Han klistret Contador til doping for tre år siden

- Den største svindelen i sportshistorien, sa tysk dopingjeger da.

BLE HYLLET AV TITUSENER: Alberto Contador viser seg på balkongen utenfor hjemmet sitt i Madrid etter sin førte Tour de France-seier i 2007. Samtidig slo den tyske antidopingeksperter Werner Frank alarm, og hevdet spanjolens seier var en gigantisk bløff. Foto: AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE.
BLE HYLLET AV TITUSENER: Alberto Contador viser seg på balkongen utenfor hjemmet sitt i Madrid etter sin førte Tour de France-seier i 2007. Samtidig slo den tyske antidopingeksperter Werner Frank alarm, og hevdet spanjolens seier var en gigantisk bløff. Foto: AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE.Vis mer

||| (Dagbladet): For mange har den positive dopingprøven til Alberto Contador slått ned som en bombe.

For den tyske dopingjegeren Werner Franke var det nok bare en bekreftelse på det han har hevdet i åresvis. For tre år siden, etter at Contador hadde vunnet Tour de France for første gang, beskyldte han syklisten for å ha ført en hel verden bak lyset.

- Spanjolen har rundlurt resten av verden. Det er den største svindelen i sportshistorien, sa Franke.

Ble ikke hørt
Tyskeren sa han satt på papirer fra «Operasjon Puerto», sykkelskandalen som involverte rundt 60 idrettsutøvere, etter at spansk politi gjennomførte en razzia mot kontorene til legen Eufemiente Fuentes.

Der fant de dopingpreparater, poser med blod og bøker med kodenavn som knyttet flere profilerte navn til doping - særlig innen sykkelsporten.

Werner Franke sendte dokumentasjon til Verdens antidopingbyrå (WADA) og tyske myndigheter som han mente beviste at Contador hadde dopet seg.

VAR ALLEREDE I KLISTRET: Dagen før Alberto Contador besvarte ethvert angrep fra Andy Schleck opp Col du Tourmalet, hadde han avgitt en positiv dopingprøve. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
VAR ALLEREDE I KLISTRET: Dagen før Alberto Contador besvarte ethvert angrep fra Andy Schleck opp Col du Tourmalet, hadde han avgitt en positiv dopingprøve. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Ifølge dopingjegeren hadde spanjolen tatt testosteronet HMG-Lepori og astmamiddelet TGN.

- Franke er en meget anerkjent antidopingpersonlighet, sier sykkelekspert Johan Kaggestad.

Alltid i nærheten av doping
Det Contador nå er avslørt for er også bruk av stoffet clenbuterol - et stimulerende middel og anabolt steroid som også brukes som astmamedisin for hester.

Contador selv styrte klar av beskyldningene, og forklarte at han bare hadde vært på feil lag til feil tid, og slik blitt koblet til saken.

Sykkelekspert Johan Kaggestad sier til Dagbladet at Contador gjenom hele karrieren har hatt et «grensesnitt mot dopingaffærer».

- Han kjørte for ONCE og Liberty Seguros, to lag som var involvert i doping gjennom sportsdirektør Manolo Saiz, som var selve kjernen i Fuentes-skandalen. Han finansierte systematisk dopingbruken rundt Fuentes i 2006, men ble tatt og ekskludert, sier Kaggestad.

HEVDET HAN HADDE BEVIS: Werner Frank sendte dokumentasjonen sin til WADA og tyske myndigheter. Men ingenting skjedde. Foto:  AFP PHOTO   DDP/THOMAS LOHNES
HEVDET HAN HADDE BEVIS: Werner Frank sendte dokumentasjonen sin til WADA og tyske myndigheter. Men ingenting skjedde. Foto: AFP PHOTO DDP/THOMAS LOHNES Vis mer

ONCE var et verdens beste lag, og byttet sponsor og navn til Liberty Seguros i 2004. De trakk seg ut omgående da «Operasjon Puerto» ble rullet opp to år senere.

Dermed havnet Contador i kasakhstanske Astana - et lag som heller ikke har holdt sin dopingsti ren. Blant annet ble lagets stjerne Alexandre Vinokourov dopingtatt i 2007 - samme året som Contador altså vant Touren.

- Contador har kjørt for lag som har vært sterkt involvert i doping, noen av de verste i klasen, uten at det dømmer ham. Men han har vært i nærheten, sier Kaggestad.

Parkerte rivalene
I fjor gikk sykkellegenden Greg LeMond hardt ut mot Contador, etter at spanjolen parkerte konkurrentene i den tøffe klatringen opp Verbier.

Astana-rytteren brukte 20 minutter og 55 sekunder opp den 5,1 kilometer lange stigningen, og i den franske avisa Liberation ble en utholdensekspert og tidligere Festina-trener sitert på at en slik prestasjon krevde et maksimalt oksygenopptak på 99,5 (klart høyere enn Bjørn Dæhlie på sitt beste).

- Etter det jeg kjenner til, er dette en verdi som aldri er nådd av noen innen idretten. Kan en rytter som kjører på kildevann oppnå en hastighet og produsere en slik kraft som skal til for å sette hastighetsrekord opp til Verbier, spurte LeMond.

IKKE VELDIG OVERRASKET: Sykkelekspert Johan Kaggestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE VELDIG OVERRASKET: Sykkelekspert Johan Kaggestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den positive dopingprøven til Contador ble gjort 21. juli, under en hviledag i årets tour. Dagen etter sto selve «monsteretappen» på programmet - opp Col de Tourmalet.

På forhånd var dette etappen der mange mente Touren ville avgjøres, og Contador hengte på Andy Schleck som en klegg opp de tøffe stigningene.

- Jeg kan ikke tillate meg å være skuffet over en mann som har gitt alt. Det var flott kjørt av Andy. Laget kjørte ham flott fram og han forsøkte de temposkiftene han kunne, men Alberto var bare for sterk, sa Saxo Bank-sjef Riis.

- Katastrofe for Riis
Johan Kaggestad synes tidspunktet for den positive dopingprøven var logisk, om det er slik at Contador er skyldig.

- Skulle det gjøres noen dag, måtte det være dagen Tour de France skulle avgjøres. Jeg ble ikke overrasket over at Schleck ikke greide å riste ham av seg, fordi Contador har vært den beste etapperytteren i fire år. Tanken slo meg ikke. At den nest beste ikke kjører fra den beste var ingen overraskelse. Men som sagt, det ville vært en fornuftig dag å gjøre det på. Contador var i mye dårligere form i årets Tour enn i fjorårets, han hadde vært syk og var opplagt på hæla, sier Kaggestad.

I Danmark er man naturligvis svært opptatt av hva som nå skjer med laget til Bjarne Riis. Han har allerede mistet Schleck-brødrene og Fabian Cancellera, og veteranen Jens Voigt er også ferdigsyklet på laget.

- KATASTROFE FOR BJARNE RIIS: 13. august presenterte Bjarne Riis sin nye stjerne. Nå står laget hans på kanten av stupet. Foto: AFP PHOTO HENNING BAGGER/SCANPIX DENMARK --
- KATASTROFE FOR BJARNE RIIS: 13. august presenterte Bjarne Riis sin nye stjerne. Nå står laget hans på kanten av stupet. Foto: AFP PHOTO HENNING BAGGER/SCANPIX DENMARK -- Vis mer

- Det er en katastrofe for laget til Bjarne Riis. Han har knapt igjen én rytter, sier Kaggestad.