Han lager gull av gråstein

BERLIN (Dagbladet): «Ruuuudi!» «Det finnes bare én Ruuuudi!» roper og synger tyske fotballfans. Fra å være tidenes nødløsning i tysk landslagsfotball er lagsjef Rudi Völler (42) med kjælenavnet «Tante Käthe» blitt kultfigur.

I dag kan han overgå selv Franz Beckenbauer, kalt «keiseren». Vinner Tyskland mot Brasil, blir Völler som Beckenbauer verdensmester både som spiller og trener. Mens Beckenbauer trengte to forsøk før han tok VM-tittelen som lagsjef, kan Rudi greie dette i første forsøk. I så fall blir han tidenes yngste.

Ingen hadde forestilt seg noe slik da han overtok som midlertidig landslagssjef for nøyaktig to år siden, som resultat av et benkeforslag på et katastrofemøte i det tyske fotballforbundet (DFG).

Foraktet

Berti Vogts etterfølger Erich Ribbeck hadde kjørt skuta på grunn. Den stolte fotballnasjonen med tre VM-titler var sendt brutalt ut av EM 2000, spottet og foraktet av en samlet nasjon.

- Det som skjedde, kom fullstendig overraskende. Alle så på meg da det ble spørsmål om hva vi skulle gjøre, minnes teamsjefen.

Völler sa ja til å vikariere i ti måneder, inntil Christoph Daum ble løst fra kontrakten som trener i Bayer Leverkusen. Så ble Daum tatt for å sniffe kokain. Völler, som var sportsdirektør i Leverkusen, tok ytterligere ett år. I vinter sa han ja til å lede landslaget fram til VM-turneringen på tysk jord i 2006.

Sammenlikningen med Franz Beckenbauer er slående. Begge ser ut til å være født under en lykkens stjerne. Begge kommer fra små kår. Ingen av dem har trener-lisens, mens desto mer suksess fra lands- og klubblag. Begge har spilt seg fram til VM-finaler med gjennomsnittsmannskap.

Begge kan få koleriske raserianfall når spillere ikke følger opplegget eller når dommere og verden for øvrig går dem imot.

Havarerte ekteskap

Privat holder også sammenlikningen. Begge inngikk i ung alder ekteskap som havarerte. Mens keiser Franz er blitt far to ganger på si, har Rudi holdt sin barneproduksjonen innenfor sine to ekteskap - det siste tiåret med italienske Sabrina.

Men den største ulikheten er at keiseren kan snakke seg ut av enhver situasjon i omgang med journalister, mens Rudi smiler taust med sammenknepne lepper. Han ser kanskje ut som en bruktbilforhandler, men snakker ikke som en.

Innad i troppen er hans autoritet aldri omtvistet. Rudis ord er lov.

- Alle venter at jeg skal ha en løsning. Men jeg har ikke svar på alt, sier lagsjefen. Med en ansvarsfølelse som har farget de blonde krøllene grå og gitt ham svarte ringer under øynene. Bare barten har beholdt fargen.

- Det skal bli moro å spille på landslaget, sa Rudi Völler da han overtok landslaget - og gikk på 1- 5-ydmykelsen i VM-kvalifiseringen mot England. Faren Kurt fikk hjerteinfarkt på tribunen.

- På en god dag kan vi beseire hvem som helst. På en dårlig kan nesten alle slå oss. Fotballspillet kan ikke finnes opp på nytt, lyder et annet Rudi-sitat.

Mer enn for sine ofte intetsigende uttalelser huskes han for et bilde fra 1990-VM. Nederlandske Frank Rijkaard ble så sint i en duell at han spyttet Völler i bakhodet.

Men det var Völler som vendte hjem i triumf.

FULL KONTROLL: Rudi Völler takker sin store stjerne Oliver Kahn for seieren mot Tyrkia i semifinalen. - På en god dag kan vi beseire hvem som helst. På en dårlig kan nesten alle slå oss, sier Völler.