- Han kjøpte våre stemmer

Etter fire års taushet hevder visepresidenten i det afrikanske fotballforbundet at de afrikanske nasjonene ble tilbudt 100000 dollar for å velge Sepp Blatter til FIFA-president i 1998. I kveld kjemper fotballens mektigste mann for sin framtid på et ekstraordinært styremøte i Zürich.

13 av 24 medlemmer i Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) eksekutivkomitée har innkalt til møtet for å komme til bunns i to alvorlige saker knyttet til Sepp Blatter.

En innkalling til et ekstraordinært FIFA-styremøte krever et flertall, og den norske fotballpresidenten, Per Ravn Omdal, var en av de 13 som fikk igjennom begjæringen om møtet.

Helt siden Blatter vant kampen om å overta presidentvervet etter Joao Havelange i 1998, har det versert rykter om at sveitseren tilrev seg makten ved bestikkelser.

Blatter - den gang generalsekretær i FIFA - slo UEFA-president Lennart Johansson med 111 mot 80 stemmer.

- Ble kjøpt

Det nye nå er at Farah Addo - visepresidenten i det afrikanske fotballforbundet - etter fire år i taushet hevder at de afrikanske nasjonene ble tilbudt 100000 dollar (885000 kroner) for å gi sin stemme til Blatter framfor svenske Lennart Johansson.

- Vi hadde bestemt oss for å gi våre 51 stemmer til Lennart Johansson, men så fikk jeg denne telefonoppringningen. Dagen før stemmeavgivningen på Le Meridien Hotel i Paris sto delegasjoner på rekke og rad for å motta penger, sier Addo ifølge avisa The Times.

Blatter fikk 18 stemmer fra Afrika. Dersom de stemmene hadde gått til Johansson, ville han sittet som FIFA-president i dag.

Motkandidater

Johansson kommenterer de nye opplysningene slik:

- Jeg anklager ingen for noe som helst. Men sannheten vil alltid komme for en dag, og hvis disse anklagene er sanne, tror jeg Mr. Blatter er nødt til å foreta et valg om sin framtid.

Sjøl gjør svensken det klart at han ikke lenger har ambisjoner om å bli FIFA-president. To andre har derimot varslet at de trolig stiller som motkandidater til Sepp Blatter ved FIFA-kongressen i Seoul 29. mai:

  • Chung Mong-joon - president i det koreanske fotballforbundet.
  • Issa Hayatou - FIFA-visepresident fra Kamerun, og en av de 13 medlemmene i eksekutivkomiteen som har innkalt til ekstraordinært styremøte.

Blatter kan paradoksalt nok miste presidentvervet til en afrikansk motkandidat - kontinentet han skal ha «kjøpt» da han vant presidentkampen for fire år siden.

Omdal, som er visepresident i UEFA og styremedlem i FIFA, akter heller ikke å stille som presidentkandidat til sommeren.

- Ikke overrasket

Videre er Blatter beskyldt for å lyve om FIFAs økonomiske situasjon. Derfor krever de 13 «rebellene» i FIFAs eksekutivkomité at det nedsettes en uavhengig undersøkelseskommisjon som skal granske organets økonomi.

Blatter har hevdet at FIFA «bare» har tapt rundt 200 millioner kroner på at FIFAs markedspartner, tyske ISL, gikk dundrende konkurs i fjor, men det ryktes at tapet kan være det mangedobbelte.

Blatter selv er ikke overrasket over at disse anklagene kommer nå, bare måneder før et nytt presidentvalg.

- Dette er bare fortsettelsen av en svertekampanje mot min person som allerede har vart en lang stund, sier Blatter.

KORRUPT? - Dette er bare fortsettelsen av en svertekampanje mot min person som allerede har vart en lang stund, sier FIFA-president Sepp Blatter om korrupsjonsanklagene. Her med VM-trofeet i Cannes tidligere i år.