- Han kan få stempel som en mesterskapsrytter

Å slå de beste på VM-tempoen er likevel utopi, tror ekspert.

NÅR NEPPE OPP: Andreas Vangstad deltar som en av to nordmenn på onsdagens tempoøvelse i VM. Norske topplasseringer er dog svært lite sannsynlig. Her fra etappeseieren i Tour of Norway i mai. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NÅR NEPPE OPP: Andreas Vangstad deltar som en av to nordmenn på onsdagens tempoøvelse i VM. Norske topplasseringer er dog svært lite sannsynlig. Her fra etappeseieren i Tour of Norway i mai. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Norge stiller onsdag kveld med Vegard Stake Laengen (26) og Andreas Vangstad (23) på tempoøvelsen under sykkel-VM i Richmond.

Konkurransen er omtrent så sterk som den kan bli.

Den norske duoen må trolig finne seg i å spille mindre roller mot favorittene i den 53 kilometer lange kuperte løypa i Virginia.

- De to norske kan sikkert gjøre det bra, men jeg ville blitt overraska hvis de ender opp blant de 10-15 beste. Det er klart at ting kan skje underveis med skiftende værforhold og andre uforutsette hendelser, men jeg tenker at en plass blant de 25 beste er det man bør håpe på, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til procycling.no.

- Kjempepotensial
Andreas Vangstad har både en tredjeplass og en andreplass fra NM de to siste sesongene. Likevel tror Kaggestad at Sparebanken Sør-rytteren blir litt for lett i selskap med de ypperste tempokanonene i verden.
 
- Vangstad har kjempepotensial på nettopp tempoøvelsen og kan få et stempel som en skikkelig mesterskapsrytter dersom han overrasker positivt nå. Men han er fortsatt relativt fersk på dette nivået.

23-åringen fra Kristiansand ble nummer sju på samme øvelse i U23-klassen i fjorårets VM. Han har likevel noe mindre mesterskapserfaring enn Asker-gutten som også representer Norge på VM-tempoen.

• Les mer: Norsk uflaks da sekundstrid avgjorde

Vegard Stake Laengen har hatt en meget sterk 2015-sesong etter returen til Norge og Team Joker. Det har allerede gitt ham proffkontrakt med verdenstourlaget IAM Cycling fra neste år.

- Stake Laengen ble nummer to i Chrono Champenois nylig, men nivået som venter nå er ganske mye bedre. De norske er definitivt ikke blant favorittene, for å si det sånn, konstaterer Mads Kaggestad.

Den tidligere sykkelproffen er usikker på hvem av nordmennene som er i best form akkurat nå. Han vil ikke plukke ut hvem av de to han
tror er sterkest i kveldens VM-øvelse.

Revansjsugen «Panservogn»
Hvem som har de beste forutsetningene av samtlige i det 70 mann store startfeltet er han derimot ikke i tvil om.

Man kommer ikke utenom Tony Martin når man skal snakke om favoritter i en tempokonkurranse, nesten uansett hvordan løypeprofilen er. Kaggestad har også 30-åringen fra Cottbus som klar favoritt til å vinne gullet.

- Tony Martin er ekstremt sterk. Jeg tror han vinner. Ikke bare på grunn av tempoferdighetene hans, men også på grunn av det som skjedde i Tour de France, påpeker Kaggestad.

Med det viser han til Martins uhell og kragebeinsbrudd i den første uka av sommerens største etapperitt. På det tidspunktet ledet tyskeren touren sammenlagt og syklet sin andre dag i gul ledertrøye.

Dessuten ble han slått med noen små sekunder av både Adriano Malori og Jonathan Castroviejo på tempoetappen da han var tilbake etter skaden i Tour du Poitou Charentes.

Lysten på revansj er utvilsomt meget stor hos Martin. Og mens andre favoritter som Tom Dumoulin og Vasil Kiryjenka har presset seg gjennom Vuelta a España denne høsten, har Martin konsentrert seg om VM-formen helt siden den triste Tour de France-sortien.

Tyskeren vant også VM-gull på øvelsen tre ganger på rappen i perioden 2011-2013.

Har overskudd
- Martin har troa på opplegget sitt. Tidsforskjellen kan også ha en del å si. Mens andre har syklet i Spania rundt for ikke lenge siden, har han hatt mye bedre tid på å omstille seg. Martin oser av overskudd. Det gjorde han ikke i fjor da han ble nummer to i VM, påpeker Mads Kaggestad.

Den tidligere hjelperytteren for blant andre Thor Hushovd i Crédit Agricole gjentar at han tror «der Panzerwagen» tar gull, og at tyskeren gjør det fortjent. Kaggestad påpeker at Tony Martin dessuten er blant yndlingene hans i sykkeleliten nå om dagen.

- Han er en fantastisk sykkelrytter som ofrer seg 110 prosent og gjør jobben for lagkamerater når han får beskjed om det. Martin har en ekstrem kapasitet og oppfører seg alltid profesjonelt, selv om han ikke alltid får all verden ut av det selv.

Med mindre det ikke er en utpreget motbakketempo er den tredobbelte tempoverdensmesteren alltid å regne som en klar vinnerkandidat. Løypa i Richmond ser også ut til å passe ham godt.

• Les mer: VM-tempoen var i fare for favoritt

Svekket rival
Utfordrer og fjorårets bronsevinner Tom Dumoulin imponerte en hel sykkelverden med å lede Vuelta a España til neste siste dag. Han leverte dessuten tempoetapper det luktet svidd av i det harde spanske treukersrittet.

Etter lagtempoøvelsen tidligere i VM har nederlenderen dog slitt med et sittesår. Det kan hemme ham onsdag kveld. 24-åringen har meldt at han stiller til start, men føler seg altså ikke helt på topp.

- Tempoen Dumoulin hadde i Spania var mildt sagt fantastisk. Men det høres ikke ideelt ut å slite med et sittesår.

- Jeg tror løypa også passer Tony Martin veldig godt. Det er en «gampeløype» som har mange korte bakker, og Martin har vist at han er bra i bakker før, understreker Mads Kaggestad i samtale med procycling.no.

Andre medaljekandidater han nevner er Italias Malori og hviterussiske Kiryjenka. Startlista blir snudd og har nummer 1, Tony Martin, som siste startende. Dumoulin, Kiryjenka, Rohan Dennis, Malori, Matthias Brändle og Castroviejo blir sendt ut foran ham.

Andreas Vangstad har startnummer 20, mens Vegard Stake Laengen er nummer 61 av de 70 startende. Ifølge Norges Cyckleforbund starter Laengen rundt klokka 19.13, mens Vangstad sendes ut 20.15.

VM-tempoen starter klokka 19.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

STATIST? Vegard Stake Laengen, her under Arctic Race of Norway, representerer Norge sammen med Anderas Vangstad på onsdagens VM-tempo. En framtredende rolle i medaljekampen blir det neppe på noen av dem. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STATIST? Vegard Stake Laengen, her under Arctic Race of Norway, representerer Norge sammen med Anderas Vangstad på onsdagens VM-tempo. En framtredende rolle i medaljekampen blir det neppe på noen av dem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer