Han laget EM-sangen sjøl

Kroatias landslagstrener Slaven Bilic.

(Dagbladet.no): Det er nå to dager igjen til fotball-EM i Østerrike og Sveits - og mens vi venter på avspark, kan vi lytte til noen av EM-låtene som er laget så langt.

Men det er ikke nødvendigvis noen fornøyelse. Sjøl ikke Enrique Iglesias\' offisielle EM-låt, «Can you hear me», er egnet til å vekke begeistring.

- Jeg gleder meg til EM, men denne låta her er vel av en slik karakter at vi ønsker å huske mesterskapet for fotballen, sa musikkanmelder Sven Ove Bakke da han sammen med Tom Stalsberg anmeldte EM-låta for Dagbladet.no.

Flammende galskap 

Som om Iglesias ikke skulle være nok, så har også den jamaicanske reggea-artisten Shaggy laget en låt som ledsages av mesterskapets maskoter. «Feel the rush,» heter den.

Kroatias landslagstrener Slaven Bilic følger på sin side opp et kjent og kjært punkslagord, og gjør det sjøl - eller tar gitaren i egne hender, om du vil.

Resultatet - sangen «Vatreno Ludilo» (flammende galskap) - kan du høre her.

- Jeg er egentlig dårlig på gitar, jeg klarer ikke å spille solo. Derfor gjemmer jeg meg bak de andre gitaristene i bandet, røpte Bilic for Dagbladet.no i fjor. Så ille er det da ikke?

• Les også: Kroatia-trener ga bort rocke-CD

ROCK\'N\'ROLL: Kroatias landslagstrener Slaven Bilic spiller i rockebandet Rawbau, og han har sjøl skrevet landets offisielle EM-låt. Foto: AFP/SCANPIX
ROCK\'N\'ROLL: Kroatias landslagstrener Slaven Bilic spiller i rockebandet Rawbau, og han har sjøl skrevet landets offisielle EM-låt. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Offisielt og uoffisielt

I kommentarfeltet under videoen har blant andre en svenske lagt igjen skryt til den tidligere West Ham- og Everton-spilleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men svensken liker ikke hans eget lands bidrag, som blir framført av unge Frans.

Under forrige mesterskap, VM i 2006, ble guttungens uoffisielle hyllest til Zlatan Ibrahimovic, «Who\'s da man?», en vel så stor hit som Tomas Ledins offisielle bidrag. Så denne gangen har fotballforbundet lyttet til folket.

«Alla kan vi sjunga,» synger Frans i sin hyllest til de blågule.

Men også denne gangen er det mange som prøver å utkonkurrere den offisielle sangen. Noen gir seg sågar ut for å stå bak den offisielle EM-låta, uten at det er så lett å tro på. Her finner du et soleklart eksempel på det - og her er et til, gitt.

Rednex støtter Tyskland

Markoolio gjør selvfølgelig også et forsøk, men fortsatt er det langt opp til klassikeren «När vi gräver gull i USA» fra USA-VM i 1994.

Han laget EM-sangen sjøl

Apropos svensker, så er de jaggu også involvert når tyskerne skal feire seg sjøl.

«Football is our religion,» slår Rednex fast
, på vegne av Tyskland, ifølge Sundsvalls Tidning.

• Hva mener du? Hva er tidenes beste og verste fotball-låt? Har du kommet over noen kule låter som er laget til denne månedens fotball-EM?