HAR FUNNET FORMEN: Petter Northug føler seg nær sitt sterkeste etter dagens etappeseier i Tour de Ski. Men han frykter en russer. Foto: SCANPIX/AFP / GIUSEPPE CACACE
HAR FUNNET FORMEN: Petter Northug føler seg nær sitt sterkeste etter dagens etappeseier i Tour de Ski. Men han frykter en russer. Foto: SCANPIX/AFP / GIUSEPPE CACACEVis mer

- Han klatrer jo et minutt fortere enn meg opp bakken

«Hundre prosent» Northug frykter Legkov.

TOBLACH (Dagbladet): Det var etappen der alt kunne skje, og der Petter Northug på dårlige ski kastet bort muligheten til å vinne Tour de Ski for et år siden.

Det som skjedde på de 35 kilometerne fra Cortina til Toblach i dag, var at Northug viste at formpila peker rett oppover og at sammenlagtkampen i Tour de Ski handler om fire mann: Dario Cologna, Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og altså Petter Northug.

På grunn av bonussekundene, leder Northug med 5,7 sekunder på Legkov, 10,9 på Cologna og 16,6 på Vylegzjanin.

- I Oberhof følte jeg meg 80 prosent, Det var lenge siden jeg hadde konkurrert. Så var det oppe på 90 prosent, og jeg hadde en god følelse, i Val Müstair. Nå føler jeg meg på 100 prosent. Så progresjonen er akkurat sånn planen har vært, sier Northug etter å ha spurtet ned konkurrentene på sedvanlig vis.

- Legkov favoritt
Progresjonen gjør at Northug gir seg selv en sjanse til å nå det store målet om en sammenlagtseier i Tour de Ski.

Men han ser et skjær i skjøen. Eller mer presist en sterk russer med skremmende stor motor.

- Jeg tror Legkov er den store favoritten, han klatrer jo et minutt fortere enn meg opp bakken. Jeg tror både jeg og Dario og Maxim håper at han vil tape litt på en av etappene, men jeg tror han fort han kan finne på å gå veldig bra, sier Northug.

- Tøff avslutning
I morgen fortsetter touren med 5 km klassisk intervallstart, en etappe Legkov vant for et år siden.

Deretter venter 15 km klassisk fellesstart i Val di Fiemme, før det hele avgjøres i slalåmbakken i Cavalese på Petter Northugs 27-årsdag søndag.

- Fellesstarten i Val di Fiemme blir viktig. Der må man være med i kampen om bonussekundene, og det er krevende.

- Og så kan noen plutselig få en dårlig dag. Det er en tøff avslutning med fire etapper på fire dager, fastslår Petter Northug.

Sterke nordmenn
Finn Hågen Krogh gikk for øvrig en meget god jaktstart, og rekruttlandslagsløperen som vant sprinten i Val Müstair er oppe på niendeplass i Tour de Ski-sammendraget.

Også Tord Asle Gjerdalen gjorde et av sine beste løp på veldig lenge, og er oppe på 15.-plass.

Begge to ligger drøyt to minutter bak teten, men ikke mer enn drøyt 20 sekunder bak Ilia Tsjernousov på femteplass.