VM-JOKER: Johannes Thingnes Bø har vært Norges beste skiskytter så langt i sesongen. Nå håper han og de andre gutta å vise seg fram på en god måte på hjemmebane i Holmenkollen i morgen og i helga. Foto: Bjørn Langsem
VM-JOKER: Johannes Thingnes Bø har vært Norges beste skiskytter så langt i sesongen. Nå håper han og de andre gutta å vise seg fram på en god måte på hjemmebane i Holmenkollen i morgen og i helga. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Han har vunnet seks av sju løp i Kontiolahti. Er det rart han gleder seg til VM?

- Stedet passer meg bra. Det er jeg takknemlig for.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (21) kom som en kule i fjorårssesongen, og har dokumentert denne vinteren at han har inntatt en plass blant nasjonens aller beste skiskyttere.

I likhet med Emil Hegle Svendsen (29) har 21-åringen stått øverst på pallen to ganger denne sesongen, men der Super-Svendsen ikke har vært så super hele veien, så har Thingnes Bø vist en helt annen stabilitet.

- Andre hjemmebane Før verdenscuprennene og prøve-VM i Holmenkollen i morgen og i helga, så framstår stryningen som Norges sterkeste kort bare tre uker før VM-startskuddet i finske Kontiolati.

Og er Holmenkollen for hjemmebane å regne for nordmannen, så kaller Thingnes Bø Kontiolahti for sin «andre hjemmebane».

Her vant han tre gull i junior-VM i 2012 - før han fulgte opp det hat tricket med tre nye strake seirer i verdenscupen der sist vinter.

Og legger vi til en fjerdeplass også fra juniormesterskapet, så har du Johannes Thingnes Bøs statistikk i Øst-Finland.

Sju starter. Seks seirer.

Valget av VM-vert er en fulltreffer for Thingnes Bø.

-Suksess-sesong - Jeg klarer ikke å sette fingeren på noe konkret, men det er bare sånn at det stedet passer meg bra. Og det er jeg takknemlig for, hehe. Med seks seirer på sju løp så trives jeg selvsagt godt der, sier han og setter opp et stort smil.

Før dagens 20-kilometer i Holmenkollen ligger han på femteplass sammenlagt i verdenscupen.

Og selv om stemningen i AS norsk skiskyting kunne vært bedre om dagen, med forrige helgs smørefiasko friskt i minne, så vil yngstebror Bø oppsummere vinteren så langt med et stort plusstegn på egne vegne.

- Målet for sesongen var å være stabilt inne blant topp ti, og jeg har mange plasseringer der. Jeg har vunnet når det har gått veldig bra, og når det ikke har fungert like bra, så har jeg likevel klart å karre meg inn på topp ti likevel. Sesongen sett under ett er allerede veldig suksessfull, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

Én bak storebror Men legger kajpt til:

- Men jeg må ikke slå meg til ro med det. Det gjelder å angripe og ville ha mer, sier han.

En gulrot i så måte er storebror Tarjeis åtte verdenscupseirer. Selv står Johannes med sju. Og etter at det i dag ble klart at Tarjei Bø må stå over rennene i Holmenkollen på grunn av et forkjølelsesvirus som han ikke har blitt helt restituert fra, så kan lillebror overta familierekorden allerede i helga.

- Jeg får prøve å vinne i morgen (normaldistanse) og på lørdag (sprint), for da er jeg forbi. Den internkonkurransen er viktig, sier han og smiler.

VM-debutant Dog føler han med storebror, som har slitt fælt med sykdom de siste åra, med påfølgende formsvikt i løypa.

- At han har gått dårlig forklares bare med at han har vært syk. Han trenger litt ekstra med tid for å bygge seg opp igjen, sier Johannes om storebror.

Begge brødrene er forhåndsuttatt til VM. Men Norges beste så langt i vinter reiser faktisk til Finland som VM-debutant i seniorsammenheng.

- Ja, det er det ikke så mange som har fått med seg. Det er litt rart å tenke på, ettersom jeg var i OL i fjor. Det er ingen som har gratulert meg med VM-uttaket ennå, så det er tydeligvis ikke så mange som følger med, sier han og ler godt.

Føler ikke noe press I Sotsji-OL var kroppen hans ikke så begeistret for høyden. I motsetning ligger Kontiolahti veldig lavt.

- Det høydegreiene liker jeg ikke helt, så det passer meg bra at VM er i lavlandet nå.

- Føler du noe press, nå som du har vært Norges beste i vinter?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg må bare gå mine løp, og så får vi se hvordan det går. Jeg vet med meg selv at jeg går fort nok. Det er bare skytinga det kommer an på, og der har jeg jobbet bra i det siste.

SEIERSVANT: Johannes Thingnes Bø feirer seier på jaktstarten i Kontiolahti i fjor - en av hans seks seirer på stedet hvor årets VM arrangeres. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB Scanpix
SEIERSVANT: Johannes Thingnes Bø feirer seier på jaktstarten i Kontiolahti i fjor - en av hans seks seirer på stedet hvor årets VM arrangeres. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB Scanpix Vis mer