Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han klarte nok aldri å tilgi seg selv

Vegard Ulvang forsøkte å hjelpe Mika Myllylä. Tirsdag hørte han på radio at finnen var død.

41 ÅR GAMMEL: Mika Myllylä hadde periodevis store rusproblemer etter at han ble avslørt for dopingmisbruk under VM på hjemmebane i Lahti i 2001. Denne uka ble han funnet død i sitt eget hjem.Foto: SCANPIX/AFP/ LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
41 ÅR GAMMEL: Mika Myllylä hadde periodevis store rusproblemer etter at han ble avslørt for dopingmisbruk under VM på hjemmebane i Lahti i 2001. Denne uka ble han funnet død i sitt eget hjem.Foto: SCANPIX/AFP/ LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vegard Ulvang mener Mika Myllyläs tragiske bortgang bør være en kraftig advarsel til mange.

Tirsdag kom beskjeden om at Mika Myllylä er gått bort. Den finske OL- og VM-vinneren i langrenn døde alene  i sitt eget hjem i Karleby, bare 41 år gammel.

Dødsårsaken er ikke fastslått, men finsk politi mistenker ikke at det har skjedd noe kriminelt.

Myllylä hadde periodevis store rusproblemer etter at han ble avslørt for dopingmisbruk under VM på hjemmebane i Lahti i 2001.

- Han klarte nok aldri å tilgi seg selv, sier en ettertenksom Vegard Ulvang i dette eksklusive intervjuet med Dagbladet.

Ulvang fikk med seg nyheten på radio mens han var på fjelltur hjemme i Finnmark.

Han konkurrerte mot finnen som aktiv. Og ikke minst tok han et initiativ til forsoning i 2008. I et intervju med NRK, ønsket Ulvang som leder av langrennskomiteen i FIS Myllylä velkommen tilbake til langrennsfamilien.

Ga håndsrekning
- Det som skjedde den gangen, var at det kom et signal fra venner i Finland om at det som har skjedd nå holdt på å skje allerede da. Mika hadde virkelig store problemer, og de fryktet at det ville gå galt. Derfor stilte jeg opp i det intervjuet, som en håndsrekning og et forsøk på å bygge bro. Kall det gjerne en tilgivelse, sier Ulvang.

Han opplevde at det hjalp Myllylä.

- Rusavhengighet er en sykdom som kommer og går. Etter intervjuet fikk vi ham med på et TD-kurs. Han fullførte kurset og det gikk bra med ham en stund. Jeg hadde en del sms-kontakt med ham på den tiden. Men dessverre fikk han aldri praktisert som teknisk delegert, forteller Ulvang.

Han legger ikke skjul på at Myllylä allerede som aktiv hadde et problematisk forhold til alkohol.

- Vi så tidlig at han hadde to sider. Én med og én uten alkohol. Det er ingen hemmelighet. Edru var han verdens flotteste menneske. Det er slik jeg vil huske ham, sier Vegard Ulvang.    

Vennene fryktet
OL-kongen fra Albertville i 1992 innrømmer at han gjør seg mange tanker nå som Myllylä er gått bort.

- Kunne man gjort noe mer? Det er klart man spør seg om det. Jeg snakket med en finsk venn om akkurat det på telefon litt tidligere i dag.

- Var du forberedt på at det som nå har skjedd, faktisk kunne skje?

- Jeg kjente ikke Mika godt, og kommunisert ikke mye med ham. Men jeg har jo venner i Finland som fryktet det, sier Ulvang, som mener mange bør gjøre seg noen tanker i kjølvannet av det som er skjedd.

- Kraftig advarsel
- Det er en kraftig advarsel til hele idrettsmiljøet — og ikke minst media. Det er tøft å være toppidrettsutøver. Man kan være god til å gå på ski uten å være tykkhudet nok til å takle alt oppstyret rundt. Ut fra det jeg har hørt, fikk Mika Myllylä aldri gå i fred. Han var fritt vilt for pressen, sier Ulvang.

- I Norge er det tradisjon for å fordømme dopingsynderer. Er nordmenn flinke nok til å tilgi?

- I min verden er det i hvert fall sånn at alle forseelser har en foreldelsesfrist. Å tilgi er en menneskelig tradisjon. Men som sagt tror jeg ikke Mika klarte å tilgi seg selv. Det ble for tungt å bære, sier Ulvang, som sender sine tanker til Myllyläs familie.

TANKEFULL: Vegard Ulvang.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TANKEFULL: Vegard Ulvang. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer