Han kalles «Gollum» og har ikke vunnet noe som helst med Everton

Fansen slipper gjerne David Moyes til United.

NESTE UNITED-SJEF? Mange mener det er avklart at David Moyes (t.v) er Alex Fergusons arvtaker i Manchester United. Foto: AFP /IAN KINGTON / NTB SCANPIX
NESTE UNITED-SJEF? Mange mener det er avklart at David Moyes (t.v) er Alex Fergusons arvtaker i Manchester United. Foto: AFP /IAN KINGTON / NTB SCANPIXVis mer

• Siste: Engelsk storavis melder at Moyes blir Uniteds nye manager

(Dagbladet): Sky Sports har kilder på at David Moyes blir ny United-sjef, og bookmakerne sier seg enige med god margin.

I så fall sier Moyes farvel til Goodison Park og Everton, arbeidsgiveren siden 2002.

- Det er ikke noen bombe. Jeg har sagt i flere år at Moyes skal inn dersom Ferguson gir seg, sier Helge Grunnevåg, leder i Evertons norske supporterklubb, til Dagbladet.

Vant ligaen på nivå 3 i England
50-åringen startet fotballkarrieren som midtstopper i Celtic. Der vant han den skotske ligaen. Siden tilbrakte han en årrekke i lavere divisjoner som spiller i Skottland og England.

Sist i Preston, der han fikk managerjobben i 1999. Han vant gamle 2. divisjon på Deepdale for 14 år siden, og markerte seg såpass i divisjonen over at Everton fristet med kontrakt i 2002.

- Det han har fått til i Everton er sinnsykt. Han har aldri fått kjøpe de spillerne han vil, sier supporterlederen.

- Er han god nok for United?

- Helt ærlig, både og. David Moyes største svakhet er kampledelsen. Og han velger ofte det safe framfor å satse på yngre spillere.

Sender folk vekk
Moyes har flere likheter med Alex Ferguson. Han er skotsk, han er hissig og han har skaffet seg total kontroll i klubben sin.

- Og så sender han vekk folk han havner på kant med i klubben, det er enda et fellestrekk med Ferguson, sier Grunnevåg.

- Og når jeg har vært på treningsfeltet Finch Farm har jeg fått inntrykk at han styrer hele klubben, han setter standarden på alt. Det er ikke noe tull, akkurat som med Ferguson.

Dessuten mislikes Moyes ofte av andre klubber supportere, han har fått tilnavnet «Gollum» etter Ringens Herre-figuren.

- Det har jeg hørt, men det har bare med utseendet hans å gjøre. I Everton sier vi «he's got red hair, but vi don't care» Han er bare Moysy i Everton.

Supporterlederen slår fast at Moyes er uprøvd med stort budsjett og i europeisk toppfotball. På 12 sesonger i Everton står han med en fjerdeplass og to femteplasser som beste plasseringer. Det ble tap i FA-cupfinalen mot Chelsea i 2009.

Men han har ikke vunnet noe et eneste trofé med Everton.

Har ikke fått kjøpe - Om han er god nok for United er ikke godt å si, fordi han har ikke fått gjort sitt beste for Everton. Han har ikke fått hentet de spillerne han ønsker.

- Unner dere han United-jobben?

KALLENAVN: Moyes kalles gjerne Gollum av supportere som ikke setter pris på stilen hans. Foto: AP Photo/Warner Bros / NTB SCANPIX
KALLENAVN: Moyes kalles gjerne Gollum av supportere som ikke setter pris på stilen hans. Foto: AP Photo/Warner Bros / NTB SCANPIX Vis mer

- Ja, jeg gjør det. Everton har en styreformann som ikke vil selge klubben. Og Moyes er et konkurransemenneske som ønsker å vinne. Jeg har vært en av dem som har sagt at Moyes har tatt Everton så langt han kan, det er grenser for hvor mange kaniner det er i den hatten.

Dessuten går Moyes kontrakt ut etter sesongen.

- Alt i alt er han fortsatt en ung manager, som har bevist at han kan fotball. Om han er rett mann for United. Tja, jeg vet ikke. Han forsvinner uansett fra Everton til sommeren.

- Tror du Moyes tar med seg noen Everton-spillere til Old Trafford?

- Jeg håper ikke det. Men skal ikke se bort i fra det, vi har en Phil Jagielka som er om mulig Premier Leagues beste stopper. Og jeg tror Marouane Fellaini forsvinner til sommeren.

Kompiskjøring Supportersjefen minner om at Ferguson og Moyes er gamle venner, og at 71-åringen har stor sans for rødtoppen.

- Båndene mellom Moyes og Ferguson har vært tette i mange år. Du kan se på alle United-spillere som har signert for Everton de siste årene. Det er kompiskjøring, og de gamle United-spillere har vært viktige for Everton, sier Everton-supporteren.

- Tror du spillestilen Moyes representerer passer i United?

- Tidligere har han kjørt en spillestil som passer spillerne han har, men i år har vi sett mer vegg- og en touch-spill. Fotballen har vært den beste noensinne. Tidligere var det mer muskler og laginnsats.

Og dersom Moyes blir Fergusons arvtaker er det ikke sikkert den velkjente hårføner-utskjellingene blir borte.

- Hver fredag legger Everton ut pressekonferansen til Moyes på nett, og til tider kan han virke gretten mot media. Moyes virker ukomfortabel, han er brydd og liker ikke de dumme spørsmålene.