Ny FIS-president

Han kuppet skijentene

Den svenske milliardæren Johan Eliasch sier han skulle snu opp-ned på skisporten. Nå er han valgt takket være pengene. Det kan forandre sporten også for norske skijenter.

NY GLAM-TID FOR SKISPORTEN? Den svensk/britiske rikmannen John Eliasch lover å snu opp ned på internasjonal skisport. Her feirer han bursdagen til sin eks-kone fotografen og filmskaperen Amanda Eliasch hjemme i London der han bor i den fasjonable Mayfair-strøket. Den nye FIS-presidenten har bakgrunn også i den finere sosieteten der i byen. FOTO: Alan Davidson/REX
NY GLAM-TID FOR SKISPORTEN? Den svensk/britiske rikmannen John Eliasch lover å snu opp ned på internasjonal skisport. Her feirer han bursdagen til sin eks-kone fotografen og filmskaperen Amanda Eliasch hjemme i London der han bor i den fasjonable Mayfair-strøket. Den nye FIS-presidenten har bakgrunn også i den finere sosieteten der i byen. FOTO: Alan Davidson/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SJEKKER du historien til de store internasjonale idrettene er det fire trekk som går igjen:

  • Nesten samtlige forbund er blitt styrt av gamle menn på en maktbase bestående av geografi, glamour og gull.

Den nye internasjonale skipresidenten Johan Eliasch leverer på alle kriterier når han nå debuterer som skipresident i en alder av 59 år.

Det høres kanskje ikke så imponerende gammelt ut, men husk at dette er sporten som har hatt to presidenter de siste 70 årene:

  • Eliash ligger altså an til å beholde makten til han blir 94 år.

Om han ikke innfrir et vagt valgløfte om å innføre en ukjent grense for hvor lenge FIS-presidenter kan bli sittende.

JOHAN ELIASCH vant valget takket være en målrettet presidentkampanje denne noe trauste europeisk baserte sporten aldri har sett maken til. Med en total strategisk global TV-tenkning om produktet, vil han skaffe nytt gull.

Det hjalp med løfter til de små skinasjonene om å la sportens rikdom dryppe også på dem. Hvert eneste nasjonale forbund skal få mer penger. Hvor mye vet ingen, men løftet var i hvert fall nok til at den nye presidenten vant allerede i første valgomgang med over halvparten av stemmene.

Selv er Eliasch milliardær med tidvis råsterke plasseringer på engelske og svenske riking-lister. I tillegg har Johan en fortid fra sladrespaltene i London og global oppmerksomhet takket være et forhold til Sharon Stone.

Her er skisporten altså garantert geografi, gull, glam og kanskje etter hvert en gammel mann.

Men hvilken skisport blir det?

EN splitter ny, ifølge Johan Eliasch sitt skipolitiske manifest. Sammen med rause pengeløfter, avgjorde den noe svulstige nytenkningen dette valget.

Manifestet kom i stadig reviderte utgaver, med en serie åpne spørsmål som de ulike delene av skisporten kunne kjenne seg igjen i.

Svarene kan bli revolusjonerende, men helst på skiindustriens premisser. Hva det i praksis betyr for konkurransene til for eksempel de norske skijentene, vet ingen. Bare at Eliasch først og fremst vil markedstilpasse all skisport for å oppnå høyere priser på TV-avtalene og større sponsorinntekter.

SOM mangeårig eier av utstyrsgiganten Head har Eliasch naturlig nok laget et kapitalistisk manifest:

- Vi har en fantastisk sport. Vi er en livsstil med så mye potensiale. Men vi er en sovende skjønnhet, sa han før han ble valgt, og presenterte seg selv:

- Jeg er en med masse kunnskap om det å snu opp ned på et bedrifter. Det har dere sett med Head. Jeg vet hvordan jeg kan lage suksess, understreket Eliasch.

Og da er det forklart.

Denne revolusjonen dreier seg om mest om bedriften internasjonal skisport. Ikke om den sosiale skiidretten.

AKKURAT det behøver ikke å gå galt. Eliasch forklarer strategien med at man først og fremst trenger å øke inntektene for å spre gleden med snøsport over hele verden. Spørsmålet er hvordan toppidrett og folkebevegelse samordnes når skilederne legger vekk manifestene og går løs på de hverdagslige problemene.

Skisporten er en ganske skeiv idrettsfamilie. Det kommersielle lokomotivet er den industribaserte alpinsporten som rent finansielt er helt for seg selv. Hopp har det største TV-publikummet, men selvsagt ikke noe marked for utstyr, mens langrenn som stor idrett er begrenset til Russland, Finland, Sverige og Norge. De andre skiidrettene er små nesten over alt.

Men alt ved Jonas Eliash er tilsynelatende stort.

HANS oppdaterte manifester er det siste året blitt publisert på glanset papir og utsøkt nettdesign. PR-materialet inneholdt anbefalinger fra flere nye fjes i internasjonal skisport:

- Jeg støtter helhjertet Johan Eliasch. Jeg vet at han blir en utmerket president for FIS, skrev Storbritannias statsminister Boris Johnson, som kanskje ikke vet alt om skisportens globale utfordringer.

- Johan har en fantastisk energi. Han kommer til å løfte FIS framover slik han har gjort med alt annet, påpekte tennislegenden John McEnroe, og fikk støtte av sin gamle konkurrent Bjørn Borg:

- I Johan får FIS en kommersiell styrke som de aller største idrettene, lovet Borg.

Den svenske tenniskongen er kompis med den nye FIS-presidenten.

ELIASCH reiste skiverdenen rundt for å samle nok stemmer. I denne sporten er sånt enklere enn i idretter som volleyball, fotball og håndball der antall nasjoner minst er på FN-nivå. Og der hvert land har en stemme.

Skisporten har vært langt striktere. FIS har 136 medlemsland, men bare 75 nasjoner får stemme på kongressen. Om du sjekker antall postboksene og antall medlemmer i mindre seriøse skinasjoner som for eksempel Bermuda Winter Ski Association, Cayman Islands Conf. & Assoc. of Snow Sports eller Ski Madagaskar, er det mulig å forstå hvorfor de tradisjonelle vinterlandene tviholder på kontrollen.

I FIS er det ikke ett land og en stemme. Antall nasjonale medlemmer avgjør dels stemmekraften på FIS-kongressen.

Men den sikkerhetsanordningen var altså ikke nok til å stoppe utfordrer Eliash. Han vant med 65 av 120 stemmer. På demokratisk vis kuppet han et valg som var tenkt å være mellom de etablerte kandidatene med egen lang historie fra selve foreningslivet.

Det var altså lederne fra den tradisjonelle skifamilien som tapte valget i dag.

spørs det om milliardæren virkelig endrer sporten til et effektivt digitalisert TV-produkt for et publikum utover de som liker å gå på ski. Mens forgjengeren Gian-Franco Kasper sikret seg tilnærmet fullstendig personlige makt gjennom årtier i og rundt løypa, kommer London-baserte Johan Eliasch mer utenfra og er sårbar. Flertallet i FIS-styret vil fortsatt bestemme.

Allerede om ett år er det presidentvalg igjen, og innen da vil skisporten for første gang ha en valgkomite på plass for bedre å sikre seg mot kupp som dette.

Men nå er Johan Eliasch uansett på plass.

Så langt har i hvert fall pengemakten fungert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer