«Han kjenner meg kanskje enda bedre enn jeg kjenner meg selv»

Mens Marit Bjørgen tvilte på seg selv, har trener Svein Tore Samdal tatt formsvikten med knusende ro. Fordi han kjenner Marit bedre enn Marit gjør selv.

KONGSBERG (Dagbladet): -  Er det noen som kjenner meg veldig godt, så er det familien min og Svein Tore. Han har trent meg i så mange år at han vet hva som skal til - han kjenner meg kanskje enda bedre enn jeg kjenner meg selv, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

-  Derfor har jeg prøvd å høre på ham og ikke alle andre.

De siste ukene har hun manglet den gode følelsen. I går fikk hun den tilbake. På 15-kilometeren var Marit akkurat så utilnærmelig som vi kjenner henne, og vant 40 sekunder foran Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Viktig for hodet

Etterpå lyste det lettelse av hele jenta. Seiershylet fra teltet i målområdet skyldtes neppe NM-seieren i seg selv, for det var ikke i går det var viktig å være god. Men løpet var viktig for hodet hennes før hun setter kursen mot høydeopphold i Seisser Alm lørdag.

-  Det hadde vært litt ekkelt å dra dit uten den gode følelsen, innrømmer hun. -  Jeg har hele tida følt at jeg hadde bedre kontroll enn det folk tror, men stafetten ødela den gode følelsen. Men da jeg kjørte gjennom løypene i går, kom den tilbake. Det var rett og slett blitt Bjørgen-takter over meg igjen, smiler hun.

-  Skjønner du at folk tvilte på deg?-  Det gjør meg litt irritert når jeg nettopp har tatt en tredjeplass. Men kanskje det er greit med tanke på OL. Nå har folk sett at jeg kan slås, og det er ikke meg imot å dempe forventingspresset, sier Bjørgen.

Trener Samdal har lite til overs for kjøret mot Bjørgen den siste uka.

 LINK: Samarbeidet mellom Marit Bjørgen og trener Svein Tore Samdal (t.v.) fungerer utmerket - og Marit har maksimal tillitt til sjefens vurderinger. Foto: Digitalsport
LINK: Samarbeidet mellom Marit Bjørgen og trener Svein Tore Samdal (t.v.) fungerer utmerket - og Marit har maksimal tillitt til sjefens vurderinger. Foto: Digitalsport Vis mer

-  Rett og slett ufint. Det er greit at vi som driver med langrenn er glad for å få oppmerksomhet, men de siste dagene har det vært mas, mas og atter mas. Jeg har fått folk hjem på døra mi i Trondheim klokka halv elleve om kvelden, sier han til Dagbladet.

Ikke naturtalent

-  Hvordan kunne du være så sikker på at Marit var på rett vei?-  Jeg vet at det som fungerer er det vi har gjort de to siste sesongene. Å ikke følge den opprinnelige planen har aldri vært noe alternativ. Etter sist helg synes jeg hun var mer sliten enn hun burde være, men da jeg foreslo å droppe ei hard økt, satte Marit ned foten. Hun var klar på at vi måtte ta noen sjanser for å vinne, sier Samdal.

Gårsdagens renn var den sjette harde økta på sju dager. I morgen blir det sju på åtte. Grunnen er enkel:

-  Marit er ikke noe naturtalent. Det er andre som kan flyte lenger på gode perioder uten trening. Derfor må hun trene mye hardt for å nå et høyt nivå.

KONGEN og DRONNINGA: Hjertelig møte mellom Marit Bjørgen og Kong Harald. I midten, Kongsbergs ordfører Vidar Lande.