JAMAICA FØRST:  Usain Bolt og Yohan Blake er i ferd med å løpe fra USAs resten av verdens beste sprintere i OL-finalen. FOTO: Reuters/Michael Dalder.
JAMAICA FØRST: Usain Bolt og Yohan Blake er i ferd med å løpe fra USAs resten av verdens beste sprintere i OL-finalen. FOTO: Reuters/Michael Dalder.Vis mer

Han kommer fra sprintfolket

Usain Bolt og Jamaicas idrettshistorie er vevd sammen.

SÅ ER EN av idrettens fineste fortellinger i gang: den endelige historien om hvor menneskehetens raskeste mann kommer fra. For det er den Usain Bolt vil skrive i løpet av disse lekene. En beretning om en gutt fra Jamaica som blir stående lenge etter at han selv har lagt opp:

- Dette vil bli øyeblikket og dette er året da jeg trer fram fra verdens øvrige idrettsfolk, proklamerte Usain da han kom til London for halvannen uke siden.

For anledningen fleipet han nesten ikke engang. Verdens raskeste menneske har selvinnsikt både til å tøyse på startstreken og til å ta sine egne prestasjoner på alvor:

- Mange legender og mange store idrettsfolk har gjort dette før. Nå er det min tur, sa Bolt.

Etter 9.63 sekunder er han i ferd med å få rett.

MEN FULLT så kjapt skapes ikke legender. Denne planlagte fortellingen har minst en øvelse igjen:

_Jeg må vinne 200 meter også. Da kan vi snakke om hvem som er størst, sa Bolt etter gulløpet i går kveld.

Rent historisk blir det ganske lett:

•• Vinner Usain Bolt også 200 meter blir han friidretts første mann som tar begge de individuelle gullene i to OL på rad. Fortsetter det med stafettseier til Jamaica på 4x100 meter, blir det en historisk prestasjon det blir vrient å kopiere.

Kopien ligger uansett nærmest i Bolt eget hjemland. Som Yohan Blake var den hardeste utfordreenr på 100 meter, og slo Bolt på den dobbelte distansen i det hjemlige mesterskapet for en måned siden. Midt i sin egen suksess, er Usain selv tydelig på at det er Jamaica dette egentlig dreier seg om.

FOR NÅ er det en annen og større legendehistorie som også er i ferd med å skrives. Den om sprintfolket fra Jamaica.

Den begynner å bli like spesiell, men det ikke på et sånt vis at du ikke skal høre etter. For om lille Jamaica med sine 2,9 millioner innbyggere har sin dårlige andel av sprintens dophistorier, har landet etnisitet og kultur som forklarer posisjonen som verdens desidert beste sprintnasjon.

DETTE ØYSAMFUNNET er i seg selv et spennende utgangspunkt for sportens genforskere. Her har over 90 prosent av innbyggerne  afrikansk opprinnelse. Den vestafrikanske dominansen i sprint har vart i flere årtier og har dannet utgangspunkt for anstendig forskning på hvordan folketyper har forskjellige genetiske forutsetninger for ulike idretter.

På Jamaica bor selve sprintfolket der årets største begivenhet er skolemesterskapet "The Champ" i hovedstaden Kingston med flere tusen deltakere og opp til det tidobbelte med tilskuere på tribunen. Det var her Usain Bolt slo igjennom som skolegutt og fortsatte som 15-åring med fantastiske 20.61 på 200 meter og gull i juniorverdensmesterskapet.

Siden har han aldri vært i tvil om at hans egen idrettshistorie og sprintmiljøet i Jamaica er vevd sammen i en og samme fortelling. For gode gener er bare en del av forutsetningen for å bli topputøver i en øvelse. Suksessen gjelder like mye ungenes sjanser for å drive med idretten.
  
DET er det siste som gjør landet annerledes. Det å løpe fort er blitt en del av Jamaicas identitet. Helt siden seint på 1970-tallet har myndighetene forsøkt å bygge opp sportsutdanningen på UTECH (Jamaica University of Technology) for å få kontroll over utvikingen av egne talenter i et land som ellers er preget av arbeidsledighet og stor fraflytting.

Sprintklassen på Usain Bolts gamle universitet teller nesten 300 elever; de er fortroppen i den kulturelle nasjonsbyggingen. Hjemme i Kingston har både Usain Bolt og Yohan Blake trent med de fleste andre sprinterne.  Der debuterte de også denne sesongen på et universitetsstevne for Racer Train Clubs stafettlag i april.

Selvsagt på samme lag .

FOR akkurat som Bolt og Blake jublet sammen på Olympiastadion i natt, er de knyttet til hverandre og hjemlandet.

Bare selve treningen er blitt splittet opp i oppkjøringen. Glenn Mills, den erfarne klubbtreneren deres og mannen som har sementert Jamaicas sprintdominanse de siste 40 årene, valgte å gjennomføre to ulike treningsregimer for landets to håp. Sannsynligvis fordi de er ganske forskjellige i selve treningsarbeidet der Usain har gitt sin yngre kompis kallnavnet "The Beast" på grunn av Yohans ekstreme intensitet i øktene.

Opplegget var i hvert fall vellykket for sprintfolket. Om det fortsetter med Usain Bolt eller hvorvidt Yohan Blake slår tilbake, betyr ikke så mye.

Historien om sprintfolket står seg uansett.