- Han kom med en gest som ikke trengte noen forklaring

Anish Giri (16) mener Magnus Carlsen neppe gjør samme tabbe de neste ti årene.

MISTET TOPPRANGERINGEN: Tre partier uten seier i Nederland betyr at Magnus Carlsen har blitt skjøvet ned på andreplass på live-verdensrankingen. I dag jager han revansj. Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
MISTET TOPPRANGERINGEN: Tre partier uten seier i Nederland betyr at Magnus Carlsen har blitt skjøvet ned på andreplass på live-verdensrankingen. I dag jager han revansj. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen forsvant raskt på hotellrommet etter det svært overraskende tapet for 16-årige Anish Giri i går kveld.

Carlsen spilte med hvite brikker (første trekk) mot det nye vidunderbarnet, men etter 22 trekk hadde Giri vunnet partiet - etter en tabbe av nordmannen.

Etterpå var det en nesten like overrasket Giri som prøvde å forklare det som nettopp hadde skjedd.

- Tilsynelatende har jeg akkurat vunnet. Men jeg tror ikke Carlsen vil tape på den måten igjen de neste ti årene, sier Giri forfjamset til turneringshjemmesidene.

- Sa Carlsen noe etter kampen?

- Nei, men han gjorde en gest som ikke trengte ytterligere forklaring, sier Giri med et smil, uten å utdype hvilket uttrykk for skuffelse han sikter til.

Veldig sjelden tabbe
Carlsens sponsorsjef Espen Agdestein sa til Dagbladet i går at det var mer Carlsen som tapte partiet enn det var Giri som vant det.

Agdestein forklarer at det er uhyre sjelden nordmannen gjør slike feil.

- Han bukket en offiser som det heter på sjakkspråket, han gjorde altså en tabbe som kostet ham en hel hest, en springer. Det er en overseelse rett og slett, det var et trekk han ikke hadde sett, sier han.

- Det er en helt elementær feil, som skjer fra tid til annen, men det skjer Magnus veldig sjelden. Jeg kan ikke huske sist noe sånt skjedde, sier han.

Anish Giri ble også satt litt ut av Carlsens blemme.

- Han spilte ikke som han pleier, men det er alltid hyggelig å vinne, spesielt mot en så sterk motstander. Elo-poengene er også hyggelige (rankingpoeng, journ.anm). Men det var litt overraskende, spesielt hvordan kampen utviklet seg, sier han til Tata Steel Chess.

- Vi hadde forberedt oss godt, og åpningen var tydeligvis også et godt valg. De psykologiske forberedelsen var også gode. Vi gjorde noen endringer etter min vanskelige start, og det fungerte bra, sier 16-åringen.

Magnus Carlsen kunne ikke annet enn å smile galgenhumoristisk av sin egen miss på Twitter-siden sin i går kveld.

- Det er alltid fint å få bekreftet at jeg fortsatt er i stand til å rote bort en brikke på ett trekk, skrev Carlsen.

Veldig stort talent
Anish Giri er sønn av en nepalesisk far og russisk mor, og er født i St. Petersburg, men har bodd i Nederland siden 2008, ifølge Wikipedia.

Dette var hans første kamp mot Magnus Carlsen

- Nå er jeg vel en av de eneste med 100 prosent uttelling mot ham. Det er jeg ganske stolt av, sier Giri spøkefullt.

Giri ble stormester i sjakk i en alder av fjorten år, sju måneder og to dager. Magnus Carlsen ble stormester før han fylte tretten og et halvt år.

- Alle vet at Giri er et veldig stort talent, men dette er første gang han er med i en turnering på dette nivået. Det vil være veldig overraskende om han fortsetter å vinne, om han ender på øvre halvdel på tabellen vil det være en stor overraskelse, sier Espen Agdestein til Dagbladet.

- For Magnus sin del er det bare å legge denne kampen bak seg, mener han.

Carlsen har åpnet med to remis og et tap, men har fortsatt ti partier igjen av turneringen. I ettermiddag starter han jakten på oppreisning mot ukrainske Ruslan Ponomariov.

- Det er en veldig sterk spiller, og Magnus spiller i svart. Han er alltid keen på å komme sterkt tilbake etter et tap, men det blir ikke noe lett oppgave mot en så god spiller og i svart. En ny tøff utfordring, mener Agdestein, som følger Carlsen fra Norge.

Etter tre partier uten seier, har Magnus mistet førsteplassen på verdensrankingen til Viswanathan Anand.

Magnus' fjerderunde-kamp mot Ponomariov kl. 13.30 kan følges via Tata Steel Chess' hjemmesider.