PODIET: Alexander Kristoff var ikke særlig fornøyd med at Boasson Hagen stakk av med NM-gullet også i år. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
PODIET: Alexander Kristoff var ikke særlig fornøyd med at Boasson Hagen stakk av med NM-gullet også i år. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)Vis mer

- Han kommer til å gremme seg over dette lenge

Sjelden taktisk bommert av Alexander Kristoff.

BODØ (procycling.no): Hovedfeltet lå på én strek, og det lå an til å bli en forventet massespurt ved Solparken i Bodø.

Men på en liten opphøyning nær kilometersmerket, klinker Edvald Boasson Hagen til og passerer på utsiden av Alexander Kristoff.

Sven Erik Bystrøm slokner helt i front, og Kristoff holder seg rolig på sin posisjon i rekka. Den avgjørelsen skal vise seg å avgjøre hele NM-fellesstarten.

- Jeg kunne ha vært på hjulet hans, men igjen: Da hadde det også vært vanskelig med tanke på at det satt flere andre spurtere i gruppa. Til syvende og sist var det kanskje den sterkeste mannen som vant, sier Kristoff til procycling.no.

Les også: - Jeg roter det til

Håpet Joker ville tette det
Stavanger-mannens avgjørelse baserte seg på at Kristoffer Halvorsen hadde flere hjelperyttere rundt seg i feltet.

Han håpet Gino Van Oudenhoves menn ville kjøre opptrekk for den raske sørlendingen, og at han ville få en billig reise fram til mål.

Monsterdraget til Boasson Hagen hadde imidlertid ingen noen svar på. Dermed ble Kristoff, Halvorsen og Sondre Holst Enger sittende å kjempe om trøstemedaljene og den supersure fjerdeplassen.

- Han kommer til å gremme seg lenge over dette, sier trener og stefar Stein Ørn om Kristoffs beslutning.

- Alexanders valg
Selvsagt er det enkelt å si i etterkant, men det er også et faktum at 28-åringen har en tendens til å treffe med valgene i slike situasjoner.

- Det å ha kontroll på avslutningen er hele problemet, og vi visste at det kom til å bli vanskelig, sier Ørn.

At samarbeidskoalisjonen fra vest mistet Fredrik Strand Galta i en stygg velt i langesonen, gjorde ikke jobben noe enklere.

- Samtidig er det et valg Alexander tar. Det er hans oppfattelse av situasjonen og avgjørelsen skal tas i løpet av et tidels sekund. Alexander vurderer at den avstanden er håndterbar, og så er den ikke det. Da blir det sånn, sier Ørn skuffet.

Les også: Råsterk Boasson Hagen med frekk soloseier

Jerngrep på feltet
Fram til det punktet hadde rogalendingene sykkelfeltet i et jerngrep. Selv om det var en god del angrep underveis, følte man likevel at Kristoffs hjelpere ville kontrollere dette inn mot massespurt.

Et ellevemannsbrudd inneholdt to Coop-Øster Hus-ryttere, men hovedfeltet malte likevel på og holdt dem på to til tre minutters avstand.

Av de elleve var det Amund Grøndahl Jansen som holdt ut lengst, fulgt av Adrian Aas Stien og Kristoffer Skjerping.

- Jeg synes vi kjørte bra som lag. Vi fikk det helt i vår bane, utenom den siste kilometeren. Dessverre var Edvald litt for sterk der. Uten det, kjørte vi perfekt, sier Kristoff med sølvmedaljen rundt halsen.

- Er det greit at det er Edvald som tar det?

- Det er ikke greit. Vi kom hit for å vinne selv. Han var smart og sterk, da ble det sånn. Han gamblet og satte alt på ett kort. Hadde noen fulgt, hadde han på en måte tapt. Men når ingen klart det, holdt det jo inn.

Dermed tok Boasson Hagen sin tredje NM-seier, den andre strake - og vil igjen bære de norske fargene under Tour de France.

Kristoff holdt Kristoffer Halvorsen fra livet i spurten, og satte en effektiv sperre på Sondre Holst Enger, som med armen i været ble henvist til fjerdeplassen.

Les flere NM-saker på www.procycling.no!