OL-HÅP: Sondre Nordstad Moen håper å få løpe maraton i Rio-OL. I går imponerte han og var nær norsk rekord på halvmaraton i Nice.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OL-HÅP: Sondre Nordstad Moen håper å få løpe maraton i Rio-OL. I går imponerte han og var nær norsk rekord på halvmaraton i Nice. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Han kunne slettet en historisk norsk rekord, men glemte å se på klokka

Sondre Nordstad Moen imponerte på halvmaraton.

(Dagbladet): Friidrettsutøveren Sondre Nordstad Moen (25) imponerte på halvmaraton (21 km) i franske Nice i går.

Moen fullførte på tida 1.02,19 - bare seks sekunder bak den norske rekorden til Geir Kvernmo på 1.02,13 fra Stockholm i 1988.

- Jeg er fornøyd med at jeg «perset». Med den treninga jeg har gjort i det siste er det ikke planlagt noen formtopp nå, sier Moen til Dagbladet på telefon fra Frankrike.

Moen endte på 6. plass, og var beste europeer. Foran ham kom fem afrikanere med Kennedy Kipyeko fra Kenya som vinner med tida 01.01,45.

Så ikke klokka Til tross for et kjempeløp, ergrer Moen seg litt for at han ikke slettet den 28 år gamle norske rekorden.

- Jeg så faktisk ikke på klokka mi før jeg var på oppløpssida. Fokuset var å holde følge med tetgruppa, men fra 15 km og inn så satte de et høyere tempo. Jeg har ikke det rå taktskiftet og måtte bare konsentrere meg om å levere et jevnt løp. Løpet mitt var ganske optimalt, men sett i ettertid skulle jeg kanskje sett mer på klokka. Det er utrolig hva du kan mobilisere når du ligger an til en rekord, sier Moen, med et lite flir.

- Hvor ofte ser du på klokka under et halvmaraton?

- Det varierer voldsomt. I Haag (1.02,45 i mars) burde jeg ikke sett på klokka etter 13 kilometer, da hadde nok det løpet gått raskere enn da jeg «perset» i går. Det er farlig å tenke for mye på konsekvenser, men å se på klokka kan ha stor effekt mentalt. Både den ene, og den andre veien. I går burde jeg nok vært litt «på» og det kunne hjulpet meg til å hente de få sekundene jeg trengte, sier Moen.

Han fortsetter:

- Hvis du ser på klokka og får negative tanker etter 15 km, da kan du fort tape ett minutt. Da jeg skjønte jeg var nær rekorden i går, så tenkte jeg: Det er jo bare et løp. Det hadde vært verre om det slo den andre veien, og at jeg raste nedover. Jeg vet at jeg har rekorden inne, sier Moen.

Rio-maraton Den 25 år gamle trønderen satser ikke på halvmaraton denne sesongen, men den doble distansen, maraton i Rio-OL, er ett av sesongens store mål.

- Et halvmaraton er en «lang 10-kilometer». Maraton er noe helt annet. Siden nyttår jeg trent målrettet mot maraton, og jeg håper det resulterer i en plass til Rio-OL, sier Moen.

- Hva tenker du om sjansene for en OL-plass?

- Det er Olympiatoppen som bestemmer det, og jeg håper selvsagt jeg får sjansen. Det første uttaket er i slutten av mai og for å være godt forberedt til et maratonløp bør jeg vite det 12 uker før løpet. Dette for å være best mulig rustet. Min sesong er lagt opp slik at jeg løper raskest mellom 1. august og oktober, så da vet jeg at jeg kan prestere i OL, sier 25-åringen.

• Esten O. Sæther kommenterer: Gi Amalie og de andre ærlige billigbillett til Rio.

RASK: Sondre Nordstad Moen.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .
RASK: Sondre Nordstad Moen. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix . Vis mer