Han kan gi Norge en marerittstart på VM

- Russland har samlet seg.

MEDALJEKANDIDAT: Jevgenij Trefilov og det russiske laget møter Norge i VM i kveld. Dette bildet er fra lagets siste trening før møtet med Norge. Thorir Hergeirsson mener Russland er en opplagt medaljekandidat og kaller det en 50/50-kamp i kveld. Foto: Bjørn Langsem
MEDALJEKANDIDAT: Jevgenij Trefilov og det russiske laget møter Norge i VM i kveld. Dette bildet er fra lagets siste trening før møtet med Norge. Thorir Hergeirsson mener Russland er en opplagt medaljekandidat og kaller det en 50/50-kamp i kveld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

FREDERIKSHAVN (Dagbladet): Norge møter Russland til VM-åpning i kveld klokka 20.30. Det betyr også et gjensyn med den russiske trenerlegenden Jevgenij Trefilov (60).

- Merittlista hans snakker for seg selv, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet om sin russiske rival.

Trefilov vant VM-gull i 2001, 2005, 2007 og 2009. Nå er han tilbake med et lag som er bedre enn på lenge.

- Russland har samlet seg etter at de har vært borte. De bestemte seg for noen år siden at de måtte ta noen grep. Det måtte endre kurs, sier Hergeirsson.

Medaljekandidat Norge gjennomførte den siste treningsøkta i en sidehall i Nord Arena før kvelds oppgjør. Med på treninga var Nora Mørk (24) som har vært syk de siste dagene. Mørk scoret ni mål i 26-26-kampen mot nettopp Russland i Møbelringen Cup i forrige uke.

- Det betyr ikke noe at det er Russland vi møter først. Det er greit å gå rett i en god motstander, sier Hergeirsson.

- Hva tenker du om Trefilov som trener?

- Jeg har lite tanker om de som står på motsatt side. Det er ikke vi som duellerer, det er det spillerne som gjør. Jeg er ikke så opptatt av andre ting, sier den norske treneren til Dagbladet.

Stormakt Hergeirsson var i godt humør da han møtte norsk presse (og ett dansk tv-team) etter den siste treningsøkta før VM. Bare noen meter bortenfor - i hovedhallen - gjorde Russland og Trefilov den siste finpussen.

Det er uvær i Danmark, med regn og fart i vindkastene. Hergeirsson forventer seg også to raske lag.

- Det er to hurtige lag. Russerne har en filosofi som er helt annerledes og andre spillertyper enn i den forrige storhetstida. De er mer spillende. De er fintesterke og raske, sier han.

Russland var en håndball-stormakt som plutselig forsvant for et par år siden - og laget misset faktisk kvalifiseringer. Nå er den russiske bjørnen tilbake, ifølge Hergeirsson.

OPTIMIST: Landslagssjef Thorir Hergeirsson var i godt humør før VM-åpningen mot Russland. Foto: Bjørn Langsem
OPTIMIST: Landslagssjef Thorir Hergeirsson var i godt humør før VM-åpningen mot Russland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- De svinger fortsatt i prestasjonene, men er en medaljekandidat i de neste mesterskapene. Vi må ha et godt forsvar. Vi må holde oss under 25 mål for å slå Russland. Kanskje ned mot 20-tallet, sier Thorir.

50/50 Norsk Tipping og bookmakerne holder Norge som klar favoritt i kveld. På spørsmål om hvem som er favoritter, er Hergeirsson diplomatisk.

- Jeg vil si det er en 50/50-kamp, sier islendingen.

Han fortsetter:

- Vi må være tette bakover på banen.  Om vi møter et 4-2, 6-0 eller 3-3-forsvar, det får tida vise. Vi har vært gjennom alle muligheter. Vi må få flyt offensivt og da er det mulig å score 30-pluss, sier Hergeirsson.

- Et sted mellom 20 og 25 baklengsmål er optimalt, forteller han.

Norge møter Russland i kveld, før Puerto Rico venter mandag. Deretter venter kamper mot Kasakhstan, Romania og Spania i gruppespillet.

KLAR TIL KAMP: Nora Mørk trente med laget - men avsluttet økta med sykling i formiddag. Foto: Bjørn Langsem
KLAR TIL KAMP: Nora Mørk trente med laget - men avsluttet økta med sykling i formiddag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer