Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo sprint vinter-OL 2018

Han lekte fram gullet i det norske eventyret

Johannes gjorde det mulig.

INGEN I NÆRHETEN: Johannes Høsflot Kløbo etter OL-gullet på sprinten. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
INGEN I NÆRHETEN: Johannes Høsflot Kløbo etter OL-gullet på sprinten. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

FOR mange er det fineste norske skieventyret TV-bildene fra 5-mila under VM 1966 da NRK-kameraet minutt etter minutt lå stille på et grantre opp på Gratishaugen, mens Norge ventet på Gjermund Eggen, hele folkets skiprins.

Selv var jeg litt lenger inne i Nordmarka med pappa og titusenvis av skiløpere. Det var lenge en tung dag, nordmennene ble hentet inn en etter en før alt plutselig snudde. Russeren som ledet hadde sprukket; Gjermund hentet inn forspranget og så begynte folk å rope der ute i skogen:

- Gjermund Eggen har kastet lua.

Johannes Høsflot Klæbo kastet lua før start, og vi så alt det eventyrlige han kan i et hardpresset TV-drama på 3 minutter, 5 sekunder og 7 tiendedeler.

Omtrent så lang tid som fjernsynsseerne og grantreet på Gratishaugen ventet på Gjermund Eggen; altså.

For dette er en ny tidsregning for all langrennssport.

Før og etter Johannes.

SLIKE historiske endringer kommer ikke tilfeldig. Det var på Lillehammer en desemberdag i fjor en av Dagbladfotografene så det. Hvordan Johannes og morfar Kåre i utkanten av skistadion i forkant av verdenscupen sjekket linja mellom kurvene, målte antall stavtak og tok tider. En god fotograf har øye for slike detaljer. Den raskeste langrennsløperen også. Han som besiktigere løypa like nøye som en toppalpinist fordi hvert riktig valg kan gi ett tiendels sekund, og ett tiendedel her og ett der kan bli......

Ja, for eksempel en oppløpsside på OL-stadion der Johannes Høsflot Klæbo kommer inn helt alene og tilsynelatende helt uanstrengt for å bli tidenes yngste OL-vinner i langrenn.

GULLDAG: I dag er ingen ringere enn Oddvar Brå gjest i Dagbladets OL-studio. Her får du blant annet alt om dagens sprint. Med Esten O. Sæther som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

MEN han kommer jo til å bli så mye mer. For med Johannes er farten i sporten skrudd opp til et ganske annet nivå. Det har skjedd i løpet av bare to vintre, og hvordan kunne det endre seg så fort?

Det er blitt sagt mye klokt denne vinteren for å forklare oss hvordan denne 21-åringen har revolusjonert langrenn. Om Klæbo-klyvet opp bakkene selvsagt som liksom avgjorde denne finalen, men også hvor effektivt han skyver for å få fart ut av hver sving, hvordan underlaget hele tida får bestemme måten han fører skiene fram på og spensten i det han hugger med stavene.

Johannes går fortere enn noen på ski. Han bokstavelig talt løper fra dem. Men mest av alt er han den smarteste i sporet.

OM han er født sånn eller blitt sånn, er ikke godt å si. De gangene jeg prater om treninga hans med morfar Kåre, bikker jeg mot det siste. Men selv er morfar som mannen bak treninga mest opptatt av å løfte fram resten av slekta,; det medfødte, det at Johannes gjerne vil være i tet i alt han holder på med.

Uansett er selve treninga forsiktig sagt interessant. Det er tross alt snakk om hva som har løftet fram den aller raskeste denne sporten noen gang har sett. Og da er det bare å høre etter:

  • For Johannes har hele tida fått lov til å leke seg til dette OL-gullet.

Eller mye mer presist.

Det er han selv som har styrt leken.

DERFOR begynte de klyvene som sprengte feltet i dag opp de lokale hoppbakkene. Før gutten satt like lett utfor:

- Han er så uredd. Han kunne godt blitt hopper, sier Kåre.

Så forteller han hvordan lille Johannes løp alt han kunne opp igjen for å ta neste hopp.

Bare fordi han hadde lyst.

SÅNN fikk all treninga være lek helt til det å gå på ski var det morsomste han visste. Da bestemte Johannes selv at det skulle være alvor. Ordentlig alvor.

Men selv alvoret var fortsatt hans valg. Morfar bare var der. Tett ved siden dag etter dag, uke etter uke, år etter år med all den omsorgen, faglige innsikten og skitradisjonen som Kåre Høsflot er en del av.

Det er dette som er det norske skieventyret. Granskog, spor som blir satt, unger som får leke og til slutt en endeløs rekke av norske mestere på vei ut for å vise verden vinterveien.

Som Johannes Høsflot Klæbo i sprinten i Pyeongchang-OL 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling