KAMP NUMMER FEM: Magnus Carlsen (t.v.) og Viswanathan Anand spiller det femte partiet i VM i dag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KAMP NUMMER FEM: Magnus Carlsen (t.v.) og Viswanathan Anand spiller det femte partiet i VM i dag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Han kom som en rakett og plutselig var han bedre enn alle andre

Mener Carlsen endret hvordan folk spiller sjakk.

Følg parti fem i sjakkstudio fra klokka 10.30.

(Dagbladet): Femte parti i sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand starter i dag klokka 10.30.

De fire første partiene har alle endt med remis og i dag spiller Carlsen med hvite brikker. Carlsen jakter sin første VM-tittel og er fortsatt stor favoritt hos bookmakerne.

- Carlsen har endret hvordan folk spiller sjakk, sier Australias nest beste spiller, Max Illingworth til The Age.

- Han prøver ikke å slå ut spillerne. Han får motstanderen til å gjette. Han spiller med strategiske ideer, sier Illingworth.

Rakett I går ble Carlsen hyllet av Sveriges beste sjakkspiller som følger VM tett. Mesterskapet i India er snart halvveis og flere aviser over hele verden følger hvert trekk fra VM-byen Chennai. Over hele verden er det lovord om 22-åringen fra Tønsberg.

- Carlsen har gitt kampen et nytt ansikt, sier den australske sjakkpresidenten Gary Wastell.

- Bildet av verdensklassespillerne i sjakk er middelaldrende menn som har vært der i mange år. Carlsen har kommet som en rakett og plutselig er han bedre enn alle andre. Han er det største siden Bobby Fischer, sier Wastell.

Etter starten med fire remiser, uttalte stormesteren Daniel King til Dagbladet i går at han er overrasket over starten til Carlsen.

- Jeg har vært litt skuffet av f3-åpningen, det er ikke det mest krevende trekket. Jeg lurer bare på hva Magnus Carlsens hjelpere har gjort de siste seks månedene, sa Daniel King, med henvisning til Carlsens hemmelige team som hjelper ham med forberedelsene.

Håper på ny Carlsen Den britiske stormesteren håper å se Carlsen fra en annen side i dag. Onsdagens parti varte i nærmere seks timer.

- Jeg håper virkelig at vi vil se «hovedvariantene» i morgen (fredag) og at Magnus virkelig tester Anand, sa King.

- Kan det hende Magnus Carlsen er redd for Vishy Anands teoretiske kunnskaper og derfor prøver å unngå Anands styrker?

- Det kan godt hende, men hvis man ser på f3-trekket hans så endte han i dårligere posisjon enn Anand - med hvite brikker - i begge partier så langt, sa Daniel King.

Det femte VM-partiet kan du følge direkte i Dagbladets sjakkstudio med ekspert og stormester Einar Gausel.