fått tillatelse til å fortelle forsvarsspilleren om hva som skjedde, da dette kan forverre helsetilstanden hans.

- Psykologen anbefaler at vi ikke forteller ham noe - dette for å unngå et emosjonelt sjokk som kan ødelegge rekonvalesensen hans. Vi venter nå på en uttalelse fra en spesialist til, sier han.

HUN VAR PILOT PÅ ULYKKESFLYET: Den bolivianske modellen og flygeren Sisy Arias, ble intervjuet ombord på ulykkesflyet minutter før avgang. Senere styrtet flyet og 71 mennesker i døden. Blant dem var Arias selv. Video: Reuters Vis mer

Neto har nylig begynt å puste for egen maskin etter ulykken etter å ha vært koblet til respirator i ni dager på grunn av en lungeinfeksjon.

Men han vet altså fremdeles ikke at 19 av lagkameratene hans har mistet livet.

- Vi har nå kunnet vekke ham fra kunstig koma, men han kommer fortsatt til å bli overvåket døgnet rundt, sier Mendonca.

- Drap

Granskingen har vist at flyet gikk tom for drivstoff kort tid før landing i Medellin i Colombia, noe Bolivias forsvarsminister mener flykapteinen må ta det hele og fulle ansvaret for. Det skriver NTB.

- Det som skjedde i Medellin var drap. Den som tar sjansen på å fly over 70 passasjerer med akkurat nok drivstoff til å nå bestemmelsesstedet, bryter den mest grunnleggende regelen innen sivil luftfart, sier forsvarsminister Reymi Ferreira.

HJERTESKJÆRENDE BILDER: Her får 22 år gamle Tiago da Rocha Vieira Alves vite at han skal bli pappa. Én uke senere sitter han og resten av lagkameratene på det som skulle bli en fatal flytur. Video: Facebook/Associacao Chapecoense de Futebol / Instagram/_oficial_vilmar via Storyful Vis mer

Flykapteinen fortalte selv rett før landingen i Medellin at flyet var gått tomt for drivstoff, noe granskingen av vraket også raskt viste.

Hvorfor ikke ulykkesflyet mellomlandet som planlagt, for å etterfylle drivstoff under flyturen fra La Paz i Bolivia til Medellin, er ikke kjent.

Forrige tirsdag ble selskapet LaMias eier, en mekaniker og en sektretær anholdt av politiet.

Charterselskapet LaMia har spesialisert seg på å fly latinamerikanske fotballag og har transportert både lokale lag og landslag i regionen, inkludert superstjerner som Lionel Messi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!