Han knuser alle rekorder. Men 15 år gammel fryktet Ronaldo at han måtte slutte.

Ble hjerteoperert.

JUBLER OG JUBLER: Cristiano Ronaldo slutter aldri å imponere, og ser bare ut til å bli bedre og bedre jo eldre han blir. Men allerede som 15-åring kunne fotballdrømmen blitt knust for 29-åringen. Da måtte han gjennom en hjerteoperasjon for å fortsette å spille fotball. Foto: Pierre-Philipe Marcou / AFP / NTB Scanpix
JUBLER OG JUBLER: Cristiano Ronaldo slutter aldri å imponere, og ser bare ut til å bli bedre og bedre jo eldre han blir. Men allerede som 15-åring kunne fotballdrømmen blitt knust for 29-åringen. Da måtte han gjennom en hjerteoperasjon for å fortsette å spille fotball. Foto: Pierre-Philipe Marcou / AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter kunstverkscoringen mot Liverpool i går kveld, er Cristiano Ronaldo ett mål bak Rauls rekord på 71 scoringer i Champions League.

Ergo er ikke spørsmålet om han blir tidenes toppscorer i verdens gjeveste klubbturnering, men heller om han klarer å runde 100.

Med tre scoringer i turneringen i år er han på på god vei til å score mer enn ti Champions League-mål i fire sesonger på rad.

Hjertefeil Men det var på ingen måte gitt at den portugisiske trollmannen skulle gå hen og bli verdens beste fotballspiller, som han er blitt kåret til to ganger.

15 år gammel fikk Ronaldo nemlig beskjeden som kunne endt karrieren allerede da:

Hjertet hans slo for fort til at det helsemessig var sunt for han kroppen hans å spille fotball, med de fysiske påkjenninger det medfører.

Mamma Dolores Aveiro ga klarsignal til en hjerteoperasjon, og Ronaldos hjerteproblemer ble løst takket være et vellykket laserinngrep.

En takknemlig unggutt lovet seg selv at han ikke skulle forspille den ekstra muligheten han fikk til å forfølge fotballdrømmen.

Og resten er, som det så fint heter, historie.

Bedre enn noen gang Den danske avisen BT var blant mediene som fikk et intervju med Ronaldo før Portugals EM-kvalikkamp mot Danmark i København 14. oktober, en kamp hvor Ronaldo - selvsagt - ble matchvinner med kampens eneste mål fem minutter på overtid.

I intervjuet snakket Real Madrid-spilleren om den indre drivkraften som driver han til hele tiden å sette seg nye, store mål.

GODT TRENT: Cristiano Ronaldo er ikke bare verdens beste fotballspiller. Trolig er han den som trener best også. Foto: Paulo Duarte / AP / NTB Scanpix
GODT TRENT: Cristiano Ronaldo er ikke bare verdens beste fotballspiller. Trolig er han den som trener best også. Foto: Paulo Duarte / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Mitt liv handler bare om å bli bedre, sier han.
 
I dag er Ronaldo blitt 29 år, men likevel har han aldri vært bedre, raskere og sterkere enn i dag. Om han vil kan han sikkert prestere på toppnivå i bortimot ti år til.

Blir aldri mett Ronaldo sier at han som ung og lovende i Sporting-tiden tidlig i karrieren var overbevist om at han kunne flyte på den gode teknikken og hurtigheten, men at en Sportings trenere ga han en nyttig påminnelse.

«Om han ville skille seg ut, så måtte han være klar over at talent bare var en liten del hos verdens beste fotballspillere. Resten handler om dedikasjon og trening».

Og her er vi ved kjernen av hva som har skapt en av tidenes beste fotballspillere. Ronaldo er best på banen, også fordi han skjøtter livet sitt best. Han blir aldri fornøyd.

- Jeg tror mange gode fotballspillere føler at de fortjener å lene seg litt tilbake og ta det litt roligere. Men skal man bli bedre, så må man trene de ekstra timene også etter dagens trening med laget. Pengene og bilene hjelper deg ikke på banen, sier Ronaldo.

Svømmer hver dag Han spør seg selv hele tiden om hva han kan gjøre for å bli enda bedre.  Blant annet svømmer han hver dag for å trene opp muskelmasse som blir lite brukt i fotballtrening.

- Jeg har full kontroll på muskelmassen og fettprosenten. Jeg vet akkurat hvor lenge jeg kan trene i styrkerommet for å få maks uttelling. Hver uke setter jeg opp en plan for hva jeg skal ha fokus på den uka.

Søvn er også en viktig suksessfaktor. Restitusjon er viktig når du trener mye.

- Jeg passer på å få minst ni timer søvn hver dag.

Trener med Bolt Cristiano Ronaldo er hurtig. For å bli enda raskere trener han av og til med verdens raskeste mann, sprinteren Usain Bolt.

- Vi er gode venner, og han har lært meg noen teknikker for hvordan jeg raskest mulig skal komme opp i toppfart. Det er små ting, som i sum gir deg overtaket i en løpeduell på fotballbanen.

Mentalt fokus For å lykkes i den grad Cristiano Ronaldo har gjort - og gjør - så må hodet være godt skrudd på. Tenningsnivået må være rett, og det handler om å holde konsentrasjonen oppe i hele kampen.

Det er ikke tilfeldig når Ronaldo avgjør en fotballkamp i sluttminuttene - som 1-0 scoringen mot Danmark fem minutter på overtid.

RØRT: Cristiano Ronaldo lot tårene trille da han i januar i år ble kåret til verdens beste fotballspiller, for andre gang. Foto: Michael Probst / AP / NTB Scanpix
RØRT: Cristiano Ronaldo lot tårene trille da han i januar i år ble kåret til verdens beste fotballspiller, for andre gang. Foto: Michael Probst / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg forsøker å hente inspirasjon fra andre idretter. Blant annet har jeg snakket mye med formel 1-føreren Jenson Button om mental trening. Hvordan han jobber for å holde fokus i en sport med høye hastigheter.

Ronaldo sier at han jobber med mange mentale trenere, som hver har forskjellig ekspertise.

- Det stimulerer meg at at man kan jobbe med hjernen for å bli en bedre fotballspiller.

- Med alt jeg gjør så håper jeg at jeg blir en halv prosent sterkere og bedre hver uke, sier fotballmagikeren i møtet med mediene som ble spesielt invitert til en Ronaldo-seanse av en av hans mange personlige sponsorer.