Han kalles ikke for «den lille sykkelen» uten grunn

Mathieu Valbuena kom likevel ikke til kort i møtet med Premier League-stjerner.

I DUELL MED TO TÅRN: Mathieu Valbuena lener seg bakover og tydeliggjør høydeforskjellen på ham og Marouane Fellaini (t.v) og Vincent Kompany. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB Scanpix
I DUELL MED TO TÅRN: Mathieu Valbuena lener seg bakover og tydeliggjør høydeforskjellen på ham og Marouane Fellaini (t.v) og Vincent Kompany. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 14. august møttes Belgia og Frankrike til en vennskapskamp som endte 0-0. Selve kampen var ikke så mye å skryte av, men et bilde av franske Mathieu Valbuena (28) fikk folk til å heve øyenbrynene.

I en duell med de belgiske gigantene Vincent Kompany (190 cm) og Marouane Fellaini (194 cm) ser Mathieu Valbuena ut som en miniversjon av seg selv. Franskmannen rager riktignok 167 cm over bakken, men vinkelen og det faktum at han lener seg tilbake på bildet, skaper en optisk illusjon om at han er mye kortere.

Valbuena har spilt fotball i Frankrike i hele sin karriere, og har vært i Marseille siden 2006. Han er mest kjent for sin teknikk og raske bevegelser på banen, og er en spiller som er glad i å drible.

Han har fått kallenavnet «le petit vélo» (den lille sykkelen) på grunn av sin høyde og det faktum at Marseille spiller sine hjemmekamper på Stade Vélodrome. Navnet stammer fra perioden hvor det ble holdt sykkelkonkurranser på stadion.

Erstattet Ribery Valbuena ble sett på som erstatteren til stjernespilleren Franck Ribery da sistnevnte dro til Bayern München i 2007, og det var også da Valbuena fikk sitt kallenavn. Han dannet en midtbanefirer med Samir Nasri (Manchester City), Lorik Cana (Lazio) og Benoit Cheyrou (Marseille) på den tiden.

Han ble blant annet matchvinner mot Liverpool på Anfield i Champions League i 2007. Tapet var samtidig klubbens første på Anfield for et fransk lag noensinne. Ironisk nok ble han linket til nettopp Liverpool sesongen etter. Han har også blitt linket til Manchester United, Arsenal og Newcastle i nyere tid.

Ifølge agenten hans skal Barcelona også ha vist interesse, men franskmannen har ikke noe hastverk med å komme seg bort fra fransk fotball og Marseille.

- Min kontrakt med klubben har automatisk blitt forlenget for en sesong på grunn av Champions League-deltakelse, men vi får se hva som skjer i sommer, sier han til franske L'Equipe, gjengitt av Sky Sports.

Krasjet superbil Valbuena skapte også overskrifter da han julaften i 2010 krasjet med fartsmonsteret Lamborghini Murcielago. Bilen ble vraket, men spilleren selv kom heldigvis fra ulykken uten noen skader.

Valbuena scoret blant annet i landslagsdebuten i 2010 da han ble matchvinner mot Costa Rica.