- Han led i hvert fall ikke, og hadde det ikke vondt

Aleksander Hetland mistet plutselig treningskameraten sin.

Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

GARDERMOEN / OSLO (Dagbladet): Et svømmelandslag i sorg etter Alexander Dale Oens plutselige bortgang tirsdag kom i dag tilbake til Norge.

De landet på Gardermoen omtrent en time forsinket, og ble møtt av et ventende pressekorps ved ankomsthallen. Utøverne hadde selv bedt om å slippe intervjuer ved ankomst, men Alexander Dale Oens treningskamerat Aleksander Hetland valgte likevel å snakke med pressen.

- Hvordan er det å komme tilbake til Norge?

- Det blir rart. Plutselig har jeg ikke treningskompisen min lenger. Vi hadde lagt store planer for sommeren. Nå må jeg bare ta en dag av gangen. Likevel vil jeg fortsette fremover på det jeg har startet, og det Alex var på vei til, sier Hetland.

- Hvordan opplevde du Dale Oen på treningsleiren?

- Alex var positiv, på hugget. Han hadde virkelig kommet seg tilbake i trening, han pushet meg, og jeg følte at jeg pushet ham, sier Hetland til Dagbladet.

Kanondag Tidligere på tirsdag, 1. mai, hadde Hetland og Dale Oen spilt golf sammen, og det siste de gjorde var å kjøre hjem sammen.

- Vi var enige om at det hadde vært en kanon dag. Alt hadde vært helt fint. Det var siste gang jeg snakket med ham. Alex hadde det fint og var lykkelig helt til siste dagen. Jeg snakket med Ola (Rønsen, landslagslege, og i hvert falll hadde han det fint og var lykkelig helt til den siste dagen. Han led ikke, og han hadde ikke vondt eller noe sånt. Det var en kanondag. Vi spilte 18 hull, og den dagen vil jeg huske resten av livet.

- Han var den samme gamle?

- Helt klart. Vi hadde det gøy, og tulla rundt som vanlig. Selv om ingen av oss var gode til å spille golf, sier Hetland.

- For to dager siden var dette den beste treningssamlinga i mitt liv. Jeg trente tett med Alex hver dag, han lærte meg ting jeg ikke visste om. Jeg har tatt store steg fremover, sier Hetland.

Brutt sammen Dagene etter Dale Oens bortgang har vært tunge, sier Hetland.

- Det går mye i bølger. Jeg har brutt sammen et par ganger, og noen ganger virker det som det ikke har skjedd. Det har vært tøffe dager, men vi har holdt sammen bra og jeg er glad vi hadde hele laget der så vi kunne sørge sammen som en enhet.

Om fortsettelsen sier Hetland:

- Jeg har tenkt mye på det, og det beste jeg kan gjøre er å ikke legge meg på rygg. Jeg må fortsette i det sporet jeg har begynt og ta med meg det Alex har lært meg. Jeg tenker på Robin (broren), foreldrene hans. Jeg har det ille, men de har det mye verre.

- Det siste Alex ville ønsket var at jeg gjorde ingenting og at jeg hadde gitt opp alt det vi hadde trent opp sammen. Vi har trent sammen de siste månedene, og følt at jeg har vært på vei fremover. Han har virkelig dratt meg frem. Å gi opp nå blir helt feil. Jeg skal gjøre mitt beste.

- Hva betød Dale Oen for deg?

- Utrolig mye. Han har vært en utrolig stor inspirasjon. Han var verdens beste svømmer, som jeg hadde priviligiet å svømme med. Han støttet meg. Han ville alltid at jeg skulle gjøre det bra. Han ga meg tips hver dag, sier Hetland.

Kondolanseprotokoll: Skriv en siste hilsen til Alexander Dale Oen.