Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han kan bli Chelseas neste Mourinho: Edwards har allerede skrevet historie

- Dette er hjem for meg.

HISTORISK: Joe Edwards er den første mannen til å lede et lag til to strake triumfer i FA Youth Cup siden Manchester Uniteds Busby Babes-generasjon. Her er U18-sjefen sammen med Chelsea-talentet Jake Clarke-Salter. Foto: Scanpix
HISTORISK: Joe Edwards er den første mannen til å lede et lag til to strake triumfer i FA Youth Cup siden Manchester Uniteds Busby Babes-generasjon. Her er U18-sjefen sammen med Chelsea-talentet Jake Clarke-Salter. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det er ikke bare de unge spillerne i Chelsea som utvikler seg, skriver Garry Hayes. U18-treneren deres spås også en stor karriere.

Vi kjenner alle til sitatet: «Jeg er ikke en i mengden. Jeg er spesiell.»

I det samme rommet hvor José Mourinho presenterte seg selv for britiske medier for 12 år siden, satt en annen Chelsea-trener onsdag kveld. Joe Edwards er den rake motsetningen til Mourinho, rolig og upretensiøs, selv om han akkurat har ledet Chelseas U18-lag inn i historiebøkene. Ikke siden Manchester Uniteds Busby Babes-generasjon har en klubb vunnet to strake FA Youth Cup-troféer, før Chelsea nå gjorde det.

En uke etter å ha slått Paris Saint-Germain i UEFA Youth League-finalen, vant Chelseas unggutter på imponerende vis 3-1 mot Manchester City (4-2 sammenlagt) på Stamford Bridge. Det er uungåelig at fokuset blir på troppen og hvor langt spillerne kan nå i sine respektive karrierer, men suksessen deres har blitt påvirket av den relativt ukjente 29-åringen Edwards, som har hatt en unik reise til hvor han er i dag.

Et produkt av systemet For de som står på utsiden av Chelsea, så har ikke Edwards det samme ryktet som mange av hans likemenn. Hans motstykke i Manchester City, for eksempel, var Jason Wilcox, en tidligere Premier League-vinner med Blackburn Rovers i 1995. Fotballfans i en viss alder vil huske bildene av ham løpende ned på venstresiden før han slo innlegg til SAS - Alan Shearer og Chris Sutton.

Det som skiller Edwards fra de andre, er at han i stor grad er et produkt av klubbens akademi. Som en tidligere skoleelev fra Chelsea, ble han en del av trenerapparatet i 2004. Siden den gang har han gradvis jobbet seg oppover til jobben som U18-manager. Mens Chelsea har utviklet spillere, ser det også ut til at de har avlet frem sine egne type trenere i den samme slengen. For å referere til det nevnte sitatet en gang til, så er det faktum at Edwards har ledet Chelsea til to av klubbens tre FA Youth Cup-seirer et bevis på at han ikke er en i mengden.

- Fra et profesjonelt ståsted så vil jeg oppnå mye innen trenergjerningen, men alt jeg får til i Chelsea vil være ekstra spesielt for meg, sier Edwards når FourFourTwo spør han om betydningen av å skrive historie med klubbens ungdomslag.

- Dette er hjem for meg. Jeg kom hit da jeg var åtte år, og det at jeg har jobbet med denne spillergruppa i flere år gjør det enda mer spesielt for meg. Det første laget jeg ledet var åtteåringene. Tammy Abraham, Ruben Sammut og Fikayo Tomori var alle en del av den gruppa. Josh Grant, Mason Mount og Nathan Baxter kom året etter. Så for noen av oss har det vært en ni-ti år lang reise sammen.

Hjemmedyrka talenter Det er et bemerkelsesverdig narrativ vi ser på Stamford Bridge akkurat nå. Sammenligninger kan bli gjort med Busby Babes på bakgrunn av Chelseas gjentagende suksess, men blåtrøyene fra London har gjort det på sin egen måte. Til tross for det moderne spillets natur, er alle de 16 som spilte finalen mot City tilgjengelige for England. Edwards har stått i bresjen for utviklingen deres siden før de var tenåringer, samtidig som fansen har hatt et håp om at de vil nå langt.

Kanskje burde vi også spørre oss det samme om treneren. Tross alt, hvis spillerne er forventet å nå A-laget, hvorfor skulle ikke han? Etter at Chelsea-spillere har hatt sukess på akademiet før, har de ofte blitt sendt på lån til andre europeiske klubber. Kan noen lignende skje med Edwards? Vel, trolig ikke, men at han legger fra seg fløyta for en stund for å jobbe sammen med Paulo Ferreira som overvåker spillere som er ute på lån, er mer sikkert. Edwards hinter også om at han kan komme til å se noen av spillerne som var med å vinne årets FA Youth Cup når han drar på reiser neste sesong.

- Det er noe jeg ser frem til. Jeg vil bli bli tungt involvert med spillerne som er ute på lån, så forhåpentligvis vil jeg kunne beholde forholdet jeg har til de i denne gruppa, forklarer Edwards.

Fremtidig førstelagssjef Det er vitalt at Chelsea ikke lar denne fremadstormende generasjonen falle bort, slik som så mange av klubbens talenter har gjort de siste årene. Manipuleringen av lånesystemet har gjort det mulig for dem å tjene store penger på overgangssummer, samtidig som det har blitt en gravgård for talentfulle individualister som Josh McEachran som nå er i Brentford.
Håpet er at Edwards skal fortsette å utvikle seg.

Chelsea gjør det samme med Jody Morris også, en annen tidligere akademigutt. Han skal ta over dette suksessfulle U18-laget neste sesong. Men med å vinne i år igjen, har Edwards gjort livet litt mer vanskelig for mannen som har vært assistenten hans de siste årene.

Hele Norges coronakart